Eveniment Internaţional
Colaborarea transfrontalieră dezbătută la Sofia
Autor:Mihai CRĂCEA

Segmentul asigurărilor auto deţine o pondere semnificativă atât în piaţa românească de profil, cât şi în cea bulgărească şi reprezintă o sursă importantă de venit pentru întreaga industrie. În 2010, segmentul asigurărilor auto din Bulgaria reprezenta 71,2% din totalul subscrierilor, iar în România, 60,5% din subscrieri. De aici derivă şi ameninţarea principală: influenţa puternică pe care industria auto o exercită asupra întregului segment de asigurări non-life.

Pe 27 septembrie a.c., capitala Bulgariei a găzduit prima ediţie a Conferinţei de Asigurări Auto - Bulgaria 2011, sub genericul "Colaborare transfrontalieră", organizată de către Media XPRIMM şi INSMARKET.BG. Subiectul principal al evenimentului a fost cu atât mai important cu cât, în ultima perioadă, s-a vorbit despre o creştere a numărului de accidente provocate pe teritoriul României de maşini înmatriculate în Bulgaria, totul pe fondul unor neclarităţilor normative în ceea ce priveşte procedura şi modalitatea de despăgubire.
La evenimentul desfăşurat la Sofia au participat asigurători, brokeri din România și Bulgaria, reprezentanţi ai autorităţilor de supraveghere din cele două ţări şi ai altor instituţii implicate, societăţi de leasing, service-uri auto şi regularizatori de daune.
La o populaţie de aproximativ 715 milioane de persoane, în Europa circulă 350 de milioane de maşini, potrivit declaratiillor lui Mariusz WICHTOWSKI, Preşedintele Consiliului Birourilor Carte Verde. În aceste condiţii, numai anul trecut şoferii care au circulat cu maşinile în afara graniţelor ţărilor lor de reşedinţă au generat peste 380.000 de daune pe Carte Verde, în creştere faţă de 2009, când numărul acestora nu a depăşit 350.000.
Mai mult, ca urmare a accidentelor rutiere, pe şoselele Europei au decedat 50.000 de persoane anul trecut şi alte 150.000 au fost grav rănite. În total, daunele plătite de companiile de asigurări au depăşit 1,7 miliarde euro, a adăugat Mariusz WICHTOWSKI.
În Bulgaria, în anul 2010, asigurările auto au generat 83,1% din totalul despăgubirilor, iar în România acestea au reprezentat 74% din sumele plătite de asigurători. De aici derivă şi ameninţarea principală - influenţa puternică pe care industria auto o exercită asupra întregului segment de asigurări non-life.
În urma accidentelor provocate de maşinile înmatriculate în Bulgaria, asigurătorii locali sunt nevoiţi să plătească din ce în ce mai multe daune, atât ca valoare medie, cât şi ca frecvenţă. Primele pe care le colectăm nu pot acoperi daunele pe care trebuie să le plătim, a declarat Costa CHOLAKOV, Vicepreşedinte, Asociaţia Asigurătorilor din Bulgaria.

Maşinile înmatriculate în Bulgaria au produs 1.800 de accidente în şase luni
Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în 2010 au fost contabilizate peste 10.000 de daune pe Carte Verde, dintre care 3.155 au fost produse de maşini din Bulgaria.
În doar patru ani, numărul accidentelor din România cu autoturisme înmatriculate în Bulgaria a crescut de 15 ori: de la 204 în 2006, la 3.155 în 2010, a precizat Mona CUCU, Director, Direcţia de Reglementare şi Autorizare Asigurări Obligatorii, CSA.
În 2005, erau înregistrate aproximativ 150 de cazuri de despăgubire pe Carte Verde din Bulgaria, pe primul loc în acel an fiind accidentele provocate de maşini din Italia, cu 1.000 de cazuri.
Companiile de asigurări solicită introducerea unor noi reglementări şi efectuarea unui control preliminar mult mai strict în cazul înmatriculărilor vehiculelor în Bulgaria care sunt apoi conduse în străintate, a declarat Costa CHOLAKOV, Vicepreşedinte, Asociaţia Asigurătorilor din Bulgaria.
Soluţiile pe care le propune Costa CHOLAKOV sunt modificarea legislaţiei privind regimul de înmatriculare a vehiculelor, efectuarea unui control al vehiculelor mult mai riguros, amenzi mai mari şi o colaborare mai strânsă între autorităţile de supraveghere şi instituţiile abilitate din cele două ţări.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( Colaborarea transfrontalieră dezbătută la Sofia).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!