Eveniment Internaţional
Industria îşi avertizează arbitrii
Autor:Daniela GHEŢU
Marti, 15 Ianuarie 2013
Conferința EIOPA 2012 - EUROPIAN FINANCIAL WEEK (Ffrankfurt am Main, Germania

Conferinţa organizată anual de EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority), la Frankfurt, este un prilej de întâlnire a autorităţii cu pieţele Uniunii Europene. Eveniment prin excelenţă “diplomatic”, reuniunea oferă vorbitori de calibru, un dialog de clasă, o atmosferă de lucru destinsă -, reprezentând o modalitate de a prezenta activitatea şi punctele de vedere adoptate de autorităţile europene şi, în mai mică măsură, un mediu de dezbatere. Totuşi, ediţia 2012 a adus o surpriză …

Dacă instrumentele de evaluare a activităţii asigurătorilor nu vor fi structu­rate corect în raport cu orientarea pe termen lung a afacerilor – mai ales în ceea ce priveşte asigurările de viaţă -, consecinţele vor fi grave atât pentru asiguraţi, cât şi pentru stabilitatea şi creşterea economică europeană, a avertizat Sergio BALBINOT cu ocazia ediţiei 2012 a Conferinţei EIOPA de la Frankfurt, dând glas în puţine cuvinte, dar hotărâte, îngrijorării resimţite de industria europeană a asigurărilor faţă de aspecte care-i pot afecta dramatic activitatea şi dezvoltarea viitoare: înceti­neala procesului de reglementare şi modul inadecvat în care este reflectată în procesul de legiferare orientarea pe termen lung specifică anumitor ramuri ale industriei asigurărilor.

“Europa nu-şi poate permite să-şi afecteze industria asigurărilor.”

Avertismentul său a avut efectul unui pahar de apă rece turnat peste atmosfera de talk-show a panelului secund al zilei, captând atenţia asistenţei. În acord cu răspunderile asumate pe termen lung companiile de asigurări au tendinţa de păstra activele până la maturitate şi nu  se înscriu în rândul vânzătorilor forţaţi să valorifice active în momentele de volatilitate ale pieţelor financiare. Tocmai de aceea, elemente care par simple detalii tehnice pot avea, în fapt, un impact enorm, a explicat Preşedintele asociaţiei europene a asigurătorilor, adăugând: Dacă în această privinţă aplicarea noilor norme de supraveghere nu începe bine, nu vom putea niciodată îndrepta situaţia cu adevărat.
Problematica garanţiilor pe termen lung este specifică în primul rând asigurărilor de viaţă, segment care aduce 60% din volumul primelor brute sub­scrise în Europa. Companiile de asigu­rări de viaţă admi­nis­trează investiţii de peste 7.700 miliarde euro şi plătesc anual beneficii în va­loare de circa 600 mi­li­oane euro. Ca atare, Europa nu-şi poate permite să-şi afecteze industria asigurărilor, a afirmat BALBINOT. Pentru a evita orice neînţelegere, el a ţinut să reitereze spijinul asigurătorilor europeni pentru obiectivele regimului de supraveghere bazată pe profilul de risc, Solvency II. Am susţinut această schimbare de orientare a supravegherii din primul moment, dar nu putem trece cu vederea că mai există încă chestiuni care trebuie rezolvate. Este fundamental ca noul regim să recunoască pe deplin faptul că asigurările sunt o afacere pe termen lung.
Ce-şi doresc, în fapt, asigurătorii? Nimic mai mult, pentru moment, decât ca studiul de impact pe care EIOPA urmează să-l lanseze curând să testeze şi soluţiile alternative propuse de piaţă în chestiunea garanţiilor pe termen lung. Numai aşa, testând şi soluţiile alternative, se creează premisele adoptării celei mai potrivite reglementări atunci când instituţiile europene îşi vor relua discuţiile pe marginea Directivei Omnibus II, care actualizează Solvency II. De altfel, Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană şi-au însuşit deja ideea că trebuie creat un pachet de măsuri care să soluţioneze corect problema garanţiilor pe termen lung. Acest pachet, elaborat cu sprijinul industriei, este menit să ajusteze actualele prevederi, evitând introducerea unei volatilităţi artificiale şi să prevină comportamentul pro-ciclic şi contraproductiv, răspunzând astfel mai bine caracteristicilor investiţiilor pe termen lung.
Sergio BALBINOT a mai adăugat că necesitatea de a rezolva problemele importante puse de Directiva Omnibus II a condus la întârzierea calendarului original de implementare a regimului Solvency II. De aici, noi motive de îngrijorare şi nemulţumire ...

7.700 mld.
Activele investite de asigurătorii europeni

600 mil.
Beneficii plătite de asigurările de viaţă în anul 2011

Compromisul funcţional
Dincolo de aspectele tehnice încă nerezolvate, decalarea repetată a ca­lendarului de implementare a Solvency II a devenit o sursă suplimentară de nemulţumire, punând la grea încercare răbdarea tuturor entităţilor interesate. Pe de o parte, companiile de asigurări au investit deja sume considerabile pentru a-şi adapta sistemele interne noilor cerinţe, astfel încât acum se află într-un teritoriu incert, în care mai funcţionează încă vechile reguli, în timp ce toată logistica este pregătită pentru cele noi. N-ar fi exclus ca, în acest context, pieţele s-o ia înaintea autorităţii europene, iar autorităţile locale să instituie propriile versiuni de reglementare, folosind libertatea acordată de Directiva Solvency I – ca directivă de minimă armonizare -, ceea ce ar compromite ideea de unitate şi coerenţă în supravegherea europeană.
În sfârşit, amânările repetate aruncă o lumină nefavorabilă asupra capacităţii organismelor europene de reglementare, mai ales în relaţia acestora cu entităţile similare din restul lumii care, din necesitatea de a asigura afacerilor transfrontaliere un mediu legislativ coerent, s-au pregătit deja să-şi alinieze demersurile cu noile reglementări europene.
Ce este de făcut pentru a împăca necesitatea urgentării cu dezideratul unei reglementări complete, temeinic verificată şi testată? Cu siguranţă, trebuie făcută o alegere:

  • o nouă amânare a aplicării Solvency II, cel mai probabil până în 2016, dacă nu cumva chiar mai mult, până la soluţionarea definitivă a tuturor detaliilor tehnice;
  • aplicarea treptată, începând cu aspectele esenţiale, deja clarificate, urmând ca aria de cuprindere să crească treptat.

Cu toate că a doua variantă presupune previzibile “bâlbâieli”, neînţelegeri, ambiguităţi date de însuşi caracterul parţial al implementării, ea pare a fi privită cu un interes din ce în ce mai puternic atât de către autorităţile europene, cât şi de piaţă. Mai simplu spus, pare că opţiunea tuturor se îndreaptă într-o direcţie pe care am putea s-o numim ... “să începem de undeva”.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( Industria îşi avertizează arbitrii).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!