Eveniment Internaţional
Kazakhstan: Asia mijlocie, deschisă pentru investitori
Autor:Oleg DORONCEANU
Alina ALDAMBERGEN, Vicepreşedinte, Agenţia pentru Supravegherea Asigurărilor, Kazakhstan
Oleg PILIPETZ, Vicepreşedinte, Serviciul Federal de Supraveghere a Asigurărilor, Rusia (FSIS)
Ludmila BUT, FSIS
Peter MULLER, Responsabil CSI, MUNICH Re
Galim AMERHODJAEV, Director General, KAZEXPORTGARANT
Igor SHEHOVTZOV, Director Dept. Dezvoltare, UNITY Re
Serghei LAVRENTIEV, Preşedinte, BTA Insurance
Vadim ZAGREBNOY, Preşedinte, BROKBUSINESS
Francis FRIZON, Insurance Ombudsman, Franţa

Ţările din Asia Centrală devin tot mai deschise pentru investitorii străini, aflaţi în căutarea de noi pieţe cu potenţial de creştere. Kazakhstan, cea de a noua ţară ca dimensiune la nivel global şi cu o populaţie de peste 16 milioane de locuitori are de departe cea mai promiţătoare economie dintre statele Asiei Mijlocii. Piaţa de asigurări urmează îndeaproape trendul înregistrat de economia locală, anul 2010 aducând o creştere a afacerilor asigurătorilor, dar şi noi provocări legate de consolidarea poziţiei în ansamblul macroeconomic local şi regional.


Realităţile pieţelor de asigurare din Asia Mijlocie, cât şi analiza problemelor cu care se confruntă acestea au constituit reperele care au determinat, pentru al cincilea an consecutiv, ca peste 100 de reprezentanţi ai industriei de asigurări şi reasigurări să se întâlnească, la Alma-Ata, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Insurance in Central Asia”. Evenimentul a fost organizat în perioada 3-4 martie a.c., cu sprijinul autorităţii de supraveghere din Kazakhstan şi al asociaţiilor profesionale de profil, revista PRIMM Asigurări & Pensii susţinând conferinţa în calitate de Partener Media.

Criză a trecut, iar piaţa a depăşit valoarea de 1 miliard USD în 2010
După o perioadă de stagnare care s-a manifestat în ultimii doi ani pe fondul crizei economice, 2010 a adus o creştere semnificativă a pieţei de asigurări din Kazakhstan. Astfel, societăţile de asigurare din Kazakhstan au înregistrat în anul precedent un volum de prime brute subscrise în valoare de circa 1 miliard USD, în creştere cu 24% comparativ cu anul precedent, a precizat Alina ALDAMBERGEN, Vicepreşedinte, Agenţia pentru Supravegherea Asigurărilor din Kazakhstan, în deschiderea lucrărilor conferinţei. Această evoluţie vine după doi ani de scăderi consecutive, respectiv de 9% în 2008 şi de 15% în 2009, conform cifrelor prezentate. Potrivit oficialului autorităţii de supraveghere, asigurările merg în tandem cu evoluţia economiei naţionale, care s-a caracterizat în 2010 printr-o revigorare a segmentului de corporate şi a consumului intern, pe fondul unui context internaţional favorabil. Drept urmare, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere de 7%, iar inflaţia a coborât până la nivelul de 8%, adică valoarea înregistrată în anii anteriori crizei economice.
În acest context, companiile de asigurări şi-au majorat subscrierile, capitalizarea este la un nivel satisfăcător, la fel ca şi stabilitatea financiară. Creşterea din 2010 se datorează, de asemenea, poliţelor încheiate în baza obligativităţii asigurării salariaţilor în caz de accidente, precum şi asigurărilor de răspundere profesională, a adăugat Alina ALDAMBERGEN.

0,7% - ponderea asigurărilor în PIB-ul ţării

Deşi ritmul de creştere a primelor colectate de către companii este în urcare, trebuie să menţionăm că segmentul de profil din Kazakhstan este încă la început de drum, astfel că ponderea acestuia în PIB este de doar 0,7%, iar densitatea asigurărilor a atins aproximativ 60 USD în 2010. Asigurătorii locali sunt însă încrezători că situaţia se va schimba semnificativ în anii următori, aşteptările acestora fiind confirmate de către autorităţi. Estimăm o evoluţie pozitivă a subscrierilor în 2011, cuprinsă între 15-20%, un aport semnificativ în acest sens revenind asigurărilor de viaţă (acest segment a atins valoarea de 92 mil. EUR în 2010). De asemenea, se urmăreşte pentru anul viitor introducerea  sistemului financiar islamic, prin aplicarea principiilor asigurării Takaful, o reformă în domeniul pensiilor private, precum şi a unor sisteme informatice inovative. Potrivit unui scenariu prezentat în cadrul evenimentului, valoarea subscrierilor companiilor de profil ar putea ajunge la 1,3 miliarde euro în 2015.

Care sunt cerinţele pentru reasigurători de a prelua riscuri din Asia Centrală?
Cerinţele pentru preluarea riscurilor în reasigurare de către companiile străine diferă de la o ţară la alta, concurenţa fiind tot mai acerbă între societăţile de profil din Rusia şi companiile vest - europene. Astfel, înăsprirea cerinţelor legate de rating şi condiţia de membru în cadrul unei organizaţii mondiale pun piedici serioase pentru operaţiunile de cedare a riscurilor în reasigurare, a menţionat Igor SHEHOVTZOV, Business Development Director, UNITY Re. De asemenea, lipsa unor tehnologii moderne şi o politică slabă de subscriere sunt alte motive care îngreunează operaţiunile de reasigurare, este de părere Peter MULLER, Responsabil pentru ţările CSI, MUNICH Re.
Spre exemplu, pentru a prelua riscuri în reasigurare de la companiile din Kazakhstan, compania nerezidentă trebuie să aibă un rating similar ratingului de ţară al Kazakhstanului sau cel puţin un nivel de „BB-” în cazul în care autoritatea de supraveghere locală are încheiată o înţelegere de colaborare cu autoritatea similară din ţara nerezidentului. Pentru Uzbekistan, reasigurătorul nerezident trebuie să deţină un rating minim, după cum urmează: „Baa3” – MOODY’s, „BB+” – S&P, „B+” – A.M. Best sau „A++” – EXPERT Ra.
Pentru Azerbaijan, condiţiile sunt puţin mai permisive, astfel că reasigurătorul străin trebuie să fie acreditat de către Ministerul de Finanţe şi să prezinte documentele care certifică ratingul deţinut de acesta. De asemenea, pentru Republica Moldova condiţiile privesc prezentarea licenţei de activitate iar reţinerea proprie a companiilor nu trebuie să fie mai mică de 20% din mărimea riscului şi să nu fie mai mare de 25% din capitalul social şi rezervele tehnice.

Capitalizarea, o problemă şi pentru asigurătorii ruşi

Gradul de capitalizare a companiilor din Asia Centrală este în creştere în ultimii ani, cerinţele autorităţilor de supraveghere în acest sens fiind tot mai mari. Aceste măsuri urmăresc asigurarea stabilităţii financiare a companiilor, cât şi în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor faţă de asiguraţi. O tendinţă similară se înregistrează şi în Rusia, astfel că din prezentarea susţinută în cadrul evenimentului de către Oleg PILIPETZ, Vicepreşedintele Serviciului Federal de Supraveghere a Asigurărilor din Rusia (FSIS), reiese că peste 71% dintre asigurătorii ruşi nu corespund cerinţelor de capitalizare prevăzute de noile prevederi legale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.
Potrivit oficialului citat, în 2010 şi-au încetat deja activitatea 91 de societăţi de asigurare şi 21 de brokeri (10% dintre aceştia au depus benevol o cerere în acest sens), fiind acordate doar 5 licenţe noi pentru desfăşurarea activităţii de asigurare.

Clasa de mijloc – motorul de creştere pentru pieţele de asigurări din Asia Mijlocie
Luând în considerare gradul de penetrare a asigurărilor în PIB-ul ţărilor din această regiune, cât şi densitatea pe cap de locuitor este evidentă o evoluţie semnificativă a pieţei de asigurare în anii următori. Opiniile liderilor prezenţi la conferinţă converg spre concluzia că o cerere importantă pentru produsele de asigurare va veni în primul rând de la clasa de mijloc, persoanele din această categorie urmând să aibă un venit suficient în condiţiile unor impozite mai mici. Astfel, factorii determinanţi în acest sens vor fi creşterea veniturilor populaţiei, mărimea impozitelor şi preţurile pentru bunuri şi servicii. De asemenea, un rol important îl vor juca încrederea oamenilor în produsele de asigurare şi o reglementare adecvată a segmentului de către autorităţi, potrivit lui Peter MULLER.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( Kazakhstan: Asia mijlocie, deschisă pentru investitori).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!