Special
RCA dezmorţeşte: previziunile despre un an „amorţit”
Autor:Vlad BOLDIJAR și Andreea IONETE
Vineri, 15 Februarie 2013

Oscilând între optimism moderat şi pragmatism, discuţiile liderilor despre evoluţia pieţei asigurărilor generale în 2013 au un numitor comun: RCA! Fie că cea mai importantă clasă de asigurări constituie argumentul optimiştilor pentru justificarea unei potenţiale creşteri de două cifre, fie că situaţia din piaţa RCA este sursa unor motive care îndeamnă la prudenţă sau chiar la anunţul unor retrageri controlate de pe acest segment, răspunderea civilă auto a fost subiectul care a animat dezbaterile de la XPRIMM Annual Forecast Meeting.

Debutul evenimentlui organizat de Revista PRIMM – Asigurări & Pensii şi de APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor a fost marcat de discursul optimist al Presedintelui ASTRA Asigurări, Iulius Alin BUCŞA care estimează o creştere de două cifre pentru piaţa de asigurări în 2013, între 10% şi 15%, bazată pe creşterea tarifelor la RCA, pe o dezmorţire uşoară a economiei, pe dezvoltarea asigurărilor de locuinţe şi de sănătate, dacă legislaţia în domeniu ne va ajuta. Dacă vom avea şi o reformă în sănătate anul acesta, creşterea va fi cu 2-3 puncte procentuale mai mare decât cea menţionată, a declarat liderul ASTRA Asigurări.

Alin Iulius BUCŞA
“Majorarea tarifelor la RCA, asigurările de locuinţe şi sănătate vor urca la două cifre creşterea pieţei în 2013”.

Romeo JANTEA
“Efectul imediat al creșterii tarifelor va fi mult RCA încheiat pe şase luni.”

Vicepreşedintele UNIQA Asigurari, Romeo JANTEA, consideră însă că o creştere de două cifre nu va exista, chiar dacă se vor majora tarifele la RCA. Preţurile RCA vor creşte în următoarele două-trei luni, însă efectul imediat va fi că vom avea foarte mult RCA încheiat pe şase luni, aşa că influenţa asupra subscrierilor totale o vom vedea abia la anul, nu în 2013, a precizat Romeo JANTEA.
2013 nu vine cu mari modificări faţă de anul care tocmai s-a încheiat, afirmă Mihai TECĂU, liderul OMNIASIG VIG: Creşterea pieţei de asigurări se va situa undeva între 3% şi 5%. Potrivit acestuia, pe fondul unui mediu economic care nu este previzionat să cunoască evoluţii semnificative, coroborat cu nivelul încă scăzut al veniturilor populaţiei, cuvântul care defineşte cel mai bine din punct de vedere plastic starea de fapt atât pentru piaţa de asigurări, cât şi pentru economie, este “amorţeala”.

Mihai TECĂU
“2013, un an amorţit pentru piaţa de asigurări”

Totodată, acţionarii companiilor vor pune mai mult accent pe obţinerea de profit decât pe câştigarea de cotă de piaţă. În acelaşi timp, şeful OMNIASIG VIG consideră că, în general, clienţii au devenit mult mai atenţi când achiziţionează produse de asigurare: îşi doresc să fie despăgubiţi la timp. Companiile care vor promova calitate în subscriere şi servicii vor obţine profit.
Dacă fac aprecieri cu privire la 2013, asigurările nu vor face cu mult mai bine sau cu mult mai rău decât economia naţională. În ceea ce priveşte economia, previziunile făcute de specialişti nu sunt prea optimiste, sunt mai degrabă prudente. Piaţa va evolua cu cel mult 5 procente,
a declarat Mariana DIACONESCU, Preşedinte, ASIROM VIG.

Mariana DIACONESCU
“Prudenţa marchează anul 2013.”

În opinia Marianei DIACONESCU, cele mai importante obiective ale anului 2013 vizează stabilizarea nivelului costurilor companiilor, nu pentru a face profit, ci pentru a fi echilibrată balanţa între venituri şi cheltuieli: În 2012, evoluţia despăgubirilor a fost extrem de abruptă, pentru că au fost atrase costuri foarte mari neacoperite din subscrieri, mergându-se pe contribuţia acţionarilor.
Pe RCA, în 2013 văd o creştere a pieţei de 5-7%, maxim de 10%, în vreme ce piaţa, per ansamblu nu va creşte cu mai mult de 2%. Dacă eliminăm afacerile realizate de companii în afara ţării, piaţa va stagna, va fi pe 0%,
a declarat Adrian MARIN, CEO, GENERALI Romania.

Adrian MARIN
“GENERALI nu mai doreşte expunere pe RCA până când piaţa nu se va normaliza”

În acelasi timp, vorbind despre expunerea companiei pe RCA, GENERALI Romania va avea sub 2% din piaţă. Nu ne dorim o expunere mai mare până când trendurile nu vor duce spre normalitate.
La nivelul anului 2011, datele publicate de EIOPA  indică faptul că industria de asigurări românească a generat o rată combinata de 113% pe RCA şi de peste 117% pe CASCO, fiind cele mai mari din Europa. După atâţia ani de criză, piaţa a rămas totuşi la un nivel constant, neînregistrandu-se încă falimente. Suntem într-o piaţă în care important este volumul subscrierilor, nu profitabilitatea, a afirmat Adrian MARIN.

Aurel BADEA
“Dacă tarifele RCA nu se normalizează, acţionarii vor trebui să vină cu bani de acasă”

Atât pentru economie, pentru mediul de afaceri cât şi pentru piaţa de asigurări, cel mai important lucru este predictibilitatea şi stabilitatea. Asta ne dorim de la noii aleşi, a declarat Aurel BADEA, Director Subscriere Asigurări Generale, ALLIANZ-ŢIRIAC.
În cazul ALLIANZ-ŢIRIAC, ne-am bugetat o creştere rezonabilă de până la 3 procente. Acelaşi procent îl estimăm şi pentru piaţă, a completat reprezentantul ALLIANZ-ŢIRIAC.
Potrivit acestuia, un segment care va scădea şi în 2013, va fi cel CASCO, pe fondul ieşirii continue a autovehiculelor din asigurare, în vreme ce ritmul de intrare în asigurare este mult mai scăzut.
Totodată, credem că prima de asigurare RCA trebuie să se aşeze într-o zonă în care companiile de asigurări îşi pot administra mai bine veniturile şi cheltuielile. Credem că pe parcursul anului 2013 acest lucru se va întâmpla. Altfel, acţionarii va trebui să aducă bani de acasă.

Radu MUSTĂŢEA
“Instrumentarea şi constatarea daunelor ar trebui făcute printr-un serviciu standard şi extern”.

O problemă importantă a pieţei de profil este că serviciile prestate clienţilor sunt foarte fluctuante, depinzând şi de starea financiară a asigurătorilor care le prestează, consideră Radu MUSTĂŢEA, Membru în Consiliul de Administraţie al CARPATICA Asig.
Este nevoie de o normalizare şi o uniformizare a serviciilor şi de impunerea unor standarde pentru serviciile de constatare şi instrumentare a dosarelor de daună, care ar trebui făcute de către companii specializate - astfel s-ar îmbunătăţi toate capitolele legate de acest subiect, a declarat Radu MUSTĂŢEA.
În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor, rezultatele pe care economia le are per ansamblu influenţează în continuare piaţa asigurărilor, o piaţă importantă care reprezintă unul dintre cele trei mari sectoare financiare, potrivit lui Radu MUSTĂŢEA. Prin urmare, piaţa nu va creşte cu mai mult de o cifră dacă nu se schimbă nimic, adică fără o influenţă externă sau a CSA-ului care să schimbe situaţia, susţine acesta.

Viorel VASILE
“Piaţa RCA este o piaţă complet anormală”.

Constat cu surprindere că unui client poţi să îi oferi nu un preţ mai mare, ci un preţ mai mic. Nu cred că este benefic acest lucru, dar clientul cere preţul. Suntem într-o piaţă a cumparătorului, a punctat Viorel VASILE, Director General, SAFETY Broker. Piaţa RCA este o piaţă complet anormală. Eu nu cred că vor creşte preţurile, indiferent de intervenţiile CSA-ului şi de câtă presiune se va pune pe acest lucru. Dacă va fi o creştere, va fi de până în 5%. Ca broker, constat că preţul mediu pe RCA este constant de trei ani de zile, a adăugat VASILE.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( RCA dezmorţeşte: previziunile despre un an „amorţit”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!