Asigurări
Riscul asigurătorului la procedura simplificată de soluţionare a procesului penal
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Vineri, 15 Februarie 2013

O dată cu intrarea în vigoare a măsurilor privind accelerarea soluţionării proceselor, legiutorul a permis soluţionarea proceselor penale într-o variantă simplificată, respectiv, a permis judecătorului să folosească o procedură simplificată în cazul în care acesta îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei de judecată.

Pe lângă folosul practic pe care această procedură îl realizează prin soluţionarea rapidă a cauzei penale, apar şi situaţii care prezintă riscuri şi dezavantaje din punctul de vedere al asigurătorului de răspundere civilă obligatorie, în calitatea lui de participant la procesul penal chemat să răspundă civil pentru prejudiciul cauzat de asigurat, în conformitate cu prevederile Legii  nr. 136/1995. Aceste riscuri apar în momentul în care, în faţa  primei instanţe de judecată, anterior citirii actului de sesizare, inculpatul asigurat îşi poate schimba atitudinea în sensul recunoaşterii în întregime a faptei săvârşite şi implicit a vinovăţiei, în totalitate.
Legea acordă posibilitatea inculpatului de a se folosi de beneficiile utilizării procedurii simplificate şi în situaţia în care, deşi pe tot parcursul  urmăririi penale, acesta a susţinut existenţa culpei comune cu cea a victimei infracţiunii, în faţa instanţei de judecată înaintea citirii actului de sesizare, acesta îşi recunoaşte vinovăţia în totalitate  cu scopul de a primi reducerile de pedeapsă prevăzute de lege în cazul aplicării prevederilor art.3201 Cod procedura penală, respectiv de diminuare cu 1/3 a sancţiunii în cazul pedepsei închisorii şi cu 1/4 în cazul aplicării pedepsei amenzii penale. Se poate considera că simplificarea procedurii de judecată lipseşte procesul penal de una dintre etapele cele mai importante, cercetarea judecătoarească, concretizată prin readministrarea probelor din timpul urmăririi penale dar şi prin administrarea unor probe noi.
Dar, este oare aplicarea unei astfel de măsuri, corectă faţă de asigurătorul care, deşi nu este parte în procesul penal, trebuie să suporte consecinţele atitudinii inculpatului ce se lasă tentat de promisiunile aplicării procedurii simplificate, renunţând să mai insiste asupra susţinerii unei culpe comune, acesta ştiind pe de altă parte că angajarea răspunderii civile nu îl afectează, întrucât este asigurat.
În condiţiile în care inculpatul recunoaşte în totalitatea faptelor reţinute în rechizitoriu şi nu solicită administrarea de probe, judecata efectuându-se doar în baza probelor administrate în timpul urmăririi penale, asigurătorul trebuie să manifeste o vigilenţă sporită, în sensul atenţionării instanţei de judecată cu privire la respectarea principiului legalităţii şi a loialităţii administrării probelor, astfel încât să nu se aducă atingere semnificativă şi substanţială caracterului echitabil al procesului penal şi să nu se producă dubii cu privire la credibilitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale.
Drept urmare, asigurătorul se poate opune probelor neloiale sau nelegal administrate în interesul protejării propriilor drepturi şi a stabilirii adevărului în cauză.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( Riscul asigurătorului la procedura simplificată de soluţionare a procesului penal).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!