Eveniment Internaţional
XIth Yalta Finance Forum – Revenire pe plus
Autor:Oleg DORONCEANU

Pieţele din spaţiul Europei Centrale şi de Est devin tot mai atractive pentru investitorii străini în condiţiile revenirii la creşterile din două cifre, „uitate” începând cu anul 2008. Un exemplu în acest sens este Ucraina, care a reuşit să revină pe plus după efectele devastatoare ale crizei din anii precedenţi.

Ucraina este un bun exemplu în regiune, astfel că premisele care au stat la baza evoluţiei pozitive a segmentului de asigurare din ţară, dar şi din Comunitatea Statelor Independente - CSI începând cu acest an au constituit punctul de plecare pentru demararea discuţiilor prilejuite de Forumul de la Yalta. În mod tradiţional, gazdele şi-au întâmpinat oaspeţii la sfârşitul lunii septembrie în cadrul celei de a  11-a Ediţii, organizată de către Liga Asigurătorilor din Ucraina (LIOU).
Peste 250 de reprezentanţi ai companiilor de asigurare, reasigurare, brokeraj, IT şi consultanţă, cât şi, din domenii conexe, din peste 20 de ţări, au răspuns invitaţiei organizatorilor. De-a lungul celor trei zile dedicate evenimentului, s-au desfăşurat şapte conferinţe tematice şi seminarii, având ca temă principală analiza realităţilor din domeniul financiar, tendinţele pe pieţele din regiune şi spaţiul CSI, dar şi aspecte privind activitatea de bancassurance şi perspectivele de evoluţie a tarifelor pentru reasigure în anul viitor.

Evoluţie de 15% în primele şase luni
Prezentările susţinute în prima parte a evenimentului au abordat evoluţia pieţei locale de asigurări şi analiza cauzelor care au condus la rezultate pozitive începând cu acest an. Astfel, după o perioadă de stagnare înregistrată în ultimii doi ani, societăţile ucrainene de asigurare şi-au majorat cu 14,6% subscrierile în S1/2011, totalizând 1 miliard euro, aşa cum a precizat Alexandr FILONIUK, Preşedintele Consiliului LIOU, în deschiderea lucrărilor Forumului.
Vorbind despre rezultatele pieţei, din totalul subscrierilor, o sumă în valoare de circa 291 milioane euro a fost încasată de la persoanele fizice şi 480 milioane euro de la persoane juridice. De asemenea, gradul de concentrare în piaţă a fost într-o uşoară creştere, astfel încât ponderea deţinută de primii trei asigurători în total subscrieri a crescut până la 17,7%, iar a primelor cincizeci de companii la 79%.

Cheia succesului – comunicarea şi schimbul de experienţă
Alături de particularităţile pieţei de profil din Ucraina, în cadrul reuniunii de la Yalta au fost prezentate aspecte privind pieţele de asigurări din ţări precum Uzbekistan, Austria, Germania, Rusia, Belarus şi altele. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată subiectelor care ţin de supravegherea în asigurări, reforma sistemului de asigurări de sănătate şi pensii, colaborarea dintre asigurători şi instituţii financiare etc.
La fel ca în fiecare an, şi cea de a 11-a Ediţie a Forumului de la Yalta a reprezentat o oportunitate excelentă pentru întâlniri bilaterale şi schimb de experienţă, atât într-un cadru formal cât şi informal, prilejuit de serile speciale precum Seara Tradiţională Ucraineană sau Recepţia oferită de partenerii din Uzbekistan.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( XIth Yalta Finance Forum – Revenire pe plus).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!