Special
2012: Top daune property
Autor:Oleg DOROCEANU
Vineri, 15 Februarie 2013

Achitarea unor despăgubiri mari este cea mai bună reclamă pentru com-paniile de asigurare, fapt care de-monstrează solvabilitatea societăţii şi respectarea angajamentelor asumate faţă de clienţi.

În acest sens, vă prezentăm, în baza informaţiilor transmise de asigurători, un top al celor mai mari despăgubiri plătite în anul precedent pe segmentul de asigurări property. *  Menţionăm că acesta deţine o pondere de aproape 14% în total piaţă de asigurare, pe acest segment fiind înregistrate an de an daune semnificative.


Cele mai mari daune au fost provocate de furtuni şi incendii

Informaţiile primite de la asigurători relevă o creştere atât în ceea ce priveşte frecvenţa, cât şi numărul şi valoarea despăgubirilor plătite. Această evoluţie a fost susţinută, pe de o parte, de efectele fenomenelor meteo din iarna trecută, cum ar fi îngheţ, furtună, greutatea stratului de zăpadă etc., dar şi de creşterea frecvenţei şi a severităţii apariţiei riscului de incendiu. De asemenea, în cazul asigurărilor de clădiri şi bunuri persoane fizice, această tendinţă se explică şi prin creşterea numărului de poliţe de asigurări facultative încheiate începând cu anul 2011, astfel că totalul acestora a ajuns la 4,3 milioane faţă de 1,7 milioane în 2010.


Top daune pe segmentul property
Compania de asigurare CertAsig conduce în topul celor mai mari daune plătite în anul precedent pe aceasta clasă, achitând 2,95 milioane euro pentru distrugerea totală a două macarale mobile, în urma unei furtuni în portul Constanța. La aceasta sumă se mai adaugă diverse expertize şi evaluări.
Poziţia a doua în clasament este ocupată de către OMNIASIG VIG, care a plătit aproximativ 2 milioane euro în urma prăbuşirii acoperişului de sticlă al unor sere agricole,  sub greutatea stratului de zăpadă. Potrivit reprezentanţilor companiei, numărul de dosare de daună avizate, în primele nouă luni din anul precedent,  a crescut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.
O pagubă semnificativă a fost soluţionată anul trecut şi de către UNIQA Asigurări, valoarea ajungând la circa 1,4 milioane euro, ca urmare a exploziei unui utilaj asigurat. ALLIANZ-ȚIRIAC deţine următoarea poziţie în top, incendiul fiind riscul care i-a adus companiei cea mai mare daună în anul precedent pe acest segment, de 600 mii euro.
Un alt risc, mai puţin frecvent, şi anume căderea de corpuri pe clădire, a provocat o daună semnificativă pentru ASIROM, suma achitată ridicându-se la aproape 186 mii euro. La fel ca şi în cazul celorlalte companii, numărul de daune avizate de către asigurător a fost în creştere, în schimb, media sumelor solicitate ca despăgubire a scăzut.
La o distanta mică în clasament se plasează CREDIT Europe Asigurări, cea mai mare despăgubire plătită de companie ajungând la 170 mii euro pentru pontoane de acostare a iahturilor, ca urmare a unei furtuni declanșate pe fond de îngheţ. De asemenea, volumul dosarelor de daună deschise de companie pe segmentul property a fost de 2,5 ori mai mare decât cel din 2011,  iar valoarea acestora a crescut cu 50%.
Urmează în top GENERALI Asigurări, cu cea mai mare daună plătită în valoare 110 mii euro, cauzată de un incendiu la un depozit de marfă. Acelaşi risc a adus dauna record în 2012 şi pentru EUROINS, suma totalizând peste 54 mii euro, ca urmare a daunelor produse de un incendiu la o fabrică de prelucrare polistiren.


Numărul de poliţe de asigurări facultative a ajuns la
4,3 milioane în 2011, faţă de 1,7 milioane în 2010

 

Cele mai mari despăgubiri pentru asigurări de locuinţe
Riscul care a produs cele mai semnificative daune pe aceasta clasă este incendiul, frecvenţa acestuia fiind în creştere în România de la an la an.
Astfel, cea mai mare despăgubire achitată pentru o locuinţă asigurată în România în anul precedent se ridica la 122 mii euro, compania de asigurare fiind ALLIANZ-ŢIRIAC. Suma a inclus daunele produse atât clădirii, cât şi bunurilor din casă, ca urmare a unui incendiu.
Acelaşi risc a provocat daune record şi pentru companiile OMNIASIG VIG şi GENERALI Asigurări, asigurătorii plătind pentru locuinţele afectate sume de 70 mii euro şi,  respectiv,  65 mii euro. Potrivit oficialilor de la GENERALI, numărul de daune pe această clasă a crescut cu 45% în 2012 comparativ cu 2011, în timp ce valoarea daunei medii a scăzut.
Tot incendiul se face vinovat pentru cele mai mari despăgubiri achitate pe această clasă de către UNIQA Asigurări şi ASIROM, valorile ridicându-se la 56 mii euro şi, respectiv,  50 mii euro.
Următoarele poziţii în topul daunelor plătite pentru asigurări de locuinţă sunt deţinute de către EUROINS - 44 mii euro, PLATINUM (Gothaer) – 30 mii euro, GRAWE România – aproximativ 11 mii euro (pentru un risc de incendiu), CREDIT Europe Asigurări – 10 mii euro, CertAsig - 5 mii euro şi FATA Asigurări, aproximativ 4 mii euro.
Potrivit celor de la PLATINUM Asigurări, valoarea daunelor avizate în cursul anului precedent a crescut cu 88% faţă de valoarea înregistrată în 2011, deşi frecvenţa a fost mai mică. De asemenea, în cazul companiei CREDIT Europe Asigurări, numărul dosarelor de daună pe această clasă a crescut cu 70% în 2012 faţă de anul anterior.

CertAsig a plătit cea mai mare daună pe property 2,95 milioane euro


2 milioane euro este cea mai mare daună achitată de OMNIASIG VIG în 2012 pe această clasă, în urma prăbuşirii acoperişului de sticlă al unor sere agricole, sub greutatea stratului de zăpadă.


ALLIANZ-ŢIRIAC a achitat o daună record pentru o locuinţă asigurată 122 mii euro


Care sunt motivele frecvente pentru excluderi?
Fiecare poliţă de asigurare încheiată include şi anumite excluderi, adică acele riscuri care nu sunt acoperite de către compania de asigurare. Printre cele mai frecvente cauze de excluderi în 2012 pentru poliţele de asigurare property asigurătorii menţionează: infiltraţiile în urma fenomenelor meteorologice - precipitaţii abundente/ninsori produse, avariile instalaţiilor de apă sau gaze ca urmare a îngheţului acestora, proasta întreţinere a clădirilor şi erorile de construcţie.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2012: Top daune property).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!