Asigurări
2015, anul M&A pe piaţa internaţională
Autor:Adina TUDOR
Vineri, 05 Februarie 2016

La nivelul tuturor domeniilor, 2015 a fost un an bun pentru fuziuni şi achiziţii, depăşindu-se, conform estimărilor, recordul stabilit în 2007. Pe segmentul re/asigurărilor s-a vorbit chiar de un „megamerger phenomenon”, acesta fiind marcat de mişcări importante la nivel internaţional.

La nivel global, activităţile de fuziuni şi achiziţii (M&A), raportate pentru toate domeniile de activitate, au atins un nivel record în 2015, cel mai mare  de până acum. Astfel, conform calculelor oferite la începutul lunii decembrie 2015 de către furnizorul de date DEALOGIC, volumul global al  tranzacţiilor M&A atinsese, la momentul respectiv, 4,304 trilioane USD, depăşind recordul anterior de 4,296 trilioane USD, înregistrat în 2007.  Compania estimează că volumul total al fuziunilor şi achiziţiilor din 2015 la nivel global va atinge 4,7 trilioane USD.

Anul trecut au fost raportate circa 26.000 de tranzacţii în toată lumea, majoritatea având loc în zona farmaceutică şi pe segmentul sănătăţii, în tehnologie şi în sectorul  energetic. Cele mai mari volume ale tranzacţiilor s-au înregistrat în sănătate (723,7 miliarde USD) şi în sectorul tehnologic (713,1 miliarde USD). Printre deal-urile importante s-au numărat, de exemplu, cumpărarea asigurătorului de sănătate CIGNA de către rivalul  ANTHEM pentru 54 miliarde USD, sau achiziţia producătorului de medicamente şi de dispozitive medicale HOSPIRA de către gigantul farmaceutic  PFIZER pentru suma de 17 miliarde USD, dar şi cumpărarea companiei de cloud computing EMC Corp de către DELL, pentru 65 miliarde USD.  Tranzacţiile M&A sunt estimate să rămână pe un trend ascendent până în 2017-2018.

2015, an important pentru fuziuni şi achiziţii în re/asigurări şi piaţa de brokeraj

În ceea ce priveşte piaţa globală a asigurărilor, situaţia a fost similară, în anul 2015 fuziunile şi achiziţiile globale pe acest segment aflându-se la unele dintre cele mai mari niveluri din ultimii ani, fiind aşteptate, de altfel, să continue în acelaşi trend. Conform raportului realizat de MOODY’s Investor  Service, „Insurance - Global: Highest M&A Activity in Years Looks Set to Continue”, publicat în noiembrie 2015, creşterea tranzacţiilor de tip M&A a  fost determinată, în principal, de mediul economic global instabil, de schimbările de reglementare, precum şi de limitarea oportunităţilor  de creştere organică a companiilor.

Până la finalul trimestrului trei al anului precedent, fuziunile şi achiziţiile de pe piaţa de asigurări globală totalizau peste 200 miliarde USD, arată  raportul MOODY’s. Deşi unele dintre cele mai mari tranzacţii au avut loc la nivel naţional (de exemplu, pe piaţa asigurărilor de sănătate din SUA), a  xistat şi o activitate semnificativă la nivel transfrontalier, grupuri chineze şi japoneze fiind interesate de pieţele din SUA, Marea Britanie şi  regiunea EMEA (Orientul Mijlociu şi Africa), dar şi din Europa, în special din Marea Britanie.

Astfel, pentru piaţa globală a re/asigurărilor, 2015 a fost marcat de „fenomenul megafuziunilor” (n.red., the megamerger phenomenon), menţionează specialiştii revistei de specialitate Global Reinsurance într-o analiză publicată pe 30 noiembrie 2015. Publicaţia a realizat un top al  celor mai mari fuziuni şi achiziţii din piaţa mondială de asigurări raportate până la acel moment în piaţă, în funcţie de valoarea estimată a deal-ului.

Achiziţia companiei americane CHUBB de către asigurătorul elveţian ACE, pentru o sumă de circa 28,3 miliarde USD, ocupă locul întâi în topul tranzacţiilor M&A de pe segmentul asigurărilor generale. Anunţată încă de la 1 iulie 2015, aceasta a primit votul acţionarilor ACE în a doua jumătate   lunii octombrie.

Cu o valoare de 18 miliarde USD, fuziunea dintre brokerul britanic WILLIS Group şi TOWERS Watson, anunţată în luna iulie, ocupă locul al doilea în  top. Iniţial întârziată de negocierile privind condiţiile financiare, tranzacţia a primit aviz favorabil de la acţionarii TOWERS Watson în luna decembrie  a anului precedent. În urma fuziunii, acţionarii WILLIS deţin 50,1% din pachetul de acţiuni al entităţii rezultate, iar cei ai TOWERS WATSON, 49,9%.

Pe locul al treilea se află preluarea companiei HCC Insurance Holdings, cu sediul în SUA, de către TOKIO MARINE, pentru suma de 7,5 miliarde  USD, anunţată în luna iunie şi finalizată în octombrie. Tranzacţia marca, la momentul respectiv, cea mai mare valoare plătită de o companie  japoneză pentru o achiziţie de peste ocean.

Cumpărarea PartnerRe, după un îndelung şi controversat proces de ofertare, de către EXOR, vehiculul de investiţii al familiei italiene AGNELLI pentru 6,9 miliarde USD (agreată în iulie), respectiv preluarea AMLIN, un asigurător din cadrul pieţei londoneze LLOYD's, de către compania niponă  ITSUI Sumitomo, pentru 5,3 miliarde USD (anunţată în luna septembrie a anului precedent) ocupă locurile 4 şi 5 în topul realizat de Global  Reinsurance.

Compania irlandeză XL Group a anunţat, în luna mai 2015, finalizarea procesului de achiziţie a CATLIN, cel mai mare sindicat din  cadrul pieţei londoneze LLOYD's, pentru o sumă de 4,2 miliarde USD, anunţată iniţial în ianuarie. Tranzacţia ocupă locul 6 în topul operaţiunilor M&A din zona asigurărilor generale şi este urmată, în clasament, de cumpărarea PLATINUM Re de către RenRe, finalizată în martie 2015, evaluată la aproximativ 2 miliarde USD.

Canadienii de la FAIRFAX au anunţat în februarie achiziţionarea BRIT Insurance, unul dintre cei mai importanţi asigurători din cadrul pieţei LLOYD's. Încheiată în iulie 2015, tranzacţia ocupă locul 8, fiind estimată la 1,88 miliarde USD. La o mică distanţă, pe locul 9, se află cumpărarea IRONSHORE  e către chinezii de la FOSUN (1,84 miliarde USD – anunţată în mai, finalizată în noiembrie). Pe locul 10 în clasament, cu 1,83 miliarde USD, se află preluarea MONTPELIER Re de către compania ENDURANCE, cu sediul în Bermuda, cu afaceri în reasigurări şi riscuri speciale, finalizată în luna august.

Regiunea ECE, marcată de tendinţa de concentrare a activităţilor

Şi în Europa Centrală şi de Est, fuziunile şi achiziţiile au înregistrat o dinamică    ridicată în ultimii ani. Totuşi, ultima achiziţie de mari dimensiuni a  avut loc în 2014, prin privatizarea liderului de piaţă CROATIA Osiguranje. Anul trecut a fost caracterizat, mai degrabă, de desfăşurarea unui număr ridicat de operaţiuni de restructurare şi consolidare a prezenţei diverselor grupuri internaţionale pe pieţele din regiune.

Din această perspectivă, între grupurile ce activează în regiune, VIG şi PZU s-au remarcat prin diversitatea tranzacţiilor M&A.

Cât priveşte Turcia, piaţă considerată extrem de atractivă şi care a constituit una dintre destinaţiile preferate pentru achiziţii în 2013 şi 2014, volatilitatea mediului politic şi semnalele de încetinire date de economia locală în 2015 au descurajat operaţiunile M&A de mari dimensiuni.

Totuşi, Guvernul turc a continuat seria de privatizări ale companiilor deţinute de stat, de la centrale energetice până la companii de asigurări şi  pensii private. De asemenea, pe final de an, banca azeră PASHA a răscumpărat 20% din acţiunile subsidiarei sale PASHA Bank Yatirim Bankasi de  la AKSOY Holding. Potrivit analiştilor internaţionali, anul 2016 ar putea aduce o revigorare în acest domeniu, tranzacţii importante, cum ar fi vânzarea Halk Sigorta şi Halk Hayat ve Emeklilik având şanse să fie reluate şi finalizate.

VIENNA Insurance Group (VIG) s-a remarcat prin mai multe achiziţii în ECE, cea mai recent anunţată fiind cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni în cadrul companiei letone de asigurări BTA Baltic, la finalul lui 2015. Prin această mişcare, VIG intră în Top 3 asigurători de pe piaţa nonlife din Statele Baltice. Tot anul trecut, în iulie, VIG a achiziţionat şi 100% din acţiunile companiei letone de asigurări BALTIKUMS AAS, propulsând grupul în Top 5 asigurători din Letonia.

În Lituania, asigurătorul de viaţă COMPENSA Life SE deţinut de VIG a anunţat cumpărarea, în luna iunie 2015, a companiei FINSALTAS de distribuţie de asigurări de viaţă.

Tot pe final de an a continuat şi expansiunea grupului în Bulgaria, fiind încheiată tranzacţia de preluare integrală a companiei  de bancassurance UBBAIG de către BULSTRAD VIG. Anterior, asigurătorul bulgar deţinut de grupul austriac reuşise să obţină şi controlul întreg asupra subsidiarei  BULSTRAD Life Vienna Insurance Group, prin cumpărarea restului de 2,94% din acţiuni de la compania germană HANNOVER Ruck SE. De  asemenea, la începutul lunii decembrie a anului trecut, VIG a anunţat cumpărarea restului de 20% din acţiunile asigurătorului ucrainean GLOBUS  Vienna Insurance Group (VIG), ajungând astfel să deţină 100% din companie.

În paralel, grupul polonez PZU, unul dintre cele mai mari din ECE, a finalizat tranzacţiile începute în 2014 şi a continuat să se extindă în Ţările Baltice. Astfel, în luna februarie, a vândut 99,88% dintre acţiunile deţinute în cadrul subsidiarei lituaniene PZU Lietuva către norvegienii de la  GJENSIDIGE Forsikring, pentru a putea finaliza cumpărarea celor două subsidiare ale RSA Group din Ţările Baltice - LIETUVOS draudimas  (Lituania) şi CODAN Forsikring (din Estonia).

De asemenea, grupul este interesat de preluarea mai multor bănci, cu scopul de a crea o unitate bancară regională puternică care ar putea  concura direct cu alte bănci deţinute de grupuri internaţionale pe piaţa polonă. Astfel, la jumătatea anului precedent, PZU a semnat un acord pentru achiziţionarea a 25% din acţiunile ALIOR Bank şi a depus o ofertă pentru cumpărarea subsidiarei poloneze deţinute de RAIFFEISEN Bank International. Nu în ultimul rând, grupul polonez intenţionează să realizeze mai multe investiţii pe zona de sănătate, ultima achiziţie de pe acest  segment vizând spitalul Centrum Medyczne Gamma, unde a cumpărat, anul trecut, prin subsidiara PZU Inwestycje, 60% din acţiuni.

WILLIS a finalizat achiziţia GRAS SAVOYE

Deşi nu a intrat în topul marilor fuziuni ale anului precedent, o altă mişcare importantă de pe piaţa de profil a fost achiziţia brokerului de asigurare  francez GRAS SAVOYE de către WILLIS Group Holdings, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări şi reasigurări din lume. În România, GRAS  SAVOYE s-a înfiinţat în anul 1996 şi este una din principalele companii de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc pentru segmentul business.

În ceea ce priveşte Top 5 fuziuni şi achiziţii de pe segmentul asigurărilor de viaţă, prima poziţie este ocupată de achiziţia asigurătorului american  de sănătate CIGNA Corp. de către rivalul ANTHEM Inc, pentru 55,2 miliarde USD. Prin fuziunea celor două companii, ar urma să se formeze cel  mai mare asigurător de sănătate din America, determinând, astfel, îngrijorări în ceea ce priveşte puterea acestuia pe piaţa de profil.

Anunţată în luna iulie, tranzacţia de pe locul al doilea reprezintă o altă mişcare importantă pe piaţa asigurărilor de sănătate americană: asigurătorul AETNA Inc cumpără rivalul HUMANA Inc, companie mult mai mică, pentru aproximativ 37 miliarde USD în numerar şi acţiuni.

Topul este completat de achiziţia companiei CATAMARAN din SUA de către americanii de la UNITED Health (12,8 miliarde USD - anunţată în martie, finalizată în iulie 2015) – locul al treilea, fuziunea AVIVA şi FRIENDS Life (8,7 miliarde USD - anunţată în decembrie 2014, finalizată în iunie 2015) –  ocul al patrulea în clasament, respectiv achiziţia companiei americane PROTECTIVE Life de către japonezii de la DAI-Ichi Life (5,7 miliarde USD -  nunţată în iunie 2014, finalizată în februarie 2015) – locul al cincilea.

M&A pe piaţa din România în 2015

În România, RENOMIA, cel mai mare broker din Cehia, a preluat, în luna iunie, pachetul majoritar de acţiuni al  SRBA Broker de Asigurare. De asemenea, în noiembrie 2015, OTTO Broker de Asigurare a anunţat că va beneficia de o infuzie de capital de 4  ilioane euro de la fondul de investiţii The Foundations 1.0 SEE (TF1). Nu în ultimul rând, la finalul anului, ERGO Austria International AG a anunţat  achiziţia CREDIT Europe Asigurări SA.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2015, anul M&A pe piaţa internaţională).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!