Interviu
Adriana Florentina CRĂCIUN, Manager, DAW Management
Gheorghe BALABAN, Director General, DAW Management
Vineri, 14 Aprilie 2017

PRIMM: Piaţa de brokeraj, în ansamblu, a crescut permanent în ultimii ani. Ce perspective vedeţi pentru acest an şi care consideraţi că este motorul ei de creştere?

Adriana Florentina CRĂCIUN: În anul 2017, piaţa va continua să crească în special pe sectorul RCA, care va fi în continuare principala formă de asigurare solicitată de către clienţi. În continuare, populaţia va merge pe principiul minimei rezistenţe în ceea ce priveşte contractarea de asigurări, în special pe cele obligatorii, creşterea economică nesimţindu-se decât marginal în piaţa asigurărilor. O potenţială creştere a creditării şi a leasingului va ajuta piaţa să avanseze şi pe sectorul asigurărilor facultative.

PRIMM: Cu ce rezultate financiare a încheiat DAW Management Broker anul 2016?

A.F.C.: În 2016, DAW Management Broker de Asigurare a intermediat prime în valoare totală de 250,9 milioane lei, în creştere cu 27,4% faţă de anul 2015. În acelaşi timp, veniturile au avansat cu 13%, însumând 41,7 milioane lei.

PRIMM: Care sunt estimările și principalele obiective ale DAW Management Broker pentru 2017?

A.F.C.: Dacă în 2016 accentul s-a pus pe creşterea organică, anul acesta vom pune accent pe colaborările din sectorul corporate şi analizăm posibilitatea de a ne extinde şi pe alte pieţe europene în baza paşaportului european de liberă circulaţie a serviciilor.

Pentru anul 2017 estimăm o creştere de 20% a primelor intermediate şi de 10% a veniturilor. De asemenea, ne aşteptăm ca media comisionului să scadă puţin, continuând tendinţa din ultimii ani.

PRIMM: Cum arăta la finalul anului 2016 structura portofoliului de prime intermediate de DAW Management Broker? Mizaţi pe anumite segmente de asigurări în acest an?

A.F.C.: În 2016, baza a fost reprezentată de asigurările RCA, cu o pondere de 90%. Anul acesta mizăm pe creşterea asigurărilor facultative, în special pe sectorul corporate.

PRIMM: Care sunt efectele falimentelor din piaţă asupra activităţii companiei? Dar asupra pieţei în ansamblul ei?

A.F.C.: Falimentele ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig au condus la o creştere a neîncrederii în piaţa de asigurări în ansambul ei. În ceea ce priveşte activitatea noastră, s-a observat o reducere temporară a numărului de asigurări facultative, a crescut numărul de solicitări de consiliere pentru daunele clienţilor, îndrumarea şi consultanța fiind servicii oferite tuturor clienţilor.

PRIMM: După aceste evenimente aţi remarcat o schimbare în obiceiurile şi cerinţele clienţilor?

A.F.C.: În afară de o creştere a neîncrederii în piaţă, pe ansamblu, nu putem spune că există o modificare majoră în obiceiurile şi cerinţele clienţilor. În continuare, preţul rămâne criteriul esenţial pentru alegerea asigurătorului de către clienţi.

PRIMM: Consideraţi că este datoria brokerului să semnaleze clientului final faptul că ar putea avea probleme cu anumite companii de asigurări?

Gheorghe BALABAN: Noi consiliem întotdeauna clienţii în momentul în care încheie o poliţă şi, deopotrivă, ne implicăm în eventualele dificultăţi pe care le-ar putea avea cu anumite companii de asigurări.

PRIMM: Vorbind de schimbări, care consideraţi că sunt cele mai importante noutăţi care pot fi aduse de legislația RCA în beneficiul consumatorilor?

G.B.: Dacă ne referim la legea RCA, considerăm că aceasta a adus mai multe deservicii consumatorilor decât beneficii. Prin modificarea sistemului bonus - malus, practic, este încurajat abuzul unui număr mic de asiguraţi la

adresa majorităţii asiguraţilor de bună credinţă. Chiar dacă există şi prevederi în beneficiul consumatorilor, multe din acestea nu sunt clar reglementate şi fără studii adecvate de impact care, în fapt, se vor întoarce împotriva consumatorilor, iar aici mă refer la scumpirea primelor de asigurare în ansamblu.

PRIMM: De asemenea, în opinia dumneavoastră, care ar fi prevederile care ar aduce beneficii industriei de asigurări? Şi care ar putea constitui unele ameninţări?

G.B.: Calitatea serviciilor pe care le oferim consumatorilor ar aduce mari beneficii. Un punct îngrijorător este legat de creşterea accentuată a daunelor acoperite pe poliţa RCA.

PRIMM: Piaţa noastră este preponderent auto şi nu putem nega acest lucru, însă ce tipuri de asigurări anticipaţi că vor avea o creştere importantă în acest an şi care sunt factorii care conduc la această tendinţă?

G.B.: Segmentul asigurărilor private de sănătate va avansa pe măsură ce infrastructura unităţilor medicale private va creşte şi gama de servicii oferite de acestea se va diversifica. Considerăm că lipsa unei legi care să reglementeze asigurările de sănătate este o piedică în dezvoltarea cu adevărat a acestui sector. Un alt sector care va înregistra un avânt va fi cel al asigurărilor de locuinţe, odată cu creşterea creditării.

PRIMM: O schimbare importantă pe piaţa de brokeraj este adusă de implementarea Directivei 2016/97 privind distribuţia de asigurări (IDD - Insurance Distribution Directive). Care consideraţi că sunt provocările din acest punct de vedere?

G.B.: Găsirea echilibrului între abundenţa de informaţii care vor fi oferite clienţilor şi capacitatea lor de a le asimila. Sperăm să nu ajungem în situaţia din sectorul bancar, în care toată lumea semnează documente de zeci de pagini pe care nu apucă să le citească...

PRIMM: Consideraţi că brokerii sunt pregătiţi sau vor fi pregătiţi anul viitor pentru această Directivă? Cum se pregăteşte DAW Management în acest sens?

G.B.: Da. Noi vom pune, în continuare, accent pe pregătirea profesională a forţei de vânzări.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Adriana Florentina CRĂCIUN, Manager, DAW Management
Gheorghe BALABAN, Director General, DAW Management
).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!