Eveniment Internaţional
AIIF 2012 - Forumul Internaţional de Asigurări. Eveniment de tradiţie pentru ţările din Caucaz
Autor:Oleg DORONCEANU
Ziyad SAMEDZADE, Deputat, Parlamentul Republicii Azerbaidjan
Zafar VOKHIDOV, Commercial Property Manager, CIS&Georgia CHARTIS Asigurări
Tomas SINICKI, Managing Partner, KNOWLEDGEPRICE Lituania
Roumen GALABINOV, VicePreședinte, Asociația Brokerilor din Bulgaria
Richard KOLARIK, Business Development, GRATEX, Slovacia
Namik KHALILOV, Director al Serviciului Supraveghere Asigurări, Azerbaidjan
Menekse UCAROGLU, Președinte, IUC, Turcia
Mariusz WICHTOWSKI, Președinte, Consiliul Birourilor Carte Verde, Belgia
Kevin MORRISON, Consultant Independent, Slovenia
Elkhan GULIYEV, Președinte, Biroul Asigurărilor Obligatorii, Azerbaidjan
Dmitry GARMASH, Director General Adjunct, UNITY Re, Rusia
Dimitriy NADIROV, CEO, GENERALI Life Kazakhstan
Chingiz MEHDIYEV, Președinte, AZ Re
Capitolina TOURBINA, Director Reprezentanță Rusia, GEN Re
Azer BAIRAMOV, Viceministru, Ministerul de Finanțe, Azerbaidjan
Azer ALIYEV, Președinte Asociația Asigurătorilor din Azerbaidjan
Alla MYGASHKO, Director Reprezentanță AON Benfield, Ucraina
Akper MADATLI, Președinte, ATESHGAH Life, Azerbaidjan

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, Media XPRIMM în parteneriat cu Asociaţia Asigurătorilor din Azerbaidjan au organizat în luna iulie, la Baku, cel mai important eveniment dedicat pieţelor de profil din Caucaz: Forumul Internaţional de Asigurări. Peste 200 de reprezentaţi ai pieţelor de asigurări şi reasigurări din regiunea Caucazului, precum şi din Asia Mijlocie, Europa, Turcia, Rusia şi CSI au analizat perspectivele de dezvoltare ale industriei de profil din regiune.

Timp de două zile, discuţiile reprezentanţilor pieţelor de asigurări şi reasigurări s-au concentrat pe dezvoltarea unor segmente distincte, precum: asigurările obligatorii, asigurările facultative, asigurările de viaţă în regiune.
Vorbind despre pieţele de asigurări din Caucaz (n.red., Azerbaidjan, Armenia, Georgia), acestea „reprezintă pieţe noi, marele atu fiind dat de specialiştii cu o experienţă foarte îndelungată în domeniu”, a declarat Chingiz MEHDIYEV, Preşedinte, AZ Re, cu ocazia deschiderii evenimentului.
Sintetizând, subscrierile în regiune s-au ridicat în anul precedent la valoarea de 520 milioane USD, din care Azerbaidjanului îi revine o pondere de 52%, urmat fiind de Georgia cu 37% şi Armenia cu 11%. De asemenea, ponderea asigurărilor în PIB a reprezentat în anul 2011 aproximativ 0,43% în Azerbaidjan, 1,33% în Georgia şi 0,57% în Armenia, potrivit lui Chingiz MEHDIYEV. Astfel, printre avantajele investiţiilor în regiune, enumerate în cadrul Forumului, se numără proiectele importante demarate în domeniul infrastructurii şi al energiei, implementarea recentă a anumitor tipuri de asigurări obligatorii şi facilităţile fiscale pentru asigurările de viaţă.
„Acestea, alături de o rată a daunei scăzută la nivel de piaţă şi de o capitalizare tot mai bună a companiilor de asigurări fac din ţările din Caucaz, în special din Azerbaidjan, ţinte atractive pentru investitorii străini”, a subliniat Azer ALIYEV, Preşedintele Asociaţiei Asigurătorilor din Azerbaidjan în cadrul evenimentului. Acelaşi oficial a mai precizat că atât din punct de vedere al dimensiunii geografice, al populaţiei şi al indicilor macroeconomici, Azerbaidjanul are cea mai dezvoltată economie din regiune. Din punct de vedere al asigurărilor, Azerbaidjanul deţine o pondere de 52% din primele subscrise în regiune şi 60% din active.

Azerbaidjan, lider detaşat în Caucaz
„În anul 2011, datorită implementării unor modificări legislative printre care introducerea asigurărilor obligatorii de accidente, locuinţe şi auto, piaţa a marcat o creştere de 37% totalizând 209, 2 mil. EUR”, a precizat Namik KHALILOV, Director în cadrul autorităţii locale de supraveghere a asigurărilor. Potrivit acestuia, produsele de asigurare sunt vândute, în mare, prin agenţiile asigurătorilor şi prin canale alternative, preconizându-se ca, până în 2014, o pondere însemnată să fie deţinută de vânzările online.
De asemenea, printre priorităţile pentru următorii ani se numără şi dezvoltarea vânzărilor pe segmentul de retail şi asigurări de viaţă, care în prezent deţin o cotă de 10% în totalul portofoliului pieţei locale de profil. „Acest segment va cunoaşte o evoluţie semnificativă în viitorul apropiat, ţinând cont că deja a fost promulgată o lege care îi obligă pe angajatori să încheie poliţe de asigurări de viaţă şi sănătate pentru angajaţi. Introducerea unor noi produse şi popularizarea acestui segment va aduce rezultate foarte bune pe viitor”, este de părere şi Azer ALIYEV.

RCA reprezintă 91% din primele brute subscrise şi a cauzat 94% din despăgubiri
Vorbind despre elementele de noutate pe piaţa azeră de asigurări, un subiect „fierbinte” pe ordinea de zi au constituit-o asigurările obligatorii. De curând, în Azerbaidjan a fost înfiinţat Biroul Asigurărilor Obligatorii (CIB), urmare a introducerii asigurărilor obligatorii RCA. Prima poliţă a fost emisă în luna decembrie a anului trecut. În prezent, 12 companii de asigurări sunt membre ale CIB. Potrivit Preşedintelui CIB, Elkhan GULIYEV, „daunele plătite până la începutul lunii iunie de către birou au cumulat aproximativ 490.000 euro, în urma a 325 de dosare de daună. Asigurările auto au generat 94% din sumele plătite şi au fost cauza a 96% din dosare”.

Asigurări agricole, Carte Verde şi emiterea electronică a poliţelor - priorităţile pieţei din Azerbaidjan
Acestea au fost prezentate în deschiderea evenimentului de către Azer BAIRAMOV, Viceministru de Finanţe, care a subliniat că „există o cerere încurajatoare pentru asigurările agricole, iar aderarea la sistemul internaţional Carte Verde este deja o certitudine în următorii doi ani”. În ceea ce priveşte emiterea electronică a poliţelor, oficialul a precizat că baza normativă este deja finalizată şi în următorii doi ani această modalitate de vânzare se va practica de către majoritatea companiilor.
Dincolo de perspective, semnalele de creştere sunt deja promiţătoare, astfel că în perioada ianuarie-martie 2012, piaţa azeră a asigurărilor a consemnat o creştere de 78%, până la 77,8 milioane euro. Din acest total, suma de 9,1 milioane euro a fost generată de segmentul de asigurări de viaţă, restul revenind poliţelor non-life. În acelaşi timp, potrivit datelor centralizate, valoarea daunelor plătite de cei 28 de asigurători azeri a totalizat 15,9 milioane euro. Potrivit estimărilor, „în anul 2012 piaţa de profil va ajunge la valoarea de 311 milioane euro, iar densitatea asigurărilor va depăşi 31 euro pe cap de locuitor. În anul precedent, ritmul de creştere a pieţei de asigurare a fost superior celui înregistrat în domeniul petrolier şi acest trend se va menţine şi în anul 2012”, a punctat Namik KHALILOV.

Din 2001 până în 2011, subscrierile din pieţele emergente au crescut cu 150%
Despre potenţialul pieţelor emergente a vorbit în cadrul evenimentului şi reprezentantul companiei GEN Re, Capitolina TOURBINA, care a declarat că „asigurările obligatorii s-au aflat printre factorii majori de creştere a pieţelor de asigurări în curs de dezvoltare, în ultimii ani. Din 2001 şi până în 2011, subscrierile pieţelor emergente au crescut cu 150%, potrivit unui studiu realizat de SWISS Re. Cea mai semnificativă rată de creştere a fost înregistrată în Asia de Sud-Est şi America Latină. Totodată, ponderea pieţelor în curs de dezvoltare, la nivel mondial, pe segmentul asigurărilor de viaţă, a crescut de la 5% până la 14%, şi în asigurările non-life, de la 7% până la 16%”.
Potrivit acesteia, „printre factorii principali de creştere putem enumera: evoluţia ponderii asigurărilor în PIB-ul ţării, liberalizarea pieţelor de asigurare, investiţii noi, dezvoltarea unor canale alternative de vânzare şi distribuţie a produselor de asigurare şi, nu în ultimul rând, introducerea noilor tipuri de asigurări obligatorii conform recomandărilor OECD”.
În particular, segmentul de asigurare din ţările ex-sovietice este un bun exemplu în acest sens, astfel că, „în anul 2011, acestea au înregistrat o rată medie de creştere de 25% a primelor brute subscrise în segmentul non-life, reprezentând aproape 33 miliarde euro. În perioada raportată, volumul primelor cedate în reasigurare a totalizat 3,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă circa 2% din piaţa internaţională de reasigurare pe segmentul non-life”, a declarat, în cadrul Forumului, Dmitriy GARMASH, Deputy CEO, UNITY Re, Rusia.
În continuare, piaţa „cheie” de profil din spaţiul ex-sovietic rămâne Rusia. În 2011, primele brute subscrise, pe linia asigurărilor non-life, de către companiile ruseşti de profil, au înregistrat o creştere de 17,18%, până la 29 miliarde euro EUR (în 2010, subscrierile au totalizat 25 miliarde euro). Totodată, volumul primelor cedate de către companiile ruseşti în reasigurare a atins valoarea de 2,1 miliarde euro.
Potrivit lui Dmitriy GARMASH, „numărul jucătorilor care practică activitatea de asigurare din spaţiul ex-sovietic este de peste 1.000 de companii. În perioada raportată, numărul lor în Rusia este în continuă scădere, ajungând la 495 de societăţi”. Primii cinci lideri regionali care îşi desfăşoară activitatea de asigurare şi reasigurare în spaţiul ex-sovietic sunt: INGOSSTRAKH, SOGAZ, UNITY Re, KAPITAL Insurance şi MOSCOW Re.

AIIF 2012 – o tradiţie pentru ţările din Caucaz
Aflat la cea de a treia ediţie, Forumul Internaţional de Asigurări de la Baku a dobândit reputaţia celui mai important eveniment de asigurări dedicat pieţelor din Caucaz, numărul participanţilor fiind în creştere de la an la an. Astfel, la Ediţia din 2012 au fost prezenţi peste 200 de lideri din Asia Mijlocie, Europa, Turcia, Rusia şi CSI şi au fost susţinute numeroase prezentări de către reputaţi specialişti de talie internaţională.
Programul de dezbateri a fost completat şi de momente de socializare. Unul dintre acestea a fost Seara Specială pe care UNITY Re şi AZ Re au oferit-o participanţilor. În cadrul evenimentului, UNITY Re a înmânat o serie de Premii speciale celor mai de seamă colaboratori şi parteneri pe care îi are în regiune şi nu numai. La finalul evenimentului, Preşedintele Asociaţiei Asigurătorilor şi unul dintre organizatorii conferinţei, Azer ALIYEV, a subliniat faptul că „în cadrul acestui eveniment transferul de know-how între participanţii din regiune şi cei din CEE şi Vestul Europei a fost vital pentru evoluţia sănătoasă a segmentului de asigurare din Caucaz”.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (AIIF 2012 - Forumul Internaţional de Asigurări. Eveniment de tradiţie pentru ţările din Caucaz).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!