Eveniment Internaţional
AIIF 2014 – Cel mai important eveniment de asigurări-reasigurări din Caucaz
Autor:Olesea ADONEV, Oleg DORONCEANU
Vineri, 04 Iulie 2014

Forumul Internaţional de Asigurări din Azerbaidjan – AIIF 2014 –, ajuns în acest an la cea de a cincea ediţie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente de profil din regiune.  Tendinţele pieței de asigurări din Caucaz, precum şi o serie de subiecte de actualitate pentru piaţa regională s-au numărat printre temele principale de dezbateri.

Peste 250 de lideri și specialiști ai companiilor de asigurare, reasigurare și brokeraj, IT și audit, precum și reprezentanții autorităților de supraveghere și ai asociațiilor din Regiunea Caucaz, Asia Centrală, Europa, Turcia, Rusia și țările din spaţiul CSI au participat la Forumul Internaţional de Asigurări din Azerbaidjan – AIIF 2014 –, ajuns la cea de a cincea ediţie.
Evenimentul,  desfășurat  în mod tradiţional la Baku, a fost dedicat piețelor de asigurări și reasigurări din regiune și a fost organizat de către asociația locală a asigurătorilor, cu sprijinul oficial al Ministerului de Finanțe din Azerbaidjan și al companiei Media XPRIMM.
În cadrul conferinţelor organizate în cele două zile ale evenimentului s-au dezbătut aspecte privind cele mai importante tendinţe ale pieței de profil din Caucaz şi au fost abordate subiecte actuale,  precum riscurile de catastrofă naturală, asigurările de sănătate etc. De asemenea, în cea de a doua zi a evenimentului au fost organizate workshop-uri tematice dedicate asigurărilor auto şi risk-managementului și un master-class pe tema asigurărilor de viaţă.

Partea pozitivă a crizei

În pofida crizei economice, care timp de cinci ani a dobândit un „caracter internațional”, piața de asigurări din Azerbaidjan, precum și întreaga economie a țării, a înregistrat o creștere constantă. Indicatorii economici de ţară au crescut în ultimii zece ani de trei ori, potrivit datelor furnizate de autorităţile locale. Astfel, potrivit declaraţiei făcute de Samir SHARIFOV,  Ministrul de Finanțe al Azerbaidjanului, în deschiderea lucrărilor forumului AIIF 2014, piața de asigurări din Azerbaidjan a crescut de șase ori în ultimii opt ani, iar în ultimii doi ani s-a dublat, ajungând la 543 milioane dolari.
În 2013, au fost active pe piața locală 28 de companii de asigurare, dintre care trei specializate pe segmentul de asigurări de viață (PASHA Hayat, ATESGAH Hayat și QALA Hayat). Gradul de concentrare al pieței s-a ridicat la 34% (cota deţinută de primele trei societăți), în vreme ce Top 10 a generat 74% din totalul pieței de profil.
În perioada 2004-2013, ponderea primelor de asigurare în PIB-ul țării a crescut de la 0,41% la 0,71%. Profitul net al asigurătorilor a crescut de peste 9 ori – până la 84 milioane dolari, iar valoarea totală a capitalului – de 8,9 ori, de la 52 milioane USD, la 463 milioane USD, a adăugat Samir SHARIFOV.
În acelaşi context, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Politici Economice din Parlamentul Azerbaidjanului, Ziyad SEMEDZADE, a subliniat  faptul că aceste progrese s-au datorat în bună măsură alinierii legislației locale în asigurări la standardele internaționale.
Este de menționat şi faptul că, în ultimul an, în Azerbaidjan au fost adoptate mai multe modificări legislative, referitor la majorarea capitalului minim pentru companiile de asigurare și reasigurare, precum și în ceea ce privește obținerea licențelor de reasigurare de către companii pentru care principalul obiect de activitate este asigurarea. Mai mult, Ministerul Finanțelor din Azerbaidjan a aprobat graficul de creștere a limitei maxime a capitalului străin în capitalul social al companiilor de asigurări locale. Prin urmare, până la 1 ianuarie 2015, limita superioară a capitalului străin în capitalul asigurătorilor locali va fi de 50%, la 1 ianuarie 2015 - 70%, de la 1 ianuarie 2016 - 85%, iar de la 1 ianuarie 2017 - la 100%.
În cadrul lucrărilor forumului, Fuad KULIYEV, Președintele Consiliului de Administrație al AzRe, a făcut o comparație între evoluția pieței de asigurare din Azerbaidjan și celelalte piețe de profil din țările CIS. Astfel, în raport de suprafața și numărul populației, Azerbaidjanul se află pe locul șase, iar în funcție de Produsul Intern Brut,  pe poziţia a patra (53,53 miliarde euro), după Rusia, Ucraina și Kazakhstan. De asemenea, Azerbaidjanul ocupă locul trei în CSI după PIB-ul pe cap de locuitor (5.751 euro).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Riscurilor de Catastrofă Naturală – un parteneriat public-privat

În prezent, Asociația Asigurătorilor din Azerbaidjan şi Ministerul Finanțelor, în parteneriat cu companiile internaționale de reasigurare, lucrează la înfiinţarea unui Pool de Asigurare Împotriva Riscurilor de Catastrofă Naturală în Azerbaidjan.
De subliniat faptul că, în iunie 2011, a intrat în vigoare legea asigurărilor obligatorii de locuințe pe piaţa locală de profil. De la momentul introducerii acestui tip de asigurare, gradul de cuprindere pe acest segment a rămas la circa 3%.
Potrivit oficialilor locali, aceste poliţe nu sunt foarte „populare”, prin urmare se are în vedere posibilitatea elaborării unui mecanism mult mai eficient pentru a creşte gradul de penetrare a asigurărilor de locuințe. În prezentarea sa, Jurgen BRUCKER, Client Manager, MUNICH Re, a menționat faptul că cea mai mare parte a populației din Azerbaidjan locuiește în peninsula Absheron, situată pe teritoriul riveran Mării Caspice. În această zonă există un risc ridicat de dezastre naturale, cum ar fi rafale de vânt puternic și inundații. Pentru o mai bună protecție a populației de aceste riscuri este necesară crearea unui pool de asigurare, un exemplu bun în acest sens fiind țări precum Germania, Turcia, Mexic și Chile.

Alternative pentru introducerea asigurărilor private de sănătate

Asigurătorii azeri sunt pregătiți pentru introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate, chiar dacă se vor confrunta cu o serie de dificultăți. În același timp, noi știm căror probleme trebuie să le facem față, și aici menţionez finanțarea sectorului medical, acreditarea companiilor şi încheierea protocoalelor medicale, a precizat în cadrul evenimentului Rena MAMMADOVA, Director Departament Asigurări de Sănătate, PASHA Sigorta.
Experienţa germană în acest tip de asigurări a fost prezentată de către Marc-Pierre MÖLL, Directorul Asociației de Asigurări Private de Sănătate din Germania. Acesta a relevat faptul că în Germania funcţionează în paralel asigurările în sistem public și cele în sistem privat de sănătate. Potrivit legii, toţi cetăţenii au obligaţia de a plăti o asigurare de sănătate. Totodată, potrivit plafonului de venit stabilit pentru 2014, cei care încasează peste  53.550 euro pe an se pot asigura în sistemul privat. În prezent, 87,3% dintre cetățenii germani contribuie la finanțarea sistemului asigurărilor de sănătate de stat și 11,4% la finanțarea celui de asigurări private,  în condițiile în care,  în Germania, funcționează aproximativ 150 de companii care oferă servicii de asigurări de sănătate.
Vorbind de experienţa Georgiei, Shota SVANADZE, Director al Departamentului de Riscuri Facultative, ALDAGI, a subliniat că în 2012, în Georgia, asigurările medicale reprezentau 74%, iar la sfârșitul anului 2013 ponderea a scăzut la 72,46%, înregistrând un volum de prime de 341,3 milioane lari (-18%). Principala cauză a scăderii a fost faptul că societăţile private de asigurări urmează a fi eliminate din programele de asigurare guvernamentale.
În Azerbaidjan, aproximativ 99% din piața de asigurări facultative de sănătate revine clienților corporate. În 2013, cota de piață a segmentului de asigurări facultative de sănătate s-a ridicat la 16,13%, populația Azerbaidjanului ridicându-se la un total de  circa 9,5 milioane de persoane.

În 2013, piaţa de reasigurare a crescut cu peste 26%

Piața de asigurare din Azerbaidjan este cea mai mare din regiunea Caucazului de Sud, reprezentând 59% (Armenia – 10% și Georgia – 31%). În plus, deţine poziţia de lider în termeni de capitalizare. În ceea ce privește reasigurarea, aceasta este desfăşurată de către un reasigurător local – AzRE – și zece companii de asigurare, care au obţinut licența de a practica activitatea de reasigurare. Există peste 100 de companii străine de asigurare și  reasigurare care colaborează cu operatorii locali, precum și 60 de brokeri străini de reasigurare, a declarat Tural ALIYEV, Membru al Consiliului de Administrație, PASHA Sigorta. Potrivit acestuia, în anul precedent, volumul primelor de reasigurare a depășit 26 puncte procentuale.
Pe aceeași temă au susţinut prezentări şi oficialii unor importante companii de reasigurare de talie internaţională, printre care s-au numărat HANNOVER Re, EVEREST Re, MILLIE Re, TRUST Re etc.
Workshop-urile tematice, desfășurate în cea de a doua zi a evenimentului, au fost dedicate asigurărilor auto şi risk-managementului, fapt care a constituit o platformă eficientă de discuţii interactive şi un schimb de experienţă între participanţi.
În cadrul lucrărilor AIIF 2014 a fost lansat și un nou număr al Revistei de Specialitate INSURANCE Profile,  INSURANCE Profile Azerbaijan, care prezintă indicatorii pieței locale de asigurare pentru anul 2013, dar şi cele mai importante tendinţe existente în domeniu.Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (AIIF 2014 – Cel mai important eveniment de asigurări-reasigurări din Caucaz).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!