Eveniment Internaţional
Asia Centrală - o potenţială mină de aur pentru asigurătorii europeni?
Autor:Oleg DORONCEANU
Joi, 01 Iulie 2010

Timp de sute de ani, Drumul Mătăsii care asigura comerţul între China şi Europa a scos în evidenţă potenţialul ţărilor din Asia Centrală, impulsionând dezvoltarea regiunii poziţionate de-a lungul acestui traseu. În prezent, acesta este reactivat prin zăcămintele de ţiţei şi gaz natural, intens exploatate în zonă. Pornind de la aceste premise, segmentul de asigurare din regiune începe să deţină o importanţă tot mai mare în PIB-ul acestor ţări, înregistrând an de an o dinamică înaltă de creştere.

Atractivitatea pieţelor asiatice pentru asigurătorii şi reasigurătorii europeni, precum şi schimbul de experienţă dintre companii au servit drept premise pentru organizarea celei de a treia Conferinţe Internaţionale de la Tashkent, capitala economică şi culturală a Asiei Centrale. Beneficiind de o poziţionare strategică în regiune, organizatorii au reuşit să adune la masa de dialog peste 200 de top-manageri şi specialişti din domeniul asigurărilor şi reasigurărilor din 16 ţări. Alături de aceştia, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale, instituţii de stat, organisme de supraveghere, asociaţii naţionale şi internaţionale de profil, cât şi oficiali ai companiilor de audit, bănci şi investiţii.

Desfăşurate în perioada 8-11 martie a.c., lucrările conferinţei, organizate de către grupul de presa SAIPRO cu sprijinul Revistei PRIMM Asigurări & Pensii, au abordat priorităţile pieţei de asigurări din Asia Centrală, precum şi oportunităţile de dezvoltare a operaţiunilor de reasigurare în regiune.

Asigurări în Uzbekistan – pe calea Vestului

Dezbaterile din cadrul primei zile a evenimentului au debutat cu analiza segmentului de asigurare din ţările CIS, dintre care Uzbekistanul se detaşează printr-o dinamică de creştere net superioară. Astfel, cu o populaţie de circa 30 de milioane de locuitori, Uzbekistanul are un grad foarte scăzut de penetrare a asigurărilor în PIB. Totuşi, după rezultatele anului 2009, acesta rămâne printre puţinele state din lume care a înregistrat o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor macroeconomici. Astfel, PIB-ul a marcat o creştere cu 8,1% faţă de 2008, iar segmentul serviciilor a ajuns să deţină o pondere de 47,2%, comparativ cu 16,3% în 1991, a precizat Olimjon IKRAMOV, Preşedintele Inspectoratului de Asigurări din Uzbekistan. De asemenea, potrivit datelor oficiale, volumul investiţiilor străine directe a crescut cu 80% în 2009 faţă de 2008, în special în industrie şi comunicaţii.

Creştere de peste 60% în 2009

În acest context, o atenţie deosebită a fost acordată şi sectorului de asigurări, care joacă un rol important în menţinerea stabilităţii economice, precum şi a protecţiei populaţiei. Drept urmare, în ultimii şase ani, piaţa uzbecă de profil a cunoscut o dinamică de creştere anuală „double digit” (între 16% şi 62%). Cei 33 de asigurători care activează în domeniu au totalizat prime brute de 70 milioane euro in 2009, în creştere cu 62% faţă de anul precedent, din care o cotă de peste 74% revine asigurărilor facultative. În acelaşi timp, companiile au plătit despăgubiri în valoare de aproximativ 10 milioane euro, în creştere cu peste 28% comparativ cu anul 2008. Ponderea asigurătorilor de stat în total subscrieri a atins circa 40%, în 2002 aceasta fiind de peste 80%. Un nou impuls de creştere în piaţă l-a adus şi introducerea la finele anului trecut a asigurărilor obligatorii auto (RCA), cât şi obligativitatea asigurării răspunderii civile a angajatorilor.

Asigurătorii uzbeci cedează peste 80% din prime reasigurătorilor externi

Evoluţia segmentului de reasigurare în regiune a fost minuţios analizată în cadrul conferinţei, fiind dezbătute numeroase studii de caz legate de acest subiect. Potrivit lui Talgat KASYMOV, Director General, TRANSINSURANCE Re, volumul primelor cedate în reasigurare de către companiile locale s-a ridicat la peste 15 milioane euro în 2009, în creştere cu 24% faţă de anul precedent. Totodată, capacitatea limitată pe piaţa locală, precum şi resursele financiare reduse au făcut ca peste 80% din prime să fie cedate în afară. Ponderea cea mai importantă în volumul primelor cedate de către aceştia, din punct de vedere geografic, revine unor ţări precum Marea Britanie (42,5%), Rusia (circa 30%), Germania (6,8%) şi Spania (3,8%).

Tendinţe şi inovaţii pe piaţă

Una dintre tendinţe este creşterea în ultimii doi ani a primelor de reasigurare colectate pe piaţa locală, ceea ce vorbeşte despre creşterea capacităţii companiilor, a evidenţiat Maksud YAKUBOV, Director, Departament Reasigurare, UZBEKINVEST

Acesta a subliniat şi importanţa negocierilor cu reasigurătorii europeni pentru încheierea unor contracte de mare valoare, fapt care va determina creşterea interesului jucătorilor din ţările Asiei pentru obţinerea unei acoperiri cât mai bune.

O altă tendinţă este şi sporirea interesului pentru utilizarea unor sisteme electronice moderne de evaluare a daunelor din partea asigurătorilor din regiune. În acest context, Richard NATSCHLAGER, Vicepreşedinte AUDATEX pentru Europa Centrală, a evidenţiat utilitatea unor astfel de sisteme în eficientizarea şi creşterea profitabilităţii societăţilor de asigurare. Suntem foarte flexibili în adaptarea produselor noastre şi ne simţim pregătiţi să intrăm pe această piaţă, a precizat NATSCHLAGER.

Alături de aceste subiecte au fost susţinute şi numeroase prezentări legate de rolul serviciilor de leasing în dezvoltarea asigurărilor, a regularizatorilor de daune, implicaţiile pe bursă etc. Privind în ansamblu, experţii şi liderii străini au remarcat evoluţia pozitivă a pieţei uzbece de profil, manifestându-şi interesul pentru stabilirea unor relaţii de parteneriat cu companiile asiatice.

Asigurări, premii şi turism

Finalul conferinţei a fost marcat de un moment festiv dedicat premierii celor mai importanţi jucători de pe piaţa uzbecă de asigurări, cât şi a realizărilor semnificative în anul 2009, acordate de către Agenţia de Rating SAIPRO. De asemenea, organizatorii evenimentului au pregătit pentru invitaţii la forum şi un amplu program cultural, încărcat de istorie şi tradiţie. În cadrul acestuia, oaspeţii au vizitat oraşul Buhara, o capodoperă a arhitecturii musulmane, recunoscut ca fiind un important centru comercial, cultural şi religios situat pe Drumul Mătăsii.

Societăţi de asigurare: 33 (2 companii specializate pe life)
Companii de brokeraj: 3
Reţea teritorială: 817 unităţi
Angajaţi în asigurări: 10.000
Volum subscrieri – 70 milioane euro (2009)
Active: 178 milioane euro
Rezerve de asigurare: 41 milioane euro
Capitalizare: 136 milioane euro
Inspectoratul de Asigurări din Uzbekistan

Împreună, dezbaterile, reuniunile care au avut loc, alături de impresionantul program istoric şi cultural au contribuit la conturarea unei imagini de ansamblu asupra mentalităţii şi civilizaţiei ţărilor din Asia Centrală, aspect deosebit de important în vederea dezvoltării unor relaţii de afaceri eficiente şi de lungă durată. Conferinţa a reuşit să-şi atingă cele mai importante obiective stabilite, şi anume crearea unei platforme de negociere interactive între liderii europeni şi reprezentanţii regionali ai pieţei de asigurare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asia Centrală - o potenţială mină de aur pentru asigurătorii europeni?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!