Asigurări
Asigurarea locuinţelor: mai ieftin pentru asiguraţi, mai puţin riscant pentru asigurători! Cum?
Autor:Alex. ROŞCA
Marti, 01 Octombrie 2013

Când asigurarea de locuinţe depăşeşte stadiul de obligativitate şi este asumată ca o necesitate lucruri benefice se întâmplă, deopotrivă pentru asiguraţi şi asigurători. Ajustarea primei de asigurare a locuinţei în funcţie de măsurile de prevenire a riscului pe care le implementează un proprietar ar putea acţiona în trei direcţii: diminuarea primei, diminuarea risclui şi stimularea unui comportament preventiv al proprietarilor.

Pentru viitor cand percepţia clienţilor cu privire la protecţia la risc se va schimba, avem în vedere posibilitatea acordării reducerilor de acest tip

Iuliana RUSEI, Director Divizia Asigurări Generale, GENERALI România

În România s-a discutat prea mult şi prea confusiv despre asigurarea obligatorie a locuinţei. Prinşi în vâltoarea discuţiilor despre acoperirea prin asigurare obligatorie, am uitat de aspectul calitativ al unei asigurări de locuinţă şi de modul în care încheierea unei poliţe ar putea schimba abordarea românilor în faţa riscului.
Acordarea de reduceri de tarife proporţionale cu măsurile de diminuare a riscului ar oglindi elocvent un efect imediat al diminuării riscului care, altfel, ar putea fi greu sesizabil.Prin asemnea politici, asigurătorii ar contribui la educarea publicului în direcţia implementării, într-un mod natural, a unor măsuri de prevenire a evenimentelor nedorite.
Din păcate, nici la nivelul societăţii nu există o cultură a asigurărilor propice unor astfel de măsuri şi nici asigurătorii nu şi-au dorit să rişte pănă acum cu produse pentru care piaţa nu este pregătită. Din aceste motive, investiţiile în diminuarea riscurilor din locuinţă rămân fără ecou pe hârtia pe care este imprimată o poliţă de asigurare standard, cu clauze fixe, fără posibilitatea de proporţionalizare cu riscurile existente din partea niciunei companii din piaţă.
Iuliana RUSEI, Director Divizia Asigurări Generale, GENERALI România explică: În România, cultura riscului nu este încă asimilată de către populaţie, fapt relevant şi de gradul de penetrare redus al asigurărilor. Doar o mică parte a clienţilor este conştientă de importanţa măsurilor de prevenire a producerii unui risc şi investesc în acest sens. Aşadar, raportându-ne la acest context, şi ţinând cont de segmentul redus de clienţi care îşi iau măsuri de reducere a riscului, nu am considerat necesar, deocamdată, să implementăm astfel de reduceri. Pentru viitor, în momentul în care sistemul legislative va deveni mai strict (va impune spre exemplu instalarea detectoarelor de fum în cazul caselor construite din lemn), iar percepţia clienţilor cu privire la protecţia la risc se va schimba, avem în vedere posibilitatea acordării reducerilor de acest tip
Până când percepţia Românilor se va schimba iată care ar putea fi măsurile care le-ar reduce costurile poliţelor:
 Instalarea detectoarelor de fum şi a sistemelor de alarmă antiefracţie. Cu costuri minime de implementare, aceste dispositive sunt luate în calcul la stabilirea primei de asigurare în alte ţări iar reducerea se concretizează în diminuarea cu până la 25% din preţul asigurării.
 Materialele de construcţie folosite. În cazul renovărilor sau construcţiei de la zero a locuinţei, calitatea acestora poate contribui la reducerea riscurilor de incendiu sau inundaţie. În SUA asigurătorii ţin cont de calitatea materialelor de construcţie şi acordă reduceri semnificative de primă.
 Utilizarea energiei electrice şi nu a gazelor naturale pentru încălzire sau gătit. În Germania, prima de asigurare creşte semnificativ în condiţiile în care locuinţa este racordtă la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Absenţa racordării la gaze ar trebui, în mod firesc, să diminueze prima de asigurare prin anularea riscurilor de incendiu sau explozie.
 Achitarea creditului ipotecar! O măsură care ar putea părea ciudată, mai ales pentru contextul economic actual şi, mai ales în România. Cu toate acestea, în Statele Unite asigurătorii consideră că riscul este mult diminuat în momentul în care un proprietar de locuinţă a achitat ipoteca, acesta devenind mult mai responsabil cu proprietatea sa.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurarea locuinţelor: mai ieftin pentru asiguraţi, mai puţin riscant pentru asigurători! Cum?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!