Asigurări
Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Daune de 4,5 ori mai mari!
Autor:Andreea RADU
Marti, 01 Septembrie 2015

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) acoperă trei riscuri specifice României - cutremur, inundaţie şi alunecare de teren - pentru care PAID poate acorda despăgubiri în limita a 10.000 / 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei.

Chiar dacă în acest an România nu s-a confruntat cu importante evenimente naturale, acestea întâlninduse pe suprafeţe restrânse, importanța asigurărilor obligatorii de locuințe a fost dovedită atunci cand proprietarii de locuințe au solicitat despăgubiri la PAID România, acestea fiind în creștere semnificativă. Astfel, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a achitat, în primele şapte luni din 2015, despăgubiri în valoare de 2,27 milioane lei. Față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au făcut plăti de aproximativ 500.000 lei, suma este de peste 4,5 ori mai mare.

76% dintre sumele achitate ca despăgubire, în intervalul ianuarie- iulie a.c., au mers către locuinţe de tip A (1,74 milioane lei), iar restul (530.388 lei) pentru locuințele de tip B.

Imobilele de tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar cele de tip B au pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Cele mai multe daune plătite de PAID, în acest an, au fost în judeţele: Vâlcea (422,41 milioane lei), Vrancea (387,16 milioane lei), Galaţi (313,23 milioane lei), Buzău (183,05 milioane lei), Argeş (147,65 milioane lei), Brăila (121,89 milioane lei) şi Timiș (104,28 milioane lei).

În acelaşi timp sunt şi judeţe unde nu s-au solicitat despăgubiri în perioada analizată, respectiv Alba, Bihor, Călăraşi, Hunedoara, Ialomiţa, Satu Mare şi Suceava.

Gradul de cuprindere în asigurare

Dacă analizăm gradul de cuprindere în asigurare, observăm că în judeţele cu cele mai multe daune, gradul este apropiat de media naţională, de circa 17%, cu excepţia judeţului Timiş unde este mult peste medie.

Cele mai multe locuinţe asigurate le întâlnim în Municipiul Bucureşti, unde gradul de cuprindere în asigurare este de 36,4%, urmat de Ilfov (29,3%), Timiş (28,7%), Braşov (24,4%), Prahova (23,9%) şi Constanța (22,6%). La polul opus întâlnim județele Gorj (7,9% grad de cuprindere), Botoşani (8,5%), Olt (8,5%), Teleorman (8,8%), Sălaj (8,9%), Vaslui (8,9%).

Conform INS, numărul  locuinţelor din România este de aproape 8,8 milioane.

Circa 1,5 milioane de locuinţe sunt asigurate obligatoriu

La finalul lunii iulie 2015 erau active la nivel naţional 1.493.727 asigurări obligatorii de locuinţe, în scădere faţă de luna anterioară, când erau active 1.506.117 poliţe, potrivit statisticilor publicate pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor.

Potrivit PAID, 74,1% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,9% în mediul rural. În funcţie de tipul de locuinţă, 90,2% din poliţele PAD sunt încheiate pentru cele de tip A şi 9,8% pentru locuinţele de tip B.

În prezent, poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

ATENŢIE! Începând cu 9 iulie, au intrat în vigoare modificările aduse Legii 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Astfel, orice proprietar de locuinţă care doreşte să încheie o poliţă facultativă, trebuie mai întâi să deţină una obligatorie.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Daune de 4,5 ori mai mari!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!