Asigurări
Asigurările, influenţate de tehnologie şi de noile generaţii de clienţi
Autor:Andreea RADU, Mihai CRĂCEA
Luni, 06 Iunie 2016

Cu ocazia Conferinţei „Insurance Market Trends" din cadrul FIAR 2016, tendințele industriei globale de asigurări, dar și cele la nivel regional/național, au fost prezentate de vorbitori de talie internațională precum Kurt KARL (Economistul Şef al SWISS Re), Louisa RENOUX (Expert în risk management), dar și de cele mai importante trei voci ale pieței de asigurări din România.

Piaţa de asigurări va continua să crească în 2016, influenţată şi de evoluţia pozitivă a economiei. Companiile de asigurări trebuie să se adapteze la cerinţele şi stilul de viaţă al noilor generaţii de clienţi. De asemenea, toţi jucătorii fac eforturi pentru a creşte încrederea în industria afectată de mai multe evenimente în ultimii ani, sunt de părere specialiştii care au participat la conferinţă.
Creşterea economică se va îmbunătăţi în ţările din Europa, ceea ce va face ca pieţele de asigurări din Europa Centrală şi de Est (CEE) să avanseze în 2016 şi probabil şi anul viitor, a declarat Kurt KARL, Economistul Şef al SWISS Re.
El a arătat că tarifele se vor majora în acest an, dar este vorba de creşteri modeste. Primele de asigurare de pe segmentul property&casualty la nivel global sunt aşteptate să crească cu circa 3% în acest an şi în anul următor, după ce, în dolari, acestea au scăzut anul trecut ca urmare a diferenţelor ratelor de schimb valutar, a explicat Kurt KARL. Astfel, în pieţele avansate se aşteaptă o creştere de 2%, în timp ce pe pieţele emergente se estimează o majorare de 7%.
Segmentul asigurărilor comerciale este de asemenea sub presiune, dar riscurile cibernetice, cele ale lanţurilor de distribuţie şi cele de pe segmentul răspunderilor ar trebui să ofere oportunităţi de creştere, a adăugat acesta.
Industria este profitabilă datorită numărului mic de catastrofe naturale şi a eliberărilor de rezerve", a declarat Kurt KARL. Profiturile din investiţii vor rămâne reduse pentru cel puţin câţiva ani de acum încolo şi va genera probleme de profitabilitate pentru asigurători. Va dura o vreme până când vom avea rate bune de dobândă şi vom obţine profituri bune din investiţii într-una dintre marile economii ale lumii, a adăugat acesta.
Capacitatea existentă în industria de reasigurări implică, în cel mai bun caz, stabilizarea preţurilor. Nu ne putem aştepta la o creştere semnificativă a preţurilor până când nu vom fi loviţi de o catastrofă majoră sau de o creştere suficientă a despăgubirilor, a subliniat kurt KARL.
În ceea ce priveşte economia globală, aceasta va înregistra o creştere moderată şi în 2016 şi în anul următor. O încetinire majoră sau o recesiune nu este aşteptată, dar condiţiile de credit la nivel global trebuie să fie monitorizate, a explicat Kurt KARL. Ratele de dobândă pe termen lung în SUA şi Marea Britanie ar trebui să crească pe măsură ce politicile monetare devin mai severe. Dacă nu va creşte severitatea politicilor monetare, este probabil ca în 18 luni să aibă loc o recesiune, pentru că băncile vor creşte agresiv severitatea condiţiilor de creditare. La nivel regional, creşterea se îmbunătăţeşte, dar Rusia şi Ucraina se află în recesiune, iar economia Turciei are un risc mare de recesiune, a declarat Kurt KARL.
Pentru România, Adrian CODÎRLAȘU, Preşedintele CFA România, estimează că economia va avansa în acest an, fiind una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere din UE. El se aşteaptă ca băncile să acorde mai multe împrumuturi, ceea ce e bine pentru companiile de asigurări, deoarece primele vor creşte atât pe segmentul asigurărilor de viaţă, cât şi property. Adrian CODÎRLAȘU precizează că societăţile de asigurări se confruntă cu o reducere a randamentului asupra investiţiilor din cauza dobânzilor foarte scăzute. Acest lucru poate influenţa şi primele de asigurare, care ar putea să crească pentru a acoperi ratele scăzute de randamente.

Tehnologia şi tinerii

Tehnologia are un impact asupra pieţei de asigurări la nivel global şi asupra modului de relaţionare dintre asigurători şi clienţi. Astfel, tendinţa este una digitală, mai ales în ceea ce priveşte generaţia Millennials (sau Generaţia Y – persoanele născute în perioada 1980-2000), este de părere Ted GREGORY, Operations Manager, Property Claim Services (PCS).
Asigurarea este o promisiune, este un contract între asigurător şi asigurat. Ne revine obligaţia să fim acolo pentru clienţii noştri când au nevoie de noi, cunoscând tehnologiile de azi şi cerinţele generaţiei Millennials. Trebuie să înţelegem această generaţie şi să ne adaptăm la nevoile ei, a declarat Ted GREGORY.
Acesta a precizat că modul în care se fac afacerile se schimbă ca urmare a dezvoltării tehnologiei, migrând de la tradiţional către digital. Trebuie să ne adaptăm la serviciile de care au nevoie tinerii Millennials, a adăugat Ted GREGORY. El a amintit şi de autoturismele autonome, care au început să-şi facă apariţia pe şosele şi al căror număr va creşte considerabil în următorii cinci ani.
La rândul său, Jens KAWELKE, Competence Unit Manager Requirements Engineering, Financial Services, NTT DATA Deutschland, a arătat că, pentru ca asigurătorii să rămână relevanţi şi competitivi - de exemplu, prin lansarea de noi produse de asigurări, sistemele vechi trebuie modernizate la un moment dat. Conform acestuia, sistemele vechi au anumite avantaje: sunt de încredere şi fezabile, utile, iar utilizatorii s-au obişnuit cu ele. Cu toate acestea, ele ridică anumite probleme: devin o barieră pentru inovaţie, sunt inflexibile, au adesea foarte puţină documentaţie, au costuri mari de întreţinere şi,  de asemenea,  şi probleme de integrare.
Pentru a moderniza sistemele vechi, au fost introduse trei alternative, fiecare cu avantaje şi dezavantaje: modernizarea propriu-zisă a sistemelor vechi, înlocuirea cu un produs pre-existent, respectiv dezvoltarea unui nou sistem, a precizat Jens KAWELKE. Indiferent de metoda aleasă, diferitele forme de requirements engineering sunt întotdeauna o precondiţie pentru un proces IT de succes, a adăugat el.
Requirements engineering reprezintă o abordare sistematică de a determina, documenta, valida şi administra cerinţele de sistem, a spus Jens KAWELKE. Requirements Engineering este o parte integrantă din ciclul procesului de inginerie software şi reprezintă o parte esenţială a unui proces de IT de succes, precum modernizarea sistemelor vechi utilizate de companii.

Societăţile mutuale de asigurări, o soluţie pentru creşterea pieţei?

În Franţa, Federation nationale de la Mutualite Francaise (FNMF) reprezintă 426 de societăţi mutuale care oferă asigurări de sănătate şi de economii membrilor săi. În total, peste 38 milioane de persoane sunt acoperite prin societăţi mutuale, a explicat Louisa RENOUX, Head of Risk Management, FNMF.
O companie mutuală este administrată de membrii săi. Mai mult decât atât, atunci când compania mutuală are profit, tot membrii sunt cei care decid ce să facă cu el, a explicat Louisa RENOUX. Din profit, FNMF dedică 16 milioane euro acţiunilor de prevenţie, avem 6.500 de acţiuni de prevenţie anual în care sunt implicați 160 de profesionişti. De asemenea, dedicăm 100 milioane euro în fiecare an acţiunilor sociale prin care ne ajutăm membrii în cazul unor situaţii dificile (de exemplu, plata tratamentului dentar), a adăugat ea.
Louisa RENOUX a subliniat că şi alte ţări din Europa, inclusiv România, ar putea adopta modelul francez, manifestându-și speranța ca acesta să fie recunoscut la nivel european. 

A crescut predictibilitatea în piaţă

Nu mai există argumente fundamentate pentru creşterea primelor RCA şi există premisele pentru o dezvoltare sustenabilă. Asta ne face pe noi să afirmăm că a crescut predictibilitatea în piaţă, a declarat Mișu NEGRIȚOIU, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară – ASF. Aşteptările acestui sfârşit de an este ca rata combinată a daunei să ajungă la un echilibru, la circa 100% şi să nu mai avem devierile pe care le avem astăzi, a spus Mișu NEGRIȚOIU.
Preşedintele ASF a arătat că autoritatea a promovat trei legi în ultimul an, care au redefinit piaţa. Legea RCA ar fi a patra şi mai există și cea referitoare la Directiva IDD. Cu aceste cinci legi, cadrul asigurărilor din România este bine stabilit, probabil pentru următorii 20-30 de ani, a adăugat acesta.
Mișu NEGRIȚOIU a precizat că transparența pieţei a fost făcută prin cele două exerciţii de audit, unice în Europa - BSR şi BSRE, care au reprezentat auditarea întregii pieţe. Aceste exerciţii şi ce am făcut în continuare au scos în evidenţă atât slăbiciunile, cât şi punctele tari ale pieţei, a adăugat el.
Preşedintele ASF a mai spus că obiectivul principal al ASF vizeză consolidarea cadrului de funcţionare şi supraveghere a pieţei asigurărilor după ce ultimii doi ani au fost „zbuciumaţi”. 
Mișu NEGRIȚOIU a amintit că dimensiunea pieței asigurărilor, măsurată ca valoare a primelor brute subscrise, a crescut în anul 2015 atât în termeni nominali, cu 8,23%, până la 8,75 miliarde lei, cât și ca pondere în PIB, de 1,23%.

Cerinţe mai mari pentru industrie

Remi VRIGNAUD, Preşedintele UNSAR, a subliniat că cerinţele din industria de asigurări cresc din ce în ce mai mult în 2016. Directiva europeană Solvency II a introdus exigențe mai stricte privind capitalul de solvabilitate, reglementare şi calitate, iar aceste exigențe se traduc printr-un risc mult mai mic de faliment pentru companiile de asigurări, aşadar siguranţă şi protecţie mai mare pentru client. Reglementărilor europene li se adaugă schimbările substanţiale la nivel de legislaţie naţională pentru piaţa de asigurări din România, mai ales în ceea ce priveşte segmentul auto, a explicat el.
În perioada următoare, piaţa asigurărilor se va confrunta cu o serie de provocări, în special pe segmentul RCA, însă vor exista oportunităţi de creştere pe unele segmente. Astfel, piaţa de asigurări private de sănătate va avea o tendinţă de creştere în următorii ani, a arătat Remi VRIGNAUD, estimările indicând un volum al subscrierilor de pe acest segment care va creşte de peste două ori în următorii patru ani.
Dacă privim situaţia din 2008 şi pe cea din 2015, volumul de prime s-a triplat. O proiecţie viitoare arată că în 2019 vom atinge prime de aproape 248 milioane lei, de la 105,3 milioane  lei în 2015, a precizat Remi VRIGNAUD. Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un factor de stabilitate şi de creştere a pieţei din România şi poate constitui o completare a sistemului naţional de sănătate, a adăugat el.
25% dintre români au în plan să achiziţioneze o asigurare de sănătate în următoarele 12 luni, în timp ce 32% iau în calcul posibilitatea achiziţionării unei asigurări de sănătate, a spus Remi VRIGNAUD, citând un studiu efectuat de un asigurător local, având în vedere stimulentele fiscale implementate de la începutul acestui an.

Piaţa de brokeraj continuă să crească

Piaţa de brokeraj de asigurare va înregistra creşteri de „două cifre” în acest an şi în 2017, însă în anii următori această creştere ar putea încetini la mai puţin de 10%, conform estimărilor exprimate de Bogdan ANDRIESCU, Preşedintele UNSICAR.
Eu cred că piaţa de brokeraj de asigurare va continua să crească în termeni de prime intermediate, însă într-un ritm încetinit. Este posibil ca anul acesta brokerii să înregistreze un plus de 12% al volumului de prime intermediate şi în 2017 unul de 10%. Însă, în următorii ani, creşterea va fi undeva între 5 şi 10%, dacă dimensiunea pieţei de asigurări se va stabiliza, a declarat Bogdan ANDRIESCU.
Preşedintele UNSICAR a explicat care sunt factorii care au susţinut creşterea pieţei de brokeraj din ultimii opt ani. El a arătat că, începând cu anul 2009, asigurătorii au început să închidă agenţii, iar mulţi dintre vânzători au intrat pe piața de brokeraj. Cred că este important să punctăm şi faptul că asigurătorii care au luat decizia de a renunţa la o bună parte din forţa proprie de vânzare şi de a lucra cu brokerii au făcut acest lucru luând în calcul costurile unei astfel de decizii. Şi, cu siguranţă, aceste calcule au arătat că distribuţia prin brokeri este mai ieftină decât cea directă, a adăugat ANDRIESCU.
Al doilea factor major de influenţă ține de caracteristica de antreprenoriat a pieţei de brokeraj, care oferă brokerilor o flexibilitate şi o putere de decizie mai rapidă decât în cazul asigurătorilor, care au proceduri mai greoaie, a spus Preşedintele UNSICAR. Conform acestuia, consumatorul a găsit în piaţa de brokeraj posibilitatea de a-şi alege serviciile şi, în acelaşi timp, a pus presiune pe calitatea serviciilor. În plus, brokerii au venit cu servicii adiţionale, cum ar fi asistența la daune, şi au pus presiune pe asigurători pentru produse dedicate, pe nişe de clienţi.
Bogdan ANDRIESCU a mai arătat că topul brokerilor s-a schimbat, principalele locuri fiind ocupate în prezent de brokerii mari de retail, care s-au adaptat cerinţelor consumatorilor.
La finele anului 2015, primele intermediate de brokerii de asigurare au fost în cuantum de 5,2 miliarde lei, în creştere cu 14,31% faţă de anul precedent, reprezentând 59,48% din primele brute subscrise de asigurători (faţă de 56,31% în 2014), conform ASF. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurările, influenţate de tehnologie şi de noile generaţii de clienţi).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!