Asigurări
Asigurările în „era terorismului”
Autor:Andreea RADU
Joi, 15 Septembrie 2016

Actele teroriste care au avut loc în ultimii ani în întreaga lume au atras atenţia tuturor asupra ameninţării acestui risc. În special evenimentele din acest an au şocat întreaga Europă, dar din fericire România este considerată o ţară cu risc scăzut de terorism.

Temerile legate de atacurile teroriste par să fie la cele mai înalte niveluri. Incidentele înregistrate în acest an, mai ales în Europa, provoacă îngrijorări deopotrivă în rândul populaţiei, autorităţilor, firmelor și al asigurătorilor.
În mod uzual, riscul de terorism este exclus din acoperire pe poliţele de asigurare, precum asigurările de călătorie, sănătate, viaţă, CASCO sau locuinţe. În general, aceste riscuri sunt acoperite prin poliţe sau clauze speciale. Totuşi, actele teroriste recente provoacă schimbări şi în industria de asigurări.
Riscul de terorism se acoperă, de regulă, prin clauze suplimentare, parte a polițelor pentru daune materiale. Separat, se poate încheia o poliță care să acopere riscurile derivate din terorism, întreruperea afacerii ca urmare a atentatelor teroriste sau chiar răspunderea din terorism, a explicat Florin NICULESCU, Deputy Manager, Corporate Client Practice, MARSH România.
El a adăugat că situațiile în care acest tip de acoperire este solicitată de către companii sunt rare în România în comparaţie cu alte ţări europene. Remarcăm o sporire, atât a interesului, cât și a solicitărilor de protecție împotriva terorismului, dar aceste cereri vin de cele mai multe ori în situațiile în care există finanțări externe sau atunci când zonele de activitate sunt considerate unele cu risc ridicat din această perspectivă. În România, clienții preferă, de regulă, includerea unei limite pentru terorism, în majoritatea situațiilor, în cadrul poliței care acoperă daunele materiale sau întreruperea afacerii. Local nu putem afirma că există o creștere ridicată pe acest segment, așa cum remarcăm, în schimb, la polițele de răspundere civilă, a spus Florin NICULESCU.
Oficialul MARSH a arătat că, în general, costurile cu acoperirea acestor riscuri variază și în funcție de țara de proveniență a acționarilor, zona de activitate său domeniu. Spre exemplu, dacă o companie are acționariat în a cărui țară expunerea la terorism este ridicată, atunci și costurile acoperirii acestui risc vor fi peste media din România.
Şi Florian VASILESCU, Chief Broking Officer, AON România, a precizat că în România nu a observat o creştere semnificativă a interesului din partea clienţilor pentru acest tip de asigurare. Dar, în Europa de Vest, precum şi în alte regiuni ale globului unde riscul unui atac a fost dintotdeauna ridicat (Orientul Mijlociu, Asia de Sud şi Africa de Nord), există o efervescență pe acest segment datorată evenimentelor din ultimul an.
Istoric vorbind, asigurătorii oferă produse specializate care acoperă doar evenimentele rezultate în urma unui atac terorist: pagube materiale, întreruperea activităţii, greve, sabotaj, tulburări civile, a arătat Florian VASILESCU.

Piaţa asigurărilor reacţionează

Florin NICULESCU spune că, în mod firesc, evenimentele recente stârnesc preocupare în direcția riscurilor de terorism. Piața asigurărilor reacționează aproape imediat, prin adaptarea condițiilor de asigurare la realitate, din toate punctele de vedere: acoperiri, excluderi, franșize și prime de asigurare. Faptul că România nu este în lista țărilor pentru care condițiile de asigurare au fost modificate semnificativ reprezintă încă o confirmare a expunerii scăzute la terorism, la nivel de țară, în acest moment, a afirmat acesta.
Florian VASILESCU atrage totodată atenţia asupra schimbărilor aduse de actele teroriste. Pentru a înţelege în ce direcţie se îndreaptă segmentul de asigurări de terorism, trebuie să înţelegem trecutul acestui risc. Aşadar, profilul unui atentat terorist a trecut prin trei etape majore de transformare. Dacă acum 25 de ani entităţile cele mai expuse unui atac erau clădirile guvernamentale (ambasade, sedii administrative etc.), în ultimii 10 ani atentatele s-au concentrat în jurul locaţiilor comerciale (clădiri de birouri, spaţii comerciale, staţiuni turistice etc.). Ultima etapă a transformării a început odată cu atacul armat de la Paris, în noiembrie 2015, şi a fost urmat de evenimente similare în alte capitale europene. Comparând tipologia acestor schimbări constatăm o modificare dramatică şi anume faptul că scopul este să fie maximizat numărul de victime şi cel mai îngrijorător fapt este că aceste atentate nu mai sunt coordonate de la „centru”, din Orientul Mijlociu de exemplu, ci chiar dintr-o capitală europeană. Prin urmare, aceşti terorişti, cel mai probabil, nu mai fac parte dintr-o organizaţie teroristă, ei sunt doar adepţii unei ideologii şi acţionează total independent, a explicat reprezentantul AON.
El a mai spus că asigurătorii studiază cu mare atenţie aceste evoluţii şi continuă să adapteze produsele de asigurări noilor expuneri. Procesul de subscriere se bazează mai mult pe experienţă şi pe apetitul pentru risc, decât pe modele actuariale, aşa cum este în cazul poliţelor de property sau asigurărilor de viaţă. De asemenea, au fost introduse clauze suplimentare, cum ar fi: daune de consecinţă, răspunderea civilă rezultată în urma unui atentat terorist, întreruperea activităţii ca urmare a unui atentat direct sau indirect sau a unei ameninţări teroriste.

15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

În acest an, americanii comemorează cel mai înspăimântător atentat din istoria lor. Pe 11 septembrie 2016 se împlinesc 15 ani de la tragedia din New York, Statele Unite. În total, în urma atacurilor teroriste împotriva SUA au murit aproape 3.000 de oameni din 90 de ţări şi au fost rănite alte circa 6.000 de persoane. 
Pe 11 septembrie 2011, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriştii au preluat controlul avioanelor, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord şi mulţi alţi oameni care lucrau în clădiri. De asemenea, teroriştii au prăbuşit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C, iar al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville, în zona rurală a statului Pennsylvania. În aceste atacuri au fost implicate avioane ale companiilor AMERICAN Airlines şi UNITED Airlines. 
În această lună, pe 11 septembrie, comemorăm 15 ani de la atentatele care au schimbat lumea și care au condus atât la o modificare dramatică asupra modului în care percepem riscul de terorism, dar și la regândirea modului în care companiile de asigurări abordează acest tip de risc. Până la 11 septembrie 2001, cotele de primă erau nesemnificative raportat la costul total al primei de asigurare. Odată cu atacurile din 2001, costurile cu asigurarea riscului de terorism au crescut semnificativ, implicit au fost majorate și franșizele aplicate. Pe de altă parte, a fost modificată și modalitatea prin care se subscrie riscul și care are la bază mai multe criterii: originea acționarului, industria în care activează compania, activitatea prestată sau locația unde se desfășoară activitatea. De asemenea, s-au schimbat și condițiile de plasament în reasigurare, acestea fiind mult mai dure și cu costuri mai mari raportat la perioada dinainte de 11 septembrie 2001, a explicat Florin NICULESCU.

Europa, lovită grav în 2016

Dacă în 2015 atacurile teroriste erau în scădere la nivel global, Europa s-a confruntat în 2016 cu numeroase incidente, cu sute de pierderi de vieți omeneşti. Pe lângă atacurile din Irak, Siria, Afganistan, în centrul atacurilor teroriste din acest an au fost țări precum Germania, Franţa, Belgia sau Turcia.
Atacurile teroriste au efecte pe termen lung, atât pentru economie, cât şi pentru companii, de cele mai multe ori fiindu-le afectate colateral business-urile. De exemplu, industria turismului din Paris a pierdut 750 milioane euro în prima jumătate a acestui an după atentatele teroriste, cărora li s-au adăugat grevele şi inundaţiile, care au ţinut turiştii departe de această ţară. Franța este cea mai vizitată țară din lume, cu aproape 85 de milioane de turiști străini în 2015.
Printre cele mai marcante atacuri din acest an se numără:

  • 22 martie, Belgia: 35 de persoane au decedat, iar alte peste 300 au fost rănite, printre care şi patru români. Au existat două explozii pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar după aproximativ 30 de minute un alt atac a avut loc la staţia de metrou Maalbeek. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele.
  • 14 iulie, Franta: 86 de oameni au murit, în timp ce sute de persoane au fost rănite, inclusiv doi cetăţeni romani, după ce un atacator aflat la volanul unu camion a intrat în mulţimea adunată la Nisa pentru a vedea focurile de artificii cu ocazia sărbătoririi  Zilei Naţionale a Franţei.
  •  22 iulie, mall din Munchen, Germania: Cel putin 10 morti – atac revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic. Pe lângă acesta, Germania a fost, în acest an, ținta unor multiple atacuri teroriste.
  • 28 iunie, Turcia: Aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul a fost ţinta unui atac terorist soldat cu 45 de morţi şi peste 230 de răniţi. Turcia a fost lovită de terorişti de mai multe ori în acest an, dar acest eveniment a fost cel mai sângeros.

Numărul atacurile teroriste și decesele provocate de acestea, la nivel mondial, au scăzut în 2015, pentru prima dată după 2012, după ce în 2014 ajunseseră la un nivel record. Astfel, anul trecut au decedat 28.328 de persoane în atacuri teroriste, faţă de 31.763 în 2014, conform unui studiu MARSH.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurările în „era terorismului”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!