Asigurări
Asigurătorii ar trebui să pună umărul la o reformă spontană a sănătăţii, de jos în sus
Autor:Adrian MOŞOIANU
Luni, 15 Aprilie 2013

Lipsa de idei, de curaj şi de voinţă politică a autorităţilor de stat ar trebui să încurajeze companiile de asigurări să creeze produse de asigurare medicală suficient de performante şi de accesibile pentru ca românii să înceapă să se dezică în mod natural şi în număr tot mai mare de actualul sistem etatist de sănătate.

 

A trecut mai bine de un an de la marele scandal mediatic Raed ARAFAT – Traian BĂSESCU, cu care a debutat în spaţiul public, într-un mod total nefericit, dezbaterea cu privire la reforma sistemului de sănătate, ca o aşa-zisă bătălie între “lăcomia” privaţilor şi “generozitatea” statului. Între timp, s-a vorbit mult şi s-a făcut extrem de puţin spre deloc. Recent, a intrat în vigoare coplata la externare în spitalele publice şi s-a renunţat cu totul la decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a serviciilor stomatologice, unde, oricum, plafonul de acoperire era extrem de limitat.
Cu alte cuvinte, se poate spune că sănătatea la stat s-a scumpit, de vreme ce românii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar şi au parte de mai puţine beneficii pe baza aceleiaşi contribuţii de asigurări sociale de sănătate care li se reţine lunar. În schimb, discuţiile despre liberalizarea şi deschiderea către competiţie a sistemului public de asigurări de sănătate au rămas în aer. 

59,30%

este procentul cu care a crescut anul trecut volumul de prime brute subscrise din poliţe de sănătate din categoria asigurărilor generale, la 44,6 milioane lei

Creşteri semnificative, pe alocuri spectaculoase

Între timp, industria privată de asigurări şi-a văzut de treabă căci, spre deosebire de politicieni, care beneficiază (încă) de clemenţa contribuabililor-alegători, în economia reală acţionarii cer rezultate. Asigurătorii au beneficiat şi de mediatizarea accentuată a subiectului reformei, dar mai ales de nemulţumirea tot mai mare a românilor faţă de sistemul public şi de disponibilitatea în creştere a acestora şi a angajatorilor lor de a aloca, în pofida crizei, mai mulţi bani pentru îngrijirea sănătăţii.
Astfel, volumul de prime brute subscrise din poliţe de sănătate din categoria asigurărilor generale a crescut cu aproape 60% în 2012, la 44,6 milioane lei, în vreme ce, pe segmentul asigurărilor de viaţă, majorarea a fost de 47,68%, la 35,17 milioane lei. Despăgubirile plătite, reprezentând decontări de cheltuieli medicale, au cunoscut şi ele o creştere accentuată, ajungând cumulat (asigurări generale plus asigurări de viaţă) la 23,9 milioane lei, sumă mai mult decât dublă comparativ cu anul anterior (10,5 milioane lei).
Demn de remarcat este şi că, pe un segment care are de asemenea legătură cu sistemul medical, cel al asigurărilor de accidente şi boli, volumul de prime brute subscrise a crescut anul trecut cu aproape 400%, la 233,64 milioane lei.

377%

este procentul cu care au crescut anul trecut despăgubirile plătite pe poliţe de sănătate din categoria asigurărilor de viaţă, la 13,34 milioane lei


35,17 mil. lei

este totalul primelor brute subscrise anul trecut din poliţe de sănătate din categoria asigurărilor de viaţă, reprezentând o majorare cu 47,68% faţă de 2011

Tot răul spre bine

Rezultate bune şi foarte bune, chiar dacă, în continuare, baza de comparaţie este încă mică, iar potenţialul teoretic de dezvoltare – extrem de mare. Teoretic, pentru că, în condiţiile menţinerii actualelor condiţii legislative şi fiscale, dezvoltarea pieţei de asigurări private de sănătate se va lovi, la un moment, de un plafon. Totuşi, industria nu ar trebui să regrete prea mult suspendarea, cel puţin temporară, a discuţiilor cu privire la înfiinţarea caselor private de asigurări de sănătate, care ar fi urmat să concureze între ele pentru banii proveniţi din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor.
În primul rând, toate variantele de drafturi întocmite de Guvern pe acest subiect sufereau de mari neajunsuri. În aceste condiţii, mai bine lipsă decât un simulacru de reformă făcut pe genunchi, din mai multe motive. Unul dintre riscuri ar fi fost compromiterea ideii de asigurare a sănătăţii la privat, un concept care sună încă bizar şi suspect pentru mulţi români.
Nu trebuie să uităm că şi alte state foste comuniste din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Slovacia sau Ungaria, au implementat reforme similare şi, deşi principiile erau generoase, rezultatele au fost cel puţin îndoielnice. Înlocuirea unui sistem public de tip socialist cu un oligopol dominat şi suprareglementat de stat nu îmbunătăţeşte nici eficienţa şi nici echitatea furnizării de servicii medicale.

10,55 mil. lei

este totalul despăgubirilor plătite anul trecut pe poliţe de sănătate din categoria asigurărilor generale, reprezentând o majorare cu 37,4% faţă de 2011


233,64 mil. lei

este totalul primelor brute subscrise anul trecut din poliţe de asigurări de accidente şi boală, reprezentând o majorare cu aproape 400% faţă de 2011

Cea mai bună reclamă e să-ţi faci bine meseria

În schimb, asigurătorii ar trebui să-şi concentreze eforturile de lobby şi advocacy pe chestiuni de natură să îi încurajeze şi mai mult pe români şi pe angajatorii lor să cumpere poliţe pur private, voluntare, de asigurare a sănătăţii. Printre acestea se numără legiferarea unui cât mai larg nivel de deductibilitate fiscală pentru primele plătite, cel puţin la nivelul celui de care beneficiază în prezent abonamentele medicale. În al doilea rând este vorba de clarificarea şi facilitarea accesului asigurătorilor la stabilirea de relaţii contractuale cu furnizorii de servicii medicale din sistemul de stat.
În rest, s-ar putea spune că totul depinde doar de ei. Cu certitudine există cerere. Sistemul public de sănătate nu este doar falimentar, ci şi din ce în ce mai scump. Românii vor să aibă certitudinea că, de vreme ce dau un ban, vor beneficia de ceea ce li se promite în contracte. Este punctul unde asigurătorii privaţi pot face diferenţa. Dacă vor reuşi să pună la punct produse de calitate, cu niveluri de acoperire pentru toate buzunarele, s-ar putea ca adevărata reformă în sănătate să se facă de jos în sus, de către asiguraţii sătui de sistemul public.  

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurătorii ar trebui să pună umărul la o reformă spontană a sănătăţii, de jos în sus).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!