Special
Asigurătorii proprietate de stat din CEE – o specie pe cale de dispariţie
Autor:Daniela GHEȚU
Marti, 01 Octombrie 2013

Presate de necesitatea de a acoperi deficitele bugetare în continuă creştere, unele dintre statele din regiunea ECE s-au decis într-un final să renunţe la acţiunile pe care încă le mai deţineau, până de curând, în câteva companii mari considerate de importanţă strategică. Astfel, CROATIA Osiguranje, liderul pieţei de asigurări croate, este de vânzare, iar liderul pieţei slovene, Zavarovalnica TRIGLAV, i-ar putea urma. Compania sârbă DUNAV ar putea face, de asemenea, obiectul unei licitaţii publice, în cazul în care operaţiunea de transfer a 20% dintre acţiunile sale către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va eşua. În banca vânzătorilor există şi entităţi private, precum banca slovenă NOVA KBM, care a scos pe piaţă participaţia sa la Zavarovalnica MARIBOR.
Astfel, după câţiva ani de „linişte”, când achiziţia, în 2009, a companiei româneşti ASIBAN de către GROUPAMA părea să fie ultima operaţiune majoră de acest tip din regiune, lunile precedente au adus în peisajul Europei Centrale şi de Est perspectiva unei rearanjări interesante a forţelor.
Pentru moment, PZU ar putea rămâne singurul asigurător important din ECE controlat de stat. Mai mult decât atât, este foarte posibil ca asigurătorul polonez culeagă beneficiile acestor mişcări din piaţă punându-şi în aplicare planurile de expansiune şi deveninând, în foarte scurt timp, proprietarul unei reţele extinse de subsidiare care ar acoperi întregul spaţiu ex-iugoslav.
Lanţul adriatic de achiziţii şi fuziuni s-ar putea închide la Varşovia
Schimbările semnificative care au avut loc în a doua jumătate a anului 2012 şi în prima jumătate a anului 2013 pe pieţele de asigurări din ECE ar putea fi uşor descrise drept un „lanţ adriatic” de achiziţii care schimbă semnificativ arhitectura pieţei regionale.
În cadrul acestui lanţ, prima verigă a fost vânzarea companiei Zavarovalnica MARIBOR, operaţiune care s-a încheiat la începutul lui 2013 şi în urma căreia SAVA Re a devenit unic deţinător al MARIBOR, iar piaţa a consemnat apariţia unui competitor important pentru leader-ul TRIGLAV. Astfel, după achiziţionarea, în paşi succesivi, a 51% dintre acţiunile MARIBOR, reasigurătorul, care deţinea deja o participaţie de 49%, a ajuns să fie proprietarul întregii companii pentru circa 66 milioane de euro. Conform lui Zvonko IVANUSIC, CEO SAVA, reasigurătorul sloven a devenit, prin achiziţia MARIBOR, al doilea cel mai mare grup de asigurare din zona de vest a Balcanilor. Pentru moment, raportul interimar al SAVA Re indică faptul că, deşi rezultatele MARIBOR au fost consolidate cu cele ale grupului SAVA Re pentru doar două luni (din mai 2013, atunci când Zavarovalnica MARIBOR a devenit efectiv parte a grupului SAVA Re), preluarea a determinat deja o creştere substanţială a primelor brute subscrise şi a profitului grupului, la 190 milioane euro (cu 19,9% faţă de anul precedent), respectiv 19,2 milioane EUR.
A doua verigă din lanţ ar putea fi reprezentată de încercarea continuă a celor de la CROATIA Osiguranje (CO) de a controla o cotă de 25% din SAVA Re. Astfel, conform media locale, compania croată a achiziţionat în ultimele săptămâni pachetele de acţiuni ale câtorva bănci şi fonduri de investiţii, crescându-şi participaţia la capitalul SAVA Re la 10%. Zvonurile din piaţă indică faptul că acţiunile deţinute de CO în capitalul SAVA Re reprezintă, de fapt, o cotă mai mare, asigurătorul croat acţionând, de asemenea, şi printr-un alt investitor care a cumpărat recent un pachet de acţiuni de 4,4% folosind un cont figuciar deschis la RAIFFEISEN Bank. Presa financiară croată apreciază că, dacă această presupunere este corectă, deşi valoarea tranzacţiei nu se cunoaşte deoarece aceasta s-a desfăşurat în afara pieţei de capital, CO a investit deja 20 milioane de euro în acţiunile SAVA Re, ţintind să ajungă la o cotă de 25% din acţiunile companiei de reasigurare slovene, o ţintă care nu a reuşit s-o atingă cu ocazia recapitalizării companiei din acest an.
A treia verigă este încă „în construcţie”, din moment ce privatizarea CROATIA Osiguranje este încă departe de a se fi încheiat. Dar există două posibilităţi interesante care nu numai că ar putea ţine tot „lanţul” în graniţele ECE, dar ar putea crea şi un jucător nou de standard european. Cele două posibilităţi sunt compania slovenă TRIGLAV şi cea poloneză PZU, ambele fiind interesate să achiziţioneze cota din CROATIA Osiguranje oferită la vânzare de statul croat.
În august, TRIGLAV şi-a anunţat oficial intenţia de a depune o ofertă pentru un pachet de acţiuni al CO, dar conform analiştilor din piaţă, va avea nevoie de o finanţare externă pentru a reuşi acest lucru, în special în contextul anulării contractului cu IFC pentru capitalizarea TRIGLAV INT. Conform presei locale, managementul TRIGLAV are la dispoziţie două scenarii prin care poate obţine un pachet majoritar de acţiuni în cadrul CO: fie să folosească o parte din propriile fonduri şi o injecţie de capital, fie făcând un împrumut. Ambele scenarii conduc însă la o „inevitabilă privatizare” a companiei, care nu este văzută cu ochi buni de către mulţi sloveni.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor companiei, PZU a pregătit deja 1,2 miliarde de euro pentru achiziţii în regiune, iar pentru moment a făcut doar investiţii minore pe pieţele baltice. Mai mult decât atât, PZU şi-a arătat de asemenea interesul în a cumpăra acţiuni TRIGLAV, dacă guvernul sloven se decide în sfârşit să o privatizeze. Astfel, printre companiile regionale interesate, PZU pare să fie cea mai pregătită să cumpere CROATIA Osiguranje. Dacă acest lucru se va întâmpla, PZU nu numai că va fi cel mai mare asigurător din regiune, aşa cum este şi în prezent, dar şi un jucător cu prezenţă regională comparabilă cu cea a marilor grupuri europene de asigurare.
CROATIA Osiguranje – o oportunitate disputată
Până la termenul final de la 31 august, câteva companii şi-au anunţat intenţia de a participa la licitaţia privind vânzarea asigurătorul croat. Conform publicaţiei financiare locale Poslovni Dnevnik, printre acestea se numără grupul financiar local ADRIS, grupul american AIG, VIENNA Insurance Group din Austria, grupul german ERGO, polonezii de la PZU precum şi grupul sloven TRIGLAV. Alte surse menţionează printre posibilii cumpărători banca austriacă ERSTE, OTP din Ungaria, precum şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD), posibil interesată sde un pachet minoritar. Termenul final până la care au putut fi depuse ofertele non-angajante a fost 20 septembrie 2013. Cu toate acestea, decizia de a vinde CROATIA Osiguranje (CO), precum şi cifrele care au circulat pe acest subiect continuă să stârnească dezbateri aprinse în Croaţia.
Conform invitaţiei oficiale de participare la acest proces, publicată de către Ministerul de Finanţe croat, Republica Croată, care deţine aproximativ 80,2% din toate acţiunile CO, doreşte să vândă o parte a activelor sale nete din cadrul companiei, reţinând însă un pachet de minim de 25% plus o acţiune din capitalul CROATIA Osiguranje sau care nu va depăşi 30% după majorarea capitalului social. Tranzacţia care are în vedere privatizarea companiei se va desfăşura printr-un proces internaţional deschis.
Decizia de a privatiza cel mai mare asigurător din Croaţia, considerat de asemenea şi o companie-vedetă a sectorului financiar al ţării, nu este văzută cu ochi buni de o parte largă a societăţii. O parte dintre marile uniuni sindicale consideră că Croaţia renunţă la controlul unei entităţi financiare strategice. Pe de altă parte, unii dintre profesioniştii financiari consideră că, cu un management adecvat şi un amestec politic mai mic, CROATIA Osiguranje îşi va îmbunătăţi cu uşurinţă profitabilitatea şi va furniza rezultate financiare mai bune pe termen lung comparativ cu câştigul pe termen scurt obţinut prin vânzarea sa.
Cu toate acestea, în momentul de faţă, procesul de vânzare se află în deplină desfăşurare, iar singurul subiect ce poate rămâne în dezbatere este preţul tranzacţiei. Conform unor informaţii „scăpate”, se pare, de la Ministrul Finanţelor, firma de consultanţă KPMG a estimat valoarea CO la doar 210 milioane euro, arată presa locală. Aceasta înseamnă că statul croat plănuieşte să obţină din vânzare circa 90 milioane euro – o sumă foarte mică având în vedere faptul că numai activele imobiliare deţinute de CO în centrul Zagrebului valorează cel puţin 200 milioane euro (potrivit documentelor contabile ale companiei).
Conform altor surse (1), pachetul de privatizare este estimat la 261 milioane euro, sumă justificată de guvern prin faptul că CO este o companie de asigurări relativ mică care operează într-o regiune afectată puternic de recesiune şi, prin urmare, care are un potenţial de creştere limitat. Compania a pierdut constant din cota de piaţă, în timp ce aderarea recentă a Croaţiei la UE ar trebui să aducă presiune adiţională la nivelul segmentului asigurărilor de răspundere civilă – cel mai profitabil segment de asigurări din portofoliul CO, a cărui piaţă nu este încă liberalizată în totalitate.
Cu toate acestea, CROATIA Osiguranje a încheiat anul 2012 cu subscrieri de 359 milioane euro, o cotă de piaţă de circa 30% şi profit brut consolidat de 20,6 milioane euro. În plus, alt element important care trebuie luat în considerare este reţeaua regionala mare a CO în afara ţării de origine, din moment ce asigurătorul croat controlează un total de 23 de subsidiare în Serbia, Kosovo, Macedonia şi Bosnia. Mai mult decât atât, dacă încercarea CO de a obţine pachetul majoritar de acţiuni din SAVA Re va avea succes, leader-ul de piaţă croat îşi va întâri poziţia în regiunea adriatică datorită celor 14 subsidiare deţinute de compania slovenă în Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo. Ca rezultat, indiferent cine va fi cumpărătorul final al CO, acesta va deveni automat un jucător regional important.
Dintr-o perspectivă strict financiară, trebuie notat faptul că, în ciuda crizei, acţiunile CO au avut un preţ excelent pe piaţa de acţiuni din Zagreb (Zagreb Stock Exchange - ZSE), de patru până la cinci ori mai mare decât valoarea lor nominală. Astfel, capitalul social al companiei creşte la 442.887.200 HRK şi consistă în 316.348 de acţiuni cu o valoare nominală de 1.400 HRK per acţiune, dintre care 307.598 sunt acţiuni obişnuite, iar 8.750 sunt preferenţiale. Cu toate acestea, conform rapoartelor ZSE, acţiunile CO au fost tranzacţionate în ultimele 52 de săptămâni la un preţ mediu de 6.500 HRK, cu un „vârf” de 7.500 HRK şi un randament pe 52 de săptămâni de 619 milioane HRK (aproximativ 82 milioane euro) pentru un total de circa 106.526 acţiuni tranzacţionate. Un calcul matematic simplu arată că la bursă, pachetul de acţiuni pus la vânzare de stat ar valora peste cei 90 milioane de euro în discuţie.
Alte metode de stabilire a preţului aduse în discuţie de analiştii financiari leagă preţul de vânzare de volumul de prime sau de valoarea contabilă a capitalului. În 2008, când VIG a preluat divizia de asigurări a ERSTE Bank din ECE, informaţiile publicate au dezvăluit ca preţul a fost stabilit prin multiplicarea valorii primelor anuale cu 1,2. Deşi metoda nu este foarte agreată în afara pieţei de asigurări, ea a fost folosită în alte câteva tranzacţii. Altă metodă de evaluare destul de folosită, conform profesorului JAKOVCEVIC de la facultatea de Economie din Zagreb, citat de Poslovni Dnevnik, începe de la bază, formată din venitul anual din prime, înmulţit cu 5 plus valoarea contabilă a capitalului. Indiferent de metoda utilizată, valoarea rezultată ar fi semnificativ superioară cifrelor de vânzare care circulă acum pe piaţă.
Dincolo de orice argumente, sumele rezultate din vânzarea CROATIA Osiguranje şi Hrvatska poštanska Banka – estimate la circa 2 miliarde HRK - , sunt deja incluse în proiectul de buget, ceea ce lansează posibililor cumpărători un semnal foarte clar: oportunitate a momentului este aici!
Legislative & Policy Journal, Vlabovic Group, LLC, Croaţia, septembrie 2013
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurătorii proprietate de stat din CEE – o specie pe cale de dispariţie).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!