Special
Asigurătorii solicită să fie implicaţi în dezbaterile privind reforma sănătăţii
Autor:Vlad BOLDIJAR și Andreea IONETE
Vineri, 15 Februarie 2013

Implicarea companiilor de asigurare în discuţiile privind reforma sistemului sanitar şi consecvenţa legislativă se numără printre solicitările asigurătorilor adresate autorităţilor. Cei mai importanţi jucători din piaţa asigurărilor de viaţă şi de sănătate au dezbătut subiectul în cadrul evenimentului XPRIMM Anual Forecast Meeting.

Degringolada reformei sistemului de sănătate la nivel politic şi, implicit, la nivelul spitalelor şi al clinicilor private rămâne în continuare una dintre îngrijorările principale, atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul corporate. Liderii principalilor asigurători, reuniţi la finele lunii ianuarie cu ocazia XPRIMM Anual Forecast Meeting, şi-au exprimat dezideratul unei consecvenţe mai mari în oricare dintre proiectele propuse de autorităţile statului în domeniul sănătăţii, precum şi în ceea ce privește invitarea şi implicarea lor în toate demersurile şi negocierile care se impun în legătură cu aceasta.

UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România

Asociaţia asigurătorilor din România, UNSAR, consideră că una dintre priorităţi este definirea clară a pachetului de servicii medicale de bază, pentru a facilita elaborarea pachetelor de asigurări voluntare (facultative) suplimentare şi complementare de sănătate, produse oferite de companiile de asigurări private. Punerea în practică a unui astfel de sistem ar avea ca efect diversificarea finanţării sistemului public de sănătate.
Noi, în cadrul UNSAR, milităm pentru deductibilitatea asigurărilor de sănătate şi am reluat acest proiect acum, la înc-eput de an. În proiectul bugetului pe anul 2013 este inclusă această măsură de acordare a deducerilor fiscale pentru asigurările de sănătate în nişte limite. Am făcut nişte calcule la nivelul UNSAR, iar acordarea acestor stimulente fiscale ar conduce la o cheltuială de 20 milioane euro a statului pentru acordarea unei deductibilităţi totale de 400 euro la angajator şi la angajat, a declarat Florentina ALMĂJANU, Director General al Uniunii.

Mariana DIACONESCU

Preşedinte Directorat, ASIROM VIG

Noi suntem la început de drum pe domeniul sănătății, cred însă că o mai bună clarificare asupra direcţiei în care se va dezvolta cadrul legal ne va ajuta pe toţi în ceea ce priveşte crearea strategiilor, dacă nu pentru 2013, atunci pentru anii următori. În asigurări de sănătate este foarte important să îi poţi spune clientului ce îi oferi, care sunt avantajele şi să îi prezinţi o perspectivă pe termen mediu şi lung. Altfel discutăm despre un business ocazional, cauzat de dezvoltarea unor clinici sau a altora, dar nu despre o industrie care să se dezvolte pe baze solide.


Florina VIZINTEANU
Preşedinte, BCR Asigurări de Viaţă VIG

Noi am dezvoltat produse de asigurări de sănătate încă din 2006, am început cu produse adresate companiilor şi în anul 2011 am lansat şi produsul pentru retail. Aşteptăm anul acesta pachetul de servicii de bază. Este un subiect vechi şi, atât timp cât vom avea acest pachet, este un pas foarte important, ne va permite să avem furnizori agreaţi şi din zona publică.
Este nevoie de o strategie naţională, este un aspect foarte important al unei naţiuni, sănătatea, şi este normal ca şi noi, asigurătorii, să fim prinşi în acest demers.
Trebuie definite şi conceptele de “complementar” şi “adiţional” pentru că asigurările voluntare de sănătate pe aceste planuri se găsesc. Este un business important şi din perspectiva asigurătorilor de viaţă, este businessul care îţi aduce clientul imediat, spre deosebire de produsele life unde vorbim de sume investite, economisite, pensii. Asigurările de sănătate pot funcţiona ca un cârlig pentru alte produse şi un instrument foarte bun pentru forţa noastră de vânzare.


Artur BOROWINSKI
Vicepreşedinte, OMNIASIG VIG

Nu am cum să nu remarc faptul că abonamentele pentru servicii de sănătate oferite de firmele de profil în România, în alte ţări sunt considerate asigurări şi pot fi furnizate doar de companiile de asigurări. Consider că şi în România ar trebui să se întâmple la fel.
Aceste companii preiau nişte riscuri contra unei sume fixe! Abonatul achită taxa de abonament, dar furnizorul de servicii medicale preia riscul ca pacientul să vină la medic neştiind de câte ori se va putea întâmpla acest lucru. Astfel de servicii ar trebui să fie furnizate doar de asigurători.

Ovidiu RACOVEANU
Director Asigurări de Viaţă, GENERALI România

Există un decalaj de forţe între companiile din sfera clinicilor private şi asigurători, care ar trebui să fie măcar invitaţi la aceste negocieri. Mai mult decât primirea ultimei forme a draft-ului de lege, exact înainte de a fi înaintat, nu s-a întâmplat. Aşa se explică şi decalajul între veniturile pe zona de abonamente a clinicilor private şi asigurările voluntare de sănătate. Până când forţele astea nu vor putea să coexiste şi până nu vom avea un acord cadru şi nu suntem prinşi în pachetul de bază şi în veniturile şi cheltuielile aferente, nu vom putea să creştem aşa cum ne dorim pe acest segment.
Este dificil de explicat unui acţionar de ce trebuie să vindem medicina muncii şi o împachetăm în aşa fel încât să vindem şi o asigurare de sănătate. Este o soluţie sub-optimală, nu este o variantă valabilă pe termen lung. Dacă reuşim să ne regrupăm pe zona asta, vom putea pune în mişcare mecanismele care să determine o creştere a pieţei în următorii trei ani.

Virgil ICHIM
Director, Divizia de Asigurări de Viaţă, ALLIANZ-ŢIRIAC

ALLIANZ-ŢIRIAC îşi doreşte să existe cât mai multă consecvenţă în oricare dintre proiecte. În ceea ce priveşte asigurările voluntare de sănătate, ALLIANZ activează pe această piaţă la nivelul sectorului corporate şi îşi doreşte să se dezvolte şi la nivelul de retail. Am prognozat o creştere importantă pe sănătate în 2013, cu sau fără reformă.

Cerasela NERGHEŞ
Director General, ASTOP Broker

Pentru noi ar fi important să ştim în ce măsură vor fi brokerii parte activă în acest sistem, dacă vom fi implicaţi în vânzare şi în post-vânzare. Este de dorit un astfel de viitor şi suntem, cel puţin o parte dintre noi, pregătiţi să ne implicăm în acest segment.
Ministerul Sănătăţii și-a propus pentru 2013 redefinirea pachetului de servicii medicale de bază, elaborarea cadrului legal pentru funcţionarea asigurărilor private de sănătate, precum şi introducerea facilităţilor fiscale pentru stimularea acestora. Toate acestea se regăsesc într-un document de sinteză care prezintă priorităţile strategice pe termen mediu ale acestei autorități publice.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurătorii solicită să fie implicaţi în dezbaterile privind reforma sănătăţii).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!