Eveniment Internaţional
Baden-Baden 2010: Reasigurările, din nou soft
Autor:Oleg DORONCEANU
Radu MUSTĂŢEA, Preşedinte Directorat, ASTRA Asigurări
Radu FRÂNCU Preşedinte, EXIM România
Claudiu VÂLCEANU Director Executiv, OLSA Re
James GRINDLEY Director General, CERTASIG
Werner HIRTH Primarul oraşului Baden-Baden
Henry KEELING, President & CEO International Operations, Guy CARPENTER
Tom BOLT Director LLOYD’s
Victor PEIGNET CEO SCOR Global P&C
Marek CZERSKI Preşedinte POLISH Re
Menekse UCAROGLU General Manager Istanbul Underwriting Center
Marius BULUGEA, Preşedinte PAID (centru), alături de Adriana PANCIU şi Alexandru CIUNCAN, Media XPRIMM
Sergiu COSTACHE Președinte Media XPRIMM
Seara STELLAR Re, un eveniment de tradiţie la Baden-Baden pentru industria românească de asigurări

La fel cum începutul lunii septembrie înseamnă pentru elita pieţelor mondiale de asigurări, reasigurări şi brokeraj Reuniunea de la Monte Carlo, sfârşitul lunii octombrie este dedicat Întâlnirii de la Baden-Baden, eveniment care găzduieşte, de peste 30 de ani, întrunirea reprezentanţilor industriei mondiale de asigurare şi reasigurare.

Comparativ cu 2009, în această toamnă străzile micului orăşel german au fost mult mai aglomerate, semn că industria de reasigurare şi-a revenit după criza de anul trecut. Holurile hotelurilor din Baden şi cafenelele din oraş au devenit neîncăpătoare pentru cei aproximativ 2.000 de participanţi la eveniment, iar negocierea contractelor de reasigurare a continuat şi în cadrul întâlnirilor de socializare şi cocktail-urilor care au încheiat fiecare zi de lucru.

Momentul care a marcat startul Întâlnirii de la Baden a fost, ca de obicei, seara STELLAR Re, de sâmbătă, 23 octombrie, eveniment la care şi-au dat întâlnire majoritatea reprezentanţilor industriei de asigurare şi reasigurare din România prezenţi în oraşul-staţiune balneară situat la poalele munţilor Pădurea Neagră.

În seara următoare, un alt eveniment, aflat la a doua ediţie, a venit să încununeze şi să pună în evidenţă participarea României la Întâlnirea de la Baden-Baden 2010: XPRIMM Reception, organizat de Media XPRIMM, la care au participat peste 200 de lideri şi specialişti, reprezentând cele mai importante companii de reasigurări şi asigurări la nivel mondial, consultanţi şi jurnalişti de specialitate acreditaţi la reuniune. Evenimentul a prilejuit lansarea unei noi premiere editoriale: Raportul "CEE, RUSSIA & CIS 1H 2010 Insurance Regional Survey", ediţia a treia, revizuită, adnotată şi completată cu informaţiile şi datele statistice de actualitate, acoperind, pentru prima oară, alături de pieţele din Europa Centrală şi de Est, şi pe cele din statele ex-sovietice, din Rusia şi din Turcia.

Faptul că în acest an atât numărul, cât şi calitatea participanţilor la XPRIMM Reception a fost în creştere, în condiţiile în care, în paralel, se desfăşurau alte două evenimente tradiţionale la Baden, demonstrează interesul acordat de industria de profil pieţelor din CEE, care încep să deţină o pondere tot mai însemnată în volumul de afaceri al marilor grupuri.

În cadrul evenimentului propriu-zis, ziua de luni a demarat cu un seminar tehnic organizat de prestigioasa publicaţie The REVIEW şi conferinţa de presă MUNICH Re, urmate, seara, de cocktail-urile SCOR şi de Seara POLISH Re. Ziua următoare, întâlnirile bilaterale au continuat la cocktail-ul Sindicatelor LLOYD’s şi la Turkish Market Reception, organizată de Istanbul Underwriting Center în parteneriat cu LOCKTON Re.

Ţinând cont de realităţile pieţei de reasigurare din acest an, dar şi de creşterea numărului de catastrofe naturale, negocierile şi semnarea contractelor pentru anul viitor se anunţă a fi destul de strânse. Discuţiile liderilor şi specialiştilor s-au axat în mare asupra unor aspecte privind cotaţiile pentru anul viitor, gestiunea eficientă a excesului de capacitate, precum şi dezvoltarea unor modele de gestionare a riscurilor adaptate realităţilor din fiecare zonă geografică.

GUY CARPENTER: Piaţa reasigurărilor este din nou „soft”
"Industria reasigurărilor se află acum aproape în faţa aceleiaşi problematici cu care se confrunta în 2007", a precizat Henry KEELING, President & CEO International Operations, Guy CARPENTER, cu ocazia simpozionului tradiţional organizat de companie în debutul întâlnirii anuale de la Baden-Baden. "Evenimentele de natură catastrofală din acest an, deşi de amploare, nu s-au concretizat în valori foarte mari ale daunelor asigurate, aşa că impactul asupra industriei reasigurărilor nu a fost unul important. Ca urmare, piaţa este din nou „soft” şi există un excedent important de capital, care trebuie plasat", a explicat KEELING.

Astfel, presiunea acută cu care se confruntă asigurătorii din aproape toate pieţele şi surplusul de capital existent în industria de reasigurări vor determina o scădere a cotaţiilor pentru mai toate liniile de afaceri la reînnoirile care urmează.

LLOYD's/AON Benfield: Cotaţiile vor stagna sau vor scădea uşor în 2011
Aceasta este şi opinia specialiştilor de la AON Benfield, în contextul în care mai toţi reasigurătorii continuă să susţină că sunt hotărâţi să păstreze nivelul preţurilor la o cotă corespunzătoare subscrierii tehnice. "Totuşi, trendul descendent nu va fi atât de pronunţat ca în alţi ani", a precizat Richard DUDLEY, responsabil pentru afacerile din Marea Britanie şi Benelux ale brokerului internaţional.

El a arătat că, în cele mai multe pieţe mature unde AON Benfield activează, asigurătorii se confruntă cu un mediu extrem de competitiv şi totodată cu un volum de daune în creştere accentuată. În acelaşi timp, mulţi asigurători direcţi suferă de pe urma recesiunii şi căderii randamentelor investiţionale.

"O astfel de situaţie nu este sustenabilă şi, ca atare, foarte mulţi asigurători caută cu orice preţ să-şi reducă din costuri şi, acolo unde se poate, să mai crească şi cotaţiile de primă", a remarcat DUDLEY, adăugând că "asigurătorii aşteaptă din partea partenerilor lor din reasigurări o participare activă la uşurarea situaţiei lor financiare, cu atât mai mult cu cât pe piaţa de reasigurări există un exces clar de capital".

De asemenea, "reasigurătorii se pliază pe o piaţă în scădere”, consideră şi James VICKERS, Preşedintele Consiliului Director al WILLIS Re. "După rezultatele bune din 2009, există acum prea multă capacitate de preluare în reasigurare şi prea putină cerere în piaţă", a continuat acesta.Piaţa de reasigurări, la „o daună distanţă” de creşterea preţurilor
Cu o piaţă mondială lovită de numeroase catastrofe naturale, reasigurătorii par hotărâţi să nu cedeze presiunilor şi să menţină preţurile cel puţin la nivelul de până acum. "Ne aşteptăm la un sezon de reînnoiri „plat”, pe parcursul căruia vom încerca să oferim sprijinul necesar clienţilor noştri, dar suntem pregătiţi să ne reducem expunerea pe liniile pentru care preţurile nu vor putea atinge nivelul tehnic de subscriere", a declarat Guy SWAYNE, Underwriting Officer pentru FLAGSTONE REINSURANCE Holdings, citat de Insurance Day.

Aceeaşi linie de conduită a fost adoptată de toţi marii reasigurători, în frunte cu SWISS Re şi MUNICH Re, care dau „tonul” discuţiilor de la Baden-Baden.  Ca urmare, deşi brokerii de reasigurări s-au prezentat cu cerinţe ferme privind reducerea unor preţuri, şansele de a obţine o atitudine mai conciliantă din partea reasigurătorilor sunt destul de reduse. În fapt, aşa cum susţin mulţi dintre specialiştii prezenţi la întâlnirea de toamnă din Germania, "industria este la o daună distanţă de o schimbare majoră în politica de subscriere", înţelegând prin aceasta că, în fapt, reasigurătorii nu numai că nu sunt dispuşi să scadă preţurile, dar iau în considerare foarte serios ideea de a urca cotaţiile, cel puţin pentru zonele care au suferit recent daune importante.
În viziunea MUNICH Re, cotaţiile de reasigurare vor creşte cu siguranţă pentru liniile de riscuri catastrofale, mai ales pentru zonele geografie care în acest an au fost afectate puternic de producerea unor fenomene naturale catastrofale, cum ar fi America Latină.


Valul de catastrofe naturale din CEE îşi pune amprenta asupra reasigurătorilor

În ultimii ani, Austria şi Europa Centrală şi de Est au fost lovite din ce în ce mai puternic şi mai frecvent de catastrofe naturale, iar 2010 nu a făcut excepţie de la această tendinţă. Dezastrele de până acum includ inundaţiile din Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria, care au generat pagube între 300 şi 350 milioane euro, urmate la scurt timp de alte evenimente ce au provocat daune de 250 milioane euro, toate acoperite prin asigurare.

Între timp, o furtună cu grindină care a lovit Praga a provocat pagube de 150 milioane euro. Nu în ultimul rând, cele mai recente inundaţii din Cehia au adus încă o pierdere de 50 milioane euro industriei asigurărilor.

"Cea mai mare problemă cu care s-au înfruntat reasigurătorii a fost intervalul redus de timp dintre dezastrele naturale din Europa. Daca luăm evenimentele în mod individual, vom vedea că nici unul dintre acestea nu a fost atât de sever, însă frecvenţa poate provoca o adevărată problemă pentru companiile care au avut expunere pe patru sau mai multe evenimente în această perioadă", a declarat Beat STREBEL, CEE Market Executive, SWISS Re.

Totodată, specialiştii de la Guy CARPENTER estimează că pierderile industriei de profil în primele şase luni ale anului 2010 au atins 23 miliarde USD, dublu faţă de daunele medii înregistrate în perioada similară începând cu anul 2000.
 
Disciplină în subscriere, cuvântul de ordine în 2011

Deşi noul sezon de reînnoiri se anunţă a fi unul destul de dificil, experţii prezenţi la Baden au căzut de acord asupra faptului că reasigurătorii sunt în această perioadă mult mai disciplinaţi decât în anii 1999-2001.
În condiţiile în care cotele continuă să parcurgă un trend descendent, este totuşi foarte posibil ca reasigurătorii să nu cedeze sub nivelul subscrierii tehnice, mai cu seamă sub presiunea exercitată de cerinţele Solvency II. Astfel, există foarte multe semne de întrebare şi factori care vor influenţa decizia cedenţilor şi a reasigurătorilor, inclusiv frecvenţa catastrofelor naturale din acest an.
Un lucru însă rămâne cert: piaţa şi-a revenit după criza financiară din anul precedent, iar amprenta va fi pusă pe modelare, utilizarea managementului de risc şi gestiunea eficientă, atât a capitalului, cât şi a surplusului existent în acest moment pe piaţă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Baden-Baden 2010: Reasigurările, din nou soft).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!