Eveniment Internaţional
Baden-Baden Reinsurance Meetings 2015 Fuziunile din (re)asigurări: panaceu sau placebo?
Autor:Vlad BOLDIJAR
Luni, 02 Noiembrie 2015

Valul de fuziuni și achiziţii din piaţa de re/asigurări, precum și influenţa noilor realităţi tehnologice asupra industriei de profil au fost  subiectele fierbinţi ale ediţiei 2015 a tradiţionalelor întâlniri de la Baden-Baden.

Începând cu anul 2014, la nivel mondial au fost anunțate 23 de tranzacții majore în industria re/asigurărilor, și este puțin probabil  ca aceasta tendință să se schimbe în perioada următoare, a fost concluzia simpozionului organizat de Guy CARPENTER, unul dintre cei mai  importanți brokeri de reasigurare, la Baden-Baden.

În spatele tranzacțiilor au stat trei motive principale: economiile de  scară, diversificarea afacerilor și diversificarea investițiilor, a  explicat în cadrul simpozionului Nick FRANKLAND, CEO pentru regiunea EMEA în cadrul Guy CARPENTER. Unii susțin că a fost o  reacție defensivă la o piață în care creșterea organică este tot mai dificil de realizat din cauza excesului de capital disponibil. Oricare ar fi motivul, beneficiile pe care le urmăresc companiile includ diversificarea, reducerea de costuri, o forță financiară sporită  și un randament mai mare al investițiilor, a explicat acesta.

În 2015, regiunea Asia-Pacific a fost principala sursă de capital pentru achiziții, Japonia și China fiind cei mai mari jucători în cursa  pentru controlul asigurătorilor din Europa, SUA sau Marea Britanie. În 2015, doar până în luna octombrie, afluxurile de capital din  Asia- Pacific au totalizat aproximativ 22 miliarde USD, cu 400% mai mult decât în 2014, a punctat Nick FRANKLAND.

Printre tranzacțiile notabile se număra cea prin care MITSUI Sumitomo va prelua AMLIN, un asigurător din cadrul pieței londoneze  LLOYD's, pentru suma de 5,3 miliarde USD sau acordul de preluare încheiat de TOKIO Marine Holdings cu HCC Insurance Holdings din SUA, pentru 7,5 miliarde USD. De asemenea, MEIJI Yasuda Life Insurance a încheiat un acord similar pentru achiziția companiei americane StanCorp Financial Group pentru 5 miliarde USD.

Pe de altă parte, ritmul rapid de  dezvoltare a pieței chineze a determinat companii, precum PING AN Insurance sau FOSUN, care  dispun de volume importante de lichidități, să demareze operațiuni de expansiune către piețele vestice.

Într-un proces de fuziune, 75% din operațiuni trebuie integrate în primul an

Un proces de fuziune nu este un proces ușor. Lucrurile probabil că arată mai bine din exterior decât din interior, a declarat Stephen  CATLIN, Vicepreședintele Executiv al XL CATLIN.

În ultimii ani, Stephen CATLIN a fost implicat în două tranzacții majore: pe de o parte, fuziunea cu irlandezii de la XL Group  anunțată în primăvara acestui an, respectiv achiziția WELLINGTON Underwritting din anul 2006. El a subliniat că indiferent de  industria în care se produce o fuziune importantă, cercetările arată că, pe termen lung, mai bine de două treimi din acestea nu  produc efectul așteptat de către acționari. Două dintre motive ar fi: prețul de achiziție, care de cele mai multe ori nu este cel  corect, respectiv faptul că societățile implicate în proces nu sunt integrate suficient de repede. Într-un proces de fuziune, 75% din  operațiunile companiilor implicate ar  trebui integrate în primul an, iar restul în al doilea.

Potrivit reprezentantului XL CATLIN, în următorii ani fenomenul de fuziuni și achiziții va continua în industria de re/ asigurări, cel  puțin la aceiași intensitate ca și în prezent, dar nu este proces potrivit pentru oricine. Nu creșterea în dimensiune trebuie să fie  principalul motiv din spatele unei fuziuni. Motivele ar trebui să fie unele strategice. De exemplu, o prezență la nivel global implică  costuri importante de administrare, în vreme ce operațiunile de gestionare a relațiilor cu autoritățile de reglementare din diferitele  state consumă foarte mult timp.

Fenomenul M&A - răspuns la dinamica pieței

În industria de reasigurare, procesul de fuziune nu este potrivit pentru oricare companie, iar în cazul jucătorilor de talie mondială  acesta nu este neapărat necesar: Ei sunt suficient de bine poziționați pentru a-și administra la nivel intern businessul, costurile și capitalurile, a punctat John DOUCETTE, Chief Underwriting Officer, EVEREST Re.

Reprezentantul EVEREST Re a subliniat că procesul de consolidare din industria de reasigurare este un răspuns la dinamica pieței,  este un mecanism strategic pentru a evolua în noua realitate. În pofida potențialelor beneficii, costurile și riscurile asumate într-un  proces de fuziune indică faptul că în foarte multe cazuri acest fenomen nu este un „panaceu”. (...) Foarte multe companii se  angajează în astfel de tranzacții pentru a nu rămâne în urmă. Există posibilitatea de a crește businessul în urma unui proces de  fuziune, dar nu acest lucru ar trebui să fie principalul obiectiv de urmărit de către re/asigurătorii implicați. Entitățile respective  trebuie să fie capabile să se concentreze (...) către o evaluare cât mai corectă a riscurilor într-o lume care devine pe zi ce trece tot  mai complexă.

Fuziunile și achizițiile din piața de reasigurare din ultimii ani au influențat puternic ierarhia companiilor alcătuită după volumul de  business. Potrivit lui Eduardo PEREZ de LEMA, Managing Director, MAPFRE Re, comparativ cu ierarhia consemnată la nivelul anului 1997, dintre primii 20 de jucători care erau activi la acea vreme, în prezent, mai sunt doar 8.

Procesul de fuziune nu este un fenomen nou. Finalul anilor 90 a văzut zeci de tranzacții cu rezultate foarte diferite. Motivele care  au stat la baza acestora au fost variate și au diferit în cazul fiecăreia dintre acestea, de la realitatea continuă de piață „soft” până  la diversificarea modelului de business care devenise nesustenabil.

Digitalizarea va influența în mod substanțial industria de asigurări

Conform reasigurătorului german MUNICH Re, transformările piețelor financiare și de consum, a tehnologiilor, serviciilor și  preferințelor consumatorilor vor altera substanțial paleta actuală de riscuri. Aceste schimbări potențial dramatice, precum mașinile  autonome sau riscurile cibernetice, sunt o provocare și pentru industria de asigurări.

Mașinile autonome vor modifica modul de atribuire a răspunderii civile, dar victimele accidentelor tot vor trebui să fie compensate și  sigurătorii ar trebui să poată merge în regres către producători. Această situație complexă determină o analiză serioasă din  partea asigurătorilor alături de industria de reasigurări, a subliniat Ludger ARNOULDSSEN, Membru în board-ul MUNICH Re.

În  același sens, KPMG arată întrun raport că într-un viitor nu foarte îndepărtat asigurătorii vor trebui să revizuiască conceptul de  produse de asigurări auto, întrucât treptat vehiculele tradiționale vor fi înlocuite de cele autonome, iar din punctul de vedere al asigurărilor – atât tarifele, cât si procesul de achiziție al polițelor se va schimba considerabil.

Astfel, introducerea de tehnologii autonome va avea două efecte notabile asupra politicii de subscriere. Pe de o parte,  răspunderea conducătorului auto se va diminua considerabil, în vreme ce din punctul de vedere al datelor – mașinile autonome vor fi capabile să înregistreze și să monitorizeze informații cu privire la călătorii. Totodată, vehiculele autonome vor contribui la scăderea frecvenței accidentelor. KPMG estimează un potențial de reducere de 80% a frecvenței accidentelor per vehicul până 2040, având ca rezultat un indice de aproximativ 0.009 incidente per vehicul.

În același timp, extinderea continuă a digitalizării schimbă aproape toate sectoarele economiei, precum și modul zilnic de viață.  Cererea pentru asigurări care să combată riscurile cibernetice va crește rapid. Parteneriatele încheiate pe plan global, bazele de  date extinse și un management coerent vor fi pilonii centrali ai protecției împotriva riscurilor cibernetice, a mai precizat  reprezentantul MUNICH Re.

S&P va menține o perspectivă stabilă asupra industriei

În pofida unor condiții de piață dificile, compania americană de rating STANDARD & POOR's (S&P) va menține o perspectivă stabilă  asupra industriei de reasigurare și nu previzionează o revizuire a ratingurilor reasigurătorilor pe parcursul următorului an.  Principalul motiv este că industria de reasigurare este foarte bine capitalizată: Cele mai multe companii au rezerve suficiente pentru a putea absorbi eventualele pierderi, a declarat Anvar GABIDULLIN, Director, Asigurări, STANDARD & POOR's în cadrul unei  mese rotunde organizate de agenția de rating, în asociere cu Intelligent Insurer, la Baden-Baden.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Baden-Baden Reinsurance Meetings 2015 Fuziunile din (re)asigurări: panaceu sau placebo?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!