Pensii

Bilanţ pentru 2% în Pilonul II

Autor:Alexandru IONESCU
Marti, 23 Martie 2010

În luna mai a anului 2008 se lansa în mod efectiv sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), fondurile de pensii încasând primii bani în conturile clienţilor. De atunci şi până la sfârşitul lui februarie 2010 au trecut 22 de luni de funcţionare a acestui sistem, care a colectat lună de lună 2% din salariile brute ale participanţilor săi. Rezultatele pot fi citite în cadrul bilanţului de mai jos.

Lansate în plină criză economică şi financiară, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu au avut deloc o viaţă uşoară în primii aproape doi ani de existenţă. Prinse între volatilitatea şi incertitudinea pieţelor financiare şi şocurile induse legislativ de autorităţi, fondurile de pensii s-au achitat în această perioadă mai mult decât onorabil de misiunea de a administra eficient, adică sigur şi profitabil, banii ce le-au fost încredinţaţi.

Condiţiile dificile de pe această piaţă sunt ilustrate de reducerea semnificativă a numărului de fonduri de pensii active. După ce în urmă cu doi ani şi jumătate nu mai puţin de 18 fonduri de Pilon II au luat startul în campania iniţială de atragere a clienţilor, astăzi au mai rămas pe piaţă doar 10 fonduri, în urma unor numeroase fuziuni şi achiziţii de portofolii ale unor fonduri.

Mai mult, un alt fond este deja în proceduri avansate de a fi absorbit (KD), astfel că numărul fondurilor se va înjumătăţi în circa doi ani de la lansarea sistemului, ajungând la 9. De partea „cumpărătorilor”, cele mai active fonduri au fost cele administrate de BCR şi Eureko, acestea absorbind împreună, în total, 5 fonduri de pensii, cu scopul de a-şi majora cota de piaţă.

În schimb, numărul total de clienţi ai fondurilor de pensii private obligatorii a crescut continuu în ultimii doi ani, de la 4,15 milioane la startul colectării contribuţiilor în sistem, la aproape 5 milioane astăzi, adică un plus de peste 800.000 de noi participanţi. Dintre aceştia, doar o mică parte (circa 15%) au intrat în sistem în deplină cunoştinţă de cauză, prin semnarea directă a unui act de aderare la un fond de pensii private. În schimb, marea majoritate (circa 85%) au intrat în sistem prin repartizarea aleatorie între fondurile de pe piaţă, adică prin loteria computerizată organizată lunar de Casa Naţională de Pensii (CNPAS), care ţine Registrul Participanţilor la sistem. Cele mai mari fonduri rămân cele administrate de ING şi ALLIANZ- ŢIRIAC, liderii detaşaţi ai Pilonului II, cu cote de piaţă de 33%, respectiv 25% din numărul total de participanţi.

[img1]

[img2]

La sfârşitul lunii februarie 2010, banii administraţi de cele 10 fonduri de pensii rămase pe piaţă au depăşit 2,72 miliarde de lei (peste 660 milioane euro). Activele nete administrate rezultă din intrări de contribuţii brute în valoare totală de 2,36 miliarde lei plus rezultatele fructificării investiţionale a acestor contribuţii. Astfel, profitul net obţinut de participanţii la sistemul Pilonului II (reprezentat de diferenţa dintre activele nete administrate şi contribuţiile brute virate) depăşeşte 360 milioane lei, în numai 22 de luni de la lansarea administrării private a acestor bani pentru pensie.

Rezultatul este corespunzător unui randament mediu anualizat de circa 16,9% pentru fondurile de pensii, calculat pentru perioada de la lansare şi până în prezent. Acest rezultat investiţional depăşeşte cu lejeritate rata inflaţiei din aceeaşi perioadă (circa 5%) şi face din fondurile de pensii private cea mai profitabilă soluţie de economisire pe termen lung disponibilă pentru populaţie în perioada analizată.

[img3]

[img4]

[img5]

Care a fost reţeta investiţională a fondurilor de pensii private obligatorii pentru aceste rezultate atractive? Administratorii fondurilor au investit cea mai mare parte a disponibilităţilor fondurilor în instrumente financiare cu venit fix (titluri de stat şi obligaţiuni), reuşind în acelaşi timp să intuiască evoluţia pieţei bursiere şi să profite de creşterea puternică a cotaţiilor acţiunilor din ultimul an. În prezent, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la o expunere medie pe acţiuni de numai 10%, aceasta fiind totuşi cea mai ridicată de la lansare şi până astăzi. În concluzie, atitudinea prudentă şi conservatoare rămâne dominantă în sistemul de pensii private, pentru a răspunde climatului economic şi financiar încă plin de incertitudini.

Sindicatele continuă să boicoteze Pilonul II

Cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, ideea anti-economică de a introduce o garanţie absolută legată de inflaţie în Pilonul II de pensii private obligatorii se află din nou pe agenda de lucru a Parlamentului, fiind promovată în circuitul legislativ la presiunea sindicatelor Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical. Este pentru a şaptea oară în ultimii 3-4 ani când sindicatele încearcă să introducă această măsură în sistem, cu intenţia de a-l încărca cu costuri inutile de provizionare şi de a-l face să se prăbuşească sub povara acestor cheltuieli.

Până acum, toate aceste iniţiative au fost respinse atât de Guvern, cât şi de Parlament şi de societatea civilă. Specialiştii în investiţii, ca şi întreaga piaţă de pensii private au atras de asemenea atenţia asupra efectelor adverse ale unei asemenea măsuri, aparent bine intenţionată, care ar viza conservarea valorii economiilor populaţiei în Pilonul II.

Aşadar, lupta dintre argumentele populiste şi regulile unui elementar bun-simţ economic a reînceput. Reluând argumentele prezentate cu ocazia tentativelor anterioare de a impune o astfel de măsură, într-o totală ignorare a contraargumentelor de ordin tehnic prezentate în mod repetat de specialiştii în domeniul financiar, expunerea de motive actuală adaugă pe lista argumentelor ideea că, atâta vreme cât în Pilonul I se garantează o pensie minimă de stat, în sumă absolută, este firesc ca şi în Pilonul II să existe o garanţie similară, dat fiind că şi aici colectarea este făcută tot de stat şi există caracterul de obligativitate a contribuţiilor.

Până acum, Guvernul a emis deja un punct de vedere negativ cu privire la această iniţiativă legislativă, afirmând ca nu susţine adoptarea ei. Iniţiativa legislativă va continua însă circuitul legislativ, fiind în prezent dezbătută în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pentru a consulta argumentele de ordin tehnic şi practic împotriva acestei idei populiste, vă recomandăm să citiţi analizele pe această tema de pe portalul www. pensiileprivate. ro.

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Bilanţ pentru 2% în Pilonul II).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: