Asigurări
Bilanțul catastrofelor naturale în 2015
Autor:Andreea RADU
Vineri, 05 Februarie 2016

2015 a fost declarat cel mai călduros an din istoria modernă, detronând anul 2014. În această situaţie, impactul schimbărilor climatice asupra  economiilor la nivel mondial reprezintă o preocupare pentru toate industriile, inclusiv pentru segmentul asigurărilor.

Potrivit datelor științifice publicate de grupul independent de cercetare Berkeley Earth din SUA, 2015 a fost, în mod clar, cel mai cald an din istoria  măsurătorilor climatice. Astfel, temperatura medie globală a anului trecut a fost cu aproximativ 0,1 grade Celsius mai mare faţă de 2014 şi cu un grad Celsius mai ridicată comparativ cu media anilor 1850-1900.

Experţii spun că, dacă Pământul se va încălzi cu mai mult de 2 grade Celsius peste media anilor 1880-1899, se vor produce fenomene catastrofale  -  episoade de secetă, inundații, scăderea randamentelor agricole, eroziunea coastelor etc. Pământul se află acum la jumătate faţă de această  limită, însă în situația în care se va menţine rata de încălzire din prezent, în aproximativ 50 de ani se va depăşi acest prag. Chiar şi România este  afectată de schimbările climatice, înregistrând temperaturi în creştere şi modificări semnificative ale cantităţilor de precipitaţii.

Pierderile asigurate reprezintă sub 30% din pierderile economice

Dezastrele naturale au provocat, în 2015, la nivel global, pierderi economice în valoare de 123 miliarde USD, cu 30% mai mici comparativ cu  media ultimilor 15 ani, de 175 miliarde USD, se arată în estimările prezentate în raportul „2015 Annual Global Climate and Catastrophe” realizat de Impact Forecasting, echipa de modelare a catastrofelor din cadrul AON Benfield. Aceste pierderi sunt rezultatul unui număr de 300 de evenimente, comparativ cu o medie de 269.

Costurile suportate de industria asigurărilor în urma dezastrelor naturale au fost, anul trecut, în valoare de 35 miliarde USD, cu 31% mai mici faţă de media anilor 2000-2015, de 51 miliarde USD, conform estimărilor AON Benfield. Ele reprezintă 28% din totalul pierderilor economice globale.

2015 a  fost al patrulea an consecutiv de scădere a pierderilor globale, după recordul din 2011, când pierderile economice au însumat 465 miliarde USD, din  care pierderile asigurate au fost de 132 miliarde USD. Printre evenimentele catastrofice naturale notabile din cursul anului 2015 remarcăm furtuni de iarnă în Statele Unite, inundaţii extinse în unele părţi din India, SUA, Marea Britanie și China, un cutremur de mare anvergură  în Nepal, cicloane tropicale în Oceanul Pacific, furtuni în Europa și incendii forestiere masive în Indonezia. Conform AON, în ciuda faptului că 32%  din pierderile economice globale se produc în interiorul Statelor Unite, acestea reprezintă 60% din pierderile asigurate. Acest lucru indică o rată mare de penetrare a asigurărilor în SUA comparativ cu alte ţări.

Potrivit datelor statistice raportate de AON Benfield, dezastrele naturale care au provocat cele mai mari pagube economice au fost: incendiile de  pădure din Indonezia (16,1 miliarde USD), cutremurele din Nepal (8 miliarde USD), inundaţiile din SUA (5 miliarde USD), ciclonul tropical care a  afectat China şi Filipine (4,2 miliarde USD) şi inundaţiile din India și Sri Lanka (4 miliarde USD).

În acelaşi timp, calamităţile naturale cu cele mai mari pierderi asigurate au fost: furtuna de iarnă din SUA (2,1 miliarde USD), fenomenele meteo  extreme tot din SUA din lunile mai şi decembrie (câte 1,4 miliarde USD), inundaţiile din Marea Britanie (1,3 miliarde USD) şi din nou fenomene  meteo extreme în Statele Unite, în aprilie (1,2 miliarde USD).

Efectul El Niño

Fenomenul climatic El Niño a redus activitatea uraganelor în Atlanticul  de Nord, dar a provocat inundații și valuri de căldură în mai multe ţări emergente şi în curs de dezvoltare, potrivit unui raport publicat de reasigurătorul german MUNICH Re, conform căruia pierderile economice globale   ovocate de catastrofele naturale au totalizat 90 miliarde USD în 2015, cel mai scăzut nivel de după 2009. Această estimare este mai mică  faţă de cea făcută de AON Benfield.

Din total, asigurătorii au suportat, anul trecut, costuri de aproximativ 27 miliarde USD, comparativ cu 31 miliarde USD în 2014, se mai precizează în cercetarea efectuată de MUNICH Re. Iar aproximativ 23.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2015 în urma catastrofelor naturale, de circa trei  ori mai multe faţă de anul 2014, când au decedat 7.700. În acelaşi timp, AON estimează că aproximativ 19.500 de persoane au murit anul trecut.

Cele mai mari pierderi din 2015, conform MUNICH Re, au fost înregistrate ca urmare a cutremurului din Nepal (4,8 miliarde USD), taifunului  Mujigae din China (3,5 miliarde USD), furtunii de iarnă din SUA şi Canada (2,8 miliarde USD), taifunului Soudelor din China şi Taiwan (2,8 miliarde  USD) şi furtunilor puternice din SUA (2,5 miliarde USD).

Totodată, dintre dezastrele naturale cu cele mai mari costuri suportate de asigurători, primele trei sunt furtuni puternice în SUA (4,7 miliarde USD în total), urmate de o furtună în Europa (1 miliard USD) şi incendiile din SUA (960 milioane USD).

În ceea ce priveşte numărul de decese, cel mai mare dezastru a fost determinat de cutremurul din Nepal (9.000 de morţi), urmat de canicula din lunile mai-iunie, din India şi Pakistan (3.670 de decese), şi canicula din iunieaugust din Europa (1.250 de morţi). De asemenea, în urma inundaţiilor  in India, din perioada noiembrie-decembrie, şi-au pierdut vieţile aproape 600 de persoane, iar tornada care a lovit China în iunie a făcut 444 de victime.

Dacă în legătură cu un astfel de subiect se poate vorbi despre noroc, atunci se poate spune că 2015 a fost un an „norocos” în ceea ce privește dezastrele naturale. În fapt, rezultatele celor două studii prezentate pun în evidenţă acelaşi lucru, chiar dacă estimările realizate de AON şi MUNICH Re diferă semnificativ: deşi pierderile au fost mari, atât pentru economie cât şi pentru asigurători, ele nu au atins valori extreme datorită faptului  că cele mai mari evenimente întâmplate anul trecut s-au petrecut în locaţii puţin populate şi neindustrializate (incendiile din Indonezia), sau în zone  cu o rată foarte mică de penetrare a asigurărilor, cum este cazul cutremurului din Nepal, unde pierderile asigurate sunt de 40 de ori mai mici față  de pierderile economice. Specialiștii atrag însă atenția asupra efectelor viitoare ale schimbărilor climatice, care ar putea crea dificultăţi economice  uriaşe în condiţiile în care, odată cu încălzirea globală, fenomenele meteo extreme se vor manifesta cu frecvenţă mult mai mare decât în trecut.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Bilanțul catastrofelor naturale în 2015).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!