Opinii

Blame the process, NOT the people!

Autor:Ion TEOHARI - International Certified Six Sigma Master Black Belt, IASSC Accredited Training Associate
Aurelian Dorin IUȘCU - International Certified Six Sigma Black Belt, Managing Partner Business Future Solutions
Miercuri, 23 Noiembrie 2016

Blame the process, NOT the people!” (William Edwards DEMING) 

Într-o lume din ce în ce mai grăbită, cu presiune din ce în ce mai mare pe rezultate și cu cerințe din ce în ce mai sofisticate, succesele sunt ale echipelor (dacă managerii sunt leaderi reali, nu colecționari de trofee personale). Ce faci însă când nu se întâmplă ceea ce așteptăm, atunci când lucrurile o iau razna iar eșecurile sunt din ce în ce mai dureroase?

Cineva trebuie să fie de vină.

În general, cam asta este abordarea, CINEVA trebuie să fie de vină, cât mai jos în ierarhie, dar nu neaparăt. Acarul Păun se păstreaza ca reper, cu toate accesoriile de rigoare. La fel de adevarată și profundă este însă și aserțiunea din strămoși, conform căreia nu poți face bici din orice și să mai și pocnească. De la această înțelepciune verificată îndelung ar trebui să pornim în stabilirea pașilor necesari în abordarea problemelor legate de disfuncționalități (adică eșecuri, mai pe românește).

Pentru ca oamenii să își facă bine treaba, ar trebui să fie îndeplinite niște condiții: să aibă ce le trebuie, unde le trebuie, când trebuie, în cantitățile necesare, plus proceduri clare, măsurători reale ș.a.m.d. Altfel spus, în termenii obișnuiți ai structurilor funcționale, ar trebui să ne uităm cum sunt (sau, de fapt, cum poate nu sunt) gândite și implementate PROCESELE.

În foarte multe situații, din considerente istorice (așa se face), din lipsă de timp (noi muncim, nu gândim) sau pur și simplu din lipsă de interes, pornim la drum în diverse activități, ne străduim din răsputeri să iasă ce se așteaptă, cu mari zbateri, eforturi, stres și, în final, rezultatul este încercarea de identificare a unui vinovat, nici măcar asta nefiind de fiecare dată încununată de succes.

După decenii de experiență în economia reală, după participarea la miracolul japonez de după cel de-al doilea război mondial, unul dintre cei mai importanți specialiști în managementul calității, autorul celebrului ciclu Plan-Do-Check-Act, Edward DEMING, spunea: “Rolul managementului este să schimbe procesul, nu să preseze angajații să performeze peste limite.”

Înțelegeți contextual, porniți de la cerințele clientului, faceți analiza necesității și importanței fiecărei activități, asigurați toate condițiile de desfășurare a procesului și de-abia apoi, dacă lucrurile nu merg, acuzați angajații. Sigur că uneori este lipsă de interes, alteori lipsă de abilități, ba chiar lene sau reavoință. Dar tot DEMING constată, în urma analizei a sute și sute de situații: Optzeci și cinci la sută din cauzele care conduc la nerespectarea cerințelor clienților sunt legate de deficiențe în sistem și în proces… mai degrabă decât de angajați.”

Altfel spus, poate fi vorba și de angajați, dar “statistically speaking”, doar în circa 15% dintre cazuri. În 85% dintre situații însă, înainte de a blama oamenii, analizați (blamați, corectați, modificați) PROCESUL.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Blame the process, NOT the people!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: