Interviu
Bogdan PÎRVU Director General, FATA Asigurări
Autor:Oana RADU
Luni, 05 Ianuarie 2015
Bogdan PÎRVU Director General, FATA Asigurări

Fenomenele meteo extreme şi-au pus amprenta asupra evoluţiei sectorului asigurărilor agricole în ţara noastră. Cum se vor reflecta efectele acestora în planurile şi obiectivele stabilite pentru anul următor aflăm de la ...

PRIMM: Se încheie încă un an pentru piaţa de asigurări agricole. Cum l-aţi caracteriza în acest moment?
Bogdan PÎRVU: Producţiile agricole în creştere au făcut ca România să îşi recâştige în ultimii doi ani renumele de grânar al Europei. Cu toate acestea, pentru FATA Asigurări, 2013 şi 2014 au reprezentat unii dintre cei mai grei ani dintre cei opt de activitate în piaţa de profil. Dacă în 2013 compania a închis cu o rată de daună de 110% pe linia asigurării culturilor agricole, în 2014 estimăm că ne vom apropia de pragul de 150%, principalul motiv fiind evenimentele atmosferice extrem de severe. Dacă FATA Asigurări a reuşit să achite corect şi rapid toate daunele către clienţii săi, aceasta se datorează echipei de experţi de care dispunem (români şi italieni), programului de reasigurare şi, mai ales, suportului acţionarilor noştri – Assicurazioni GENERALI SpA.

Pentru FATA Asigurări, 2013 şi 2014 au reprezentat unii dintre cei mai grei ani dintre cei opt de activitate în piaţa de profil.

PRIMM: Aceşti doi ani grei şi-au pus amprenta şi asupra tarifelor asigurărilor agricole?
B.P.: În mod evident, după doi ani dificili din punct de vedere al daunalităţii asigurărilor de culturi, am fost nevoiţi să majorăm cotaţiile de primă pentru zonele cele mai afectate şi am fixat limite corecte ale producţiilor medii asigurabile. De asemenea, prin analiza multor date, studii, dar şi prin consultări cu toţi actorii implicaţi în piaţa agricolă (Ministerul Agriculturii, ANMH, instituţii de cercetare agricolă, specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor etc.) am estimat şi ajustat devizele tehnologice pentru fiecare tip de cultură agricolă. Consider că avem cele mai corecte instrumente de stabilire a sumelor asigurate, precum şi cele mai eficiente metode de constatare a daunelor şi de plată a despăgubirilor, pe această linie de business.
PRIMM: Ce planuri şi obiective și-a propus FATA Asigurări pentru anul 2015?
B.P.: Suntem interesaţi în primul rând de o creştere sănătoasă a portofoliului şi vom lucra în continuare la oferte avantajoase pentru pachete de protecţie complete. FATA Asigurări oferă permanent, clienţilor loiali, flexibilitate în stabilirea şi achitarea primelor de asigurări. Mi se pare justificat ca un proprietar sau administrator care îşi asigură la noi câteva zeci sau sute de hectare să primească avantaje suplimentare la încheierea poliţelor pentru utilajele agricole sau pentru clădirile unde îşi desfăşoară activitatea.
De asemenea, în 2015, principalele poliţe dedicate clienţilor persoane fizice pe care noi le oferim se vor regăsi în platformele electronice ale intermediarilor în asigurări. Evident, mă refer aici la asigurările de locuinţă (inclusiv cele obligatorii), CASCO şi cele de călătorii în străinătate. Asigurările agricole de culturi şi animale am decis să nu le integrăm încă online, fiind produse specifice şi complexe. Mă refer la faptul că durata poliţelor nu este anuală, apariţia şi frecvenţa riscurilor este diferită pe zone sau pe zile calendaristice, pentru asigurarea animalelor referinţa de bază este ciclul de producţie etc.

Avem cele mai corecte instrumente de stabilire a sumelor asigurate, precum şi cele mai eficiente metode de constatare a daunelor şi de plată a despăgubirilor.

PRIMM: Care ar fi mesajul dumneavoastră de final de an pentru colegii şi partenerii din piaţă?
B.P.: Cu riscul de a mă repeta, îmi aduc aminte de vremurile în care asigurătorii agricoli îşi stabileau tarifele pe baze strict actuariale şi mai puţin comerciale. Înţeleg şi că în aceste vremuri de criză, în care se pierde mult portofoliu auto, se încearcă recuperarea pe alte ramuri, cum sunt asigurările agricole. Sper însă că, după aceşti doi ani în care s-a dovedit că nu există „leac pentru natură”, colegii din piaţa asigurărilor să îşi revizuiască tarifele şi să aplice o politică de vânzare corectă a poliţelor. Consider că, dacă asiguraţii au ajuns la un anumit nivel de înţelegere al necesitaţii protecţiei prin asigurare, putem să ne ridicăm şi noi la acelaşi nivel, astfel încât să devenim partenerul lor de succes.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Bogdan PÎRVU Director General, FATA Asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!