eStyle
Casa Inteligentă – îţi face cafeaua când te-ai trezit şi îţi spune ce mai ai în frigider
Autor:Adina TUDOR
Luni, 03 Noiembrie 2014

Pe parcursul întregii luni octombrie am vorbit despre Casa Morocănoasă, mascota unei campanii care a susţinut necesitatea asigurării locuinţei. Tehnologia ne spune, însă, că suntem din ce în ce mai aproape de momentul în care vom vorbi şi de Casa Inteligentă, unde toate electronicele şi electrocasnicele sunt conectate la Internet.     

„Wearable devices”, „Internet of Things”, „Connected home” – toate aceste expresii au câştigat din ce în ce mai mult teren în acest an, pe măsură ce dispozitivelor „tradiţionale” conectate la Internet (laptop, desktop sau telefon) li se adaugă ... ceasuri, haine, maşini de spălat sau frigidere. Tehnologia depăşeşte graniţele ecranelor, iar specialiştii anticipează că totul se va transforma, treptat, în noduri dintr-o imensă reţea globală numită „Internetul lucrurilor”.
Nici spaţiul locuinţei nu rămâne în afara acestui trend, dovadă făcând electrocasnicele şi electronicele care pot fi controlate de la distanţă, prin wireless, cu ajutorul smartphone-ului, disponibile deja pe piaţă. De altfel, în cadrul unuia dintre cele mai mari târguri de profil, IFA Berlin 2014, desfăşurat la începutul lunii septembrie, electrocasnicele inteligente şi tehnologiile care permit interconectarea acestora s-au aflat sub lumina reflectoarelor.

IFA Berlin 2014: Dispozitivele „smart” pentru casă, în centrul atenţiei

Producătorul chinez de electrocasnice HAIER a prezentat, în cadrul târgului IFA 2014, o serie de produse „smart”, precum şi sistemul de operare „U+ Smart living”, prin intermediul căruia se pot interconecta atât electrocasnicele lansate de HAIER, cât şi alte dispozitive inteligente. Unul dintre sistemele interconectate lansate de HAIER permite, de exemplu, „colaborarea” eficientă dintre filtrul de apă şi aparatul de recuperare a apei, iar un altul permite căutarea unei reţete pe Internet printr-un simplu click pe frigider şi pornirea cuptorului prin conexiune wireless, printr-un singur click.
Şi producători precum BOSH, LG sau SIEMENS au prezentat sisteme similare. Cel din urmă, de exemplu, a anunţat aplicaţia Home Connect pentru iOS, folosită pentru controlul a trei electrocasnice din seria SIEMENS iQ700: un cuptor cu microunde, un cuptor cu abur şi o maşină de spălat vase. Fiecare dintre cele trei are un meniu dedicat în aplicaţie, care permite controlul temperaturii şi al perioadei de funcţionare, crearea de liste de shopping şi de reţete, furnizarea de instrucţiuni pentru încărcarea vaselor şi vizualizarea datelor privind consumul de apă şi de curent. Compania a anunţat, de asemenea, că Home Connect urmează să fie disponibilă şi pe dispozitivele cu sistem Android la începutul anului 2015.
De asemenea, Boo-Keun YOON, CEO-ul SAMSUNG, a prezis, în cadrul IFA Berlin 2014, „era Casei Inteligente”, locuinţa care îşi va da seama când te-ai trezit pentru a-ţi porni filtrul de cafea, îţi va aduce aminte să îţi iei medicamentele, va stinge luminile la un simplu gest sau îţi va sugera reţete pe care să le găteşti înainte ca ingredintele din frigider să se strice. „Schimbarea vine repede. Aduceţi-vă aminte cum, în doar câţiva ani, smartphone-urile şi tablet PC-urile ne-au schimbat vieţile. Sunt convins că locuinţa viitorului se va integra în vieţile noastre la fel de repede”, a declarat CEO-ul SAMSUNG.
În viziunea SAMSUNG, casa inteligentă are în bucătărie un ecran imens electronic pe care poţi viziona reţetele, un perete electronic pe care sunt afişate peisaje atunci când alergi pe bandă, un sistem de securitate la care sunt conectate toate uşile şi ferestrele, un frigider care ţine evidenţa produselor din el – iar toate aceste dispozitive vor funcţiona în cadrul unui sistem unificat. Interesul companiei către acest segment de dispozitive este subliniat şi de faptul că, în luna august, SAMSUNG a achiziţionat platforma SmartThings, care permite interconectarea dispozitivelor inteligente pentru locuinţă.

Casa Inteligentă, mai aproape decât credem

Conform unelor estimări ale specialiştilor prezenţi la IFA, în 2018, oamenii vor cheltui 100 miliarde dolari pe tehnologie „smart” pentru locuinţă şi că vor fi 45 milioane de sisteme pentru case inteligente în funcţiune. Totul va face parte din „Internet of Things”, concept în care nu doar computerele şi telefoanele sunt conectate la Internet, ci şi lucrurile, precum uşile, maşinile, semnele de circulaţie sau camerele de securitate.
Avântul tehnologiei „smart” pentru locuinţe este, de altfel, un trend global identificat deja de mai multe companii. De exemplu, în următorii cinci ani, casele din întreaga lume vor deveni mai „inteligente” şi mai conectate, arăta, la începutul lunii noiembrie, BUSINESS Insider, în cadrul analizei „The Connected House Report” relizate de divizia BI Intelligence.

În viziunea SAMSUNG, Casa Inteligentă are un ecran imens electronic pe care poţi viziona reţetele, un perete electronic pe care sunt afişate peisaje atunci când alergi pe bandă şi un frigider care ţine evidenţa produselor din el.

Raportul estimează, de asemenea, că vânzările de dispozitive pentru „casele conectate” vor creşte cu 67% în următorii cinci ani, mult mai rapid decât vânzările de smartphone-uri sau tablet PC-uri, ajungându-se la 1,8 miliarde unităţi vândute în 2019. Aceste dispozitive includ toate electrocasnicele „smart”, precum maşini de spălat, uscătoare, frigidere şi nu numai, dar şi sistemele de securitate şi de siguranţă compuse din senzori, camere de luat vederi, monitoare şi sisteme de alarmă conectate la Internet, precum şi echipamente energetice de tipul termostatelor „smart” şi al sistemelor de iluminare inteligente.
O altă concluzie a studiului este faptul că dispozitivele conectate pentru locuinţă vor reprezenta 25% din vânzările raportate pe categoria „Internet of Things” din acest an, dar se estimează că această cotă va ajunge în jurul a 27% în 2019, pe măsură ce şi vânzările de pe alte categorii din zona „Internet of Things” vor creşte.
Nu în ultimul rând, BI Intelligence estimează că echipamentele energetice şi sistemele de securitate, inclusiv termostatele inteligente şi detecoarele de fum conectate la Internet, vor câştiga primele popularitate la nivelul publicului larg, deschizând drumul adoptării celorlalte dispozitive „smart” pentru casă.

  • Conform firmei de cercetare GARTNER, până în 2017, consumatorii le vor permite maşinăriilor inteligente să ia cel puţin 20% din deciziile personale, iar 10% dintre calculatoare vor învăţa, în loc să proceseze date. („The Internet of Things Triggers a Cascade of Financial Services Activity Among Things, People and Businesses”, Gartner, 2014)
  • Până în 2020, „Internet of Things” va însemna 26 de miliarde de unităţi instalate în toată lumea şi o piaţă de 300 miliarde dolari. (Forecast: The Internet of Things, Worldwide, 2013)
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Casa Inteligentă – îţi face cafeaua când te-ai trezit şi îţi spune ce mai ai în frigider ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Titi AUR: Problema accidentelor rutiere grave este una nationala. Fiecare mort inseamna costuri sociale mari

Titi AUR (Academia Titi Aur - ATA)
Sergiu COSTACHE - Revista RIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!