Eveniment Internaţional
Cauză-efect. Noua legislaţie a creat cea mai dinamică piaţă din regiune
Autor:Vlad BOLDIJAR
Marti, 01 Octombrie 2013
Seda DOGU HEKIM, Executive Reinsurance, AK Sigorta (s), Hussamettin DOGRAMACI, Deputy General Manager, KORU Mutuel Sigorta si Alexandru CIUNCAN, Managing Partner, Media XPRIMM
Menekşe UÇAROĞLU, Preşedinte, al Istanbul Underwriting Center
Ahmet GENC, Treasury Undersecretary General Director of Insurance
Mehmet KALKAVAN, Secretar General, Asociația Asigurătorilor, Reasigurătorilor şi Fondurilor de Pensii din Turcia

Profesionişti din piaţa de asigurări şi brokeraj s-au reunit în zilele de 3 şi 4 octombrie a.c. la Istanbul cu ocazia celei de-a cincea ediţii a International Istanbul Insurance Conference, pentru a analiza avantajele unui management eficient al riscurilor, cât și pentru a studia oportunităţile regionale de dezvoltare. Prima zi a evenimentului a fost dedicată celor trei mari actori din industrie: asigurători, reasigurători şi intermediarii în asigurare, discuţiile axându-se pe diferite teme, precum rolul intermediarilor în îmbunătăţirea administrării riscurilor, implicarea asigurătorilor în îmbunataţirea riscurilor majore şi rolul reasigurătorilor în creșterea standardelor de risc din pieţele locale. A doua zi a fost dedicată noilor strategii de vânzare, cross-selling-ului, dezvoltării de noi produse, respectiv managementului riscului - în special a riscurilor cu un foarte mare grad de expunere, de exemplu, cele industriale, precum şi identificării soluţiilor de transfer al riscului prin asigurare şi de reasigurare. Media XPRIMM a fost reprezentată la eveniment de de către Adriana PANCIU, CEO, Alexandru CIUNCAN, Managing Partner, şi Vlad BOLDIJAR, Coordonator xprimm.com şi Xprimm Insurance Report.
Reformele si efectele ei
În prima jumătate a acestui an, piaţa de asigurări turcă şi-a menţinut trendul ascendent, volumul primelor brute subscrise crescând cu 25% până la aproximativ 5 miliarde euro, conform datelor prezentate de Mehmet KALKAVAN, Secretar General, Asociația Asigurătorilor, Reasigurătorilor şi Fondurilor de Pensii din Turcia. În ciuda acestui trend pozitiv, gradul de penetrare al pieţei de asigurări în PIB a rămas la un nivel redus, de 1,37%. Pentru întregul an 2013, autoritatea de supraveghere a pieţei estimează că acest indicator va ajunge la aproximativ 1,45%.
Conform lui Ahmet GENC, Treasury Undersecretary General Director of Insurance, adoptarea Legii cu privire la asigurări nr. 5684/2007 a jucat un rol important în evoluţia pieţei de asigurare, pentru că a schimbat sau a creat o serie de reguli noi (reguli privind intrarea/ieşirea din piaţă a unei companii, respectiv în privinţa modului de consituire a rezervelor tehnice, a modului de raportare, sau evidenţă contabilă) şi instituţii noi (precum Insurance Agents Executive Committee, Insurance Loss Adjusters Executive Committee, Insurance Arbitration Commission, Insurance Training Centre sau Insurance Information sau Monitoring Center).
De la punerea în aplicare a noii legi privind asigurările, potrivit lui Ahmet GENC, companiile de asigurare au devenit mult mai puternice, din 2007 nemaifiind înregistrate falimente. În acelaşi timp, piaţa de intermediere, în special în ceea ce priveşte agenţii de asigurare, este mai disciplinată după introducerea unor reglementări stricte. Mai mult decat atât, noul sistem de supraveghere a crescut încrederea clienţilor în industria de asigurare: peste 6.000 de cazuri au fost rezolvate de Comisia de Arbitraj în Asigurări, cu o durată medie de 2 luni pe caz. În mare, pregătirea profesională în asigurari s-a îmbunăţit, peste 100.000 de persoane beneficiind de un training prin intermediul Insurance Training Center (SEGEM), în timp ce, în cazul poliţelor RCA, tranzacţiile sunt operate doar online, în timp real, iar toate informaţiile sunt stocate într-un sistem centralizat (TRAMER), a explicat Ahmet GENC.
În acelaşi timp, în anul 2012, în ceea ce privește prevederile Legii privind Dezastrele Naturale, au fost introduse puncte adiţionale pentru asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, iar rolul TCIP (Pool-ul de Asigurare împotriva Catastrofelor din Turcia) a fost extins şi în cazul altor dezastre naturale la nevoie. În materia sistemului de pensii private, în locul măsurilor de deductibilitate fiscală, statul suplimentează acum contribuţiile cu o sumă egală cu 25% din contribuţia personală a participantilor, fără a depăşi, la nivelul unui an întreg, echivalentul unui salariu brut minim pe economie, a declarat Ahmet GENC.
După aceste două reforme, vânzarea poliţelor de asigurare împotriva cutremurelor a sporit cu 48% faţă de anul precedent, în timp ce rata de penetrare a atins 35% (cu 10% mai mult). În ceea ce priveşte reforma pensiilor private, noul sistem de stimulente, care a intrat în vigoare incepând din ianuarie 2013, a contribuit deja la dublarea ratei cotizaţiilor.

Istanbul şi Izmir, în topul metropolelor celor mai expuse la catastrofe naturale
Primul şi al treilea cele mai populate oraşe ale Turciei - Istanbul (circa 11,5 milioane locuitori) şi Izmir (circa 2,7 milioane locuitori) - se regăsesc în topurile celor mai expuse zone metropolitane din lume la catastrofe naturale, arată un studiu SWISS Re prezentat de Andre D. EISELE, Market Head/ Mediterranean Director.
Potrivit acestuia, Istanbulul ocupă locul 10 în topul celor mai expuse zone metropolitane din lume “la categoria” risc seismic - din punctul de vedere al dimensiunii populaţiei care ar putea fi afectată de eveniment: 6,4 milioane. Topul este condus de Tokyo -Yokohama (Japonia) - 29,4 milioane, urmat, la mare distanţă, de zona metropolitană a capitaliei Indoneziei - Jakarta (17,7 milioane) și Manila - Filipine (16,8 milioane).
De cealaltă parte, Izmir ocupă a şaptea poziţie în topul celor mai expuse metropole ale lumii la riscul de tsunami. Acest top este condus de trei zone metropolitane ale Japoniei (Tokyo - Yokohama, Nagoya şi Osaka - Kobe), Shantou (China) şi Kolkata (Indonezia).

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cauză-efect. Noua legislaţie a creat cea mai dinamică piaţă din regiune).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!