Opinii
Cazul OLTCHIM - Un test pentru asigurarea obligatorie de răspundere managerială
Autor:Adrian MOŞOIANU
Vineri, 23 August 2013

Asigurarea de răspundere civilă managerială este obligatorie din 2006. Acum este cel mai bun moment pentru a vedea dacă produsul, în varianta lui românească, este într-adevăr util și își merită banii sau nu reprezintă decât încă o achiziție costisitoare și păguboasă – pe banii nu doar ai acționarilor, ci și ai contribuabililor, în cazul firmelor de stat.

În urmă cu șapte ani, România a devenit prima țară din UE care a impus prin lege obligativitatea încheierii de asigurări de răspundere civilă profesională pentru managerii de companii. Astfel, prin modificarea Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, a devenit obligatorie pentru administratorii și directorii executivi de societăți pe acțiuni încheierea de asigurări specifice de răspundere civilă (Directors' & Officers' Liability Insurance - D&O).
Obligativitatea este valabilă atât pentru companiile publice sau private cu acționariat român, cât și pentru subsidiarele înregistrate în Romania ale căror acțiuni sunt deținute complet sau parțial de companii străine. Asigurarea D&O acoperă prejudiciile financiare cauzate din culpă (eroare, neglijență și omisiune),  de persoanele asigurate,  acționarilor, investitorilor, angajaților, clienților, concurenților și altor terți, pentru care acestea sunt răspunzătoare în mod legal.

Părea un moft

Deși utilitatea acestui produs de asigurare este indiscutabilă, dovedită de mulți ani în economiile dezvoltate, noua reglementare a părut un moft în România în momentul adoptării ei. În primul rând că legea nu prevedea nici un fel de mecanism de control al respectării normei cu pricina și nici sancțiuni pentru nerespectarea obligativității de asigurare. În al doilea rând, într-o primă formă a ei, legea prevedea că cei care trebuie să încheie, respectiv să cumpere polița de asigurare, semnând contractul cu asigurătorul, erau asigurații, adică managerii și administratorii de societăți.
Formularea inițială a articolului respectiv de lege era persoana numită în una dintre funcțiile prevăzute la alineatul (3) trebuie să încheie o asigurare pentru răspundere profesională. În consecință, asta ar fi însemnat că administratorii și directorii de societăți pe acțiuni ar fi trebuit să suporte din buzunarul propriu costurile asigurării și să semneze polița, în condițiile în care scopul acesteia era protecția financiară a companiilor, în caz că ar fi suferit prejudicii în urma acțiunilor asiguraților. Rezultatul a fost că, cel puțin la început, nimeni nu și-a prea bătut capul cu respectiva asigurare, polițele fiind încheiate strict pentru respectarea legii, pe bani puțini și sume asigurate mici, insuficiente în caz de daună.

10 mil. de euro este valoarea limitei de răspundere prevăzută pe polița de asigurare a răspunderii manageriale încheiate de OLTCHIM pentru fosta conducere a societății.

Criza nu-i ca boom-ul

Din motive lesne de înțeles și, de altfel, firești, în spațiul public nu prea au ajuns informații despre sumele asigurate pe aceste polițe de asigurare a răspunderii civile manageriale, despre primele plătite și despre condițiile contractuale specifice. Este vorba despre informații extrem de sensibile, de multe ori despre persoane notorii din fruntea unor companii de prestigiu. În plus, în perioada de boom economic din a doua jumătate a anilor 2000, nu prea se punea problema apariției unor situații sensibile și problematice într-o așa măsură încât să necesite formularea de solicitări de despăgubire pe aceste polițe de asigurare a răspunderii civile.
Cu totul altfel stau lucrurile acum, după criza financiară și după perioada de recesiune. Mai ales când se tot încearcă reformarea guvernanței corporative la marile companii controlate încă de statul român și ies la iveală multe decizii eronate de afaceri, neglijențe grave sau de-a dreptul fraude care au pus pe butuci aceste companii.

3000 de euro este valoarea primei lunare de asigurare plătite de OLTCHIM pentru polița de răspundere managerială încheiată pentru fosta conducere a societății, contractul fiind semnat în 2011.

Premieră

De aceea, vestea că administratorii judiciari ai OLTCHIM au descoperit în actele societății o poliță de asigurare de răspundere civilă managerială în vigoare, încheiată pentru fosta conducere a companiei, este extrem de importantă. Cu atât mai mult cu cât, potrivit raportului administratorilor, o serie de directori din cadrul combinatului, precum și membri ai Consiliului de Administrație din perioada 2009-2012, ar fi fost implicați în mod direct sau indirect în acțiuni și operațiuni de natură să declanșeze răspunderea materială a persoanelor respective: vânzarea unor produse sub costurile de producție, creșteri nejustificate ale salariilor sau relații comerciale în condiții defavorabile, cu firme controlate direct sau indirect de către persoane din conducerea combinatului.
Ministrul Economiei, Varujan VOSGANIAN, și-a exprimat de altfel certitudinea că concluziile raportului administratorilor judiciari justifică plata despăgubirii de către asigurător, afirmând chiar că acesta joacă cartea sistemului de asigurări din România pentru că rezolvarea litigiului ar putea să sporească prestigiul domeniului de asigurări din România. În replică, fostul șef al OLTCHIM, Constantin ROIBU, a spus că, pentru a fi plătită despăgubirea, culpa fostei conduceri va trebui mai întâi probată în instanță.

2006 anul în care încheierea de asigurări de răspundere civilă profesională pentru managerii și administratorii de societăți pe acțiuni a devenit obligatorie, România fiind primul stat din UE care a impus o astfel de obligativitate.

Probă de credibilitate

Practic, ar fi primul caz cunoscut, cu atât mai de răsunet cu cât este vorba de OLTCHIM, în care o societate pe acțiuni prejudiciată prin acțiunile fostei sale conduceri s-ar folosi cu succes de polița încheiată pe numele respectivilor manageri pentru a-și recupera paguba. Urmând, potrivit condițiilor din poliță, ca asigurătorul să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva managerilor din cauza cărora s-a ajuns la plata despăgubirii.
Va fi o adevărată probă de credibilitate pentru acest produs de asigurare pe piața românească. Evident, nu cunoaștem condițiile de asigurare din poliță. Tocmai de aceea, rămâne de văzut dacă nu cumva unele din faptele despre care se vorbește în raportul administratorilor  OLTCHIM nu se încadrează în categoria riscurilor excluse. Caz în care nu ar fi lipsită de pertinență întrebarea: Nu cumva chiar și încheierea respectivei polițe a fost tot o achiziție păguboasă a fostei conduceri?
Să sperăm că lucrurile nu stau așa.

Managementul defectuos nu este cauza reală a insolvenței OLTCHIM. Raportul asupra cauzelor insolvenței a fost făcut doar ca să fie găsit rapid un țap ispășitor. Așa că, pentru a încasa polița, administratorii judiciari trebuie să demonstreze în instanță că managementul a fost defectuos și că a adus pagube financiare pentru OLTCHIM.

 Constantin ROIBU, fost Director general al Oltchim (Sursa: Bursa)

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cazul OLTCHIM - Un test pentru asigurarea obligatorie de răspundere managerială).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!