Pensii
Ce faceţi voi cu banii mei?
Autor:Ioan VREME, CEO, GENERALI Pensii

Aceasta a fost întrebarea prietenului meu căruia reuşisem să îi clarific, într-o discuţie anterioară, câteva curiozităţi de natură tehnică.
Crezând că s-a lămurit – din scrisoarea anuală primită din partea noastră – asupra felul în care banii lui au fost investiţi, am încercat să îi explic mai întâi raţiunea transformării contribuţiilor în unităţi de fond. Totuşi, nu înţelegea.

De ce nu păstrezi evidenţele direct în bani, ca şi o bancă?
Pentru că nu ai un contract limitat şi plafonat la un anumit randament, aşa cum e cazul unui depozit bancar fixat prin durată şi dobândă. Pentru că investim în multe tipuri de instrumente financiare şi efectul acestor investiţii se reflectă în valoarea unităţii de fond.

Deci, prin plata contribuţiei mele, eu „cumpăr” unităţi de fond.
Exact, cu ghilimelele de rigoare. Banii se convertesc în unităţi de fond la valoarea curentă a acestei unităţi. Apoi, în funcţie de rezultatul plasamentelor făcute, al investiţiilor operate, unitatea de fond creşte sau scade în valoare. E ca şi o „monedă de schimb” pe care o cumperi la un anumit „ curs”, însă totul e transparent şi clar, nimeni nu impune „cursul”, aceasta e un rezultat direct al activităţii de investire.

Dacă voi investiţi banii cu folos, atunci valoarea unităţii creşte - eu asta înţeleg.
Exact. Dacă numim în general ca „dobândă” rezultatul plasamentelor făcute, da, întreaga dobândă obţinută – minus comisionul de administrare – se distribuie participanţilor şi unitatea de fond creşte, averea ta creşte.

Şi voi din ce vă asiguraţi funcţionarea?
Din acel comision de administrare.

Şi ce cuantum are acesta?
0,6% anual, adica 0,05% pe lună. Dacă ai 100 lei în contul personal, atunci înseamnă că funcţionarea te costă 60 bani pe întreg anul.

Şi dacă dobânda la cei 100 lei este de 10 lei, mai plătesc comision de 6 bani.
Simplu spus, da. Adică am gestionat o creştere de la 100 lei la 110 lei şi, simplificând mecanismul, am încasat comision de 66 bani. Cu alte cuvinte, dintr-o dobândă de 10%, tu ca participant rămâi cu o dobândă de 9,4%. Repet, simplificând, aşa arată lucrurile.

Este acceptabil dacă mă gândesc la inflaţie, care a fost mai mică de 9%.
Aşa e.

Şi asta văd în scrisoarea aceea anuală?
Da, e clar în tabel felul în care „averea” personală se modifică în fiecare lună, prin contribuţiile plătite şi prin aceste dobânzi obţinute.

Există şi scăderi?
Evident, creşterile şi scăderile de moment sunt fireşti activităţii de investire. Azi e bine, dar mâine poate fi mai bine sau mai rău în funcţie de mulţi parametri. După cum ştii, situaţia politică sau economică influenţează randamentele şi rezultatele în orice mijloc de investire.

Aşa este. Îmi pot imagina că în situaţia în care o industrie e afectată de decizii politice sau trece prin dificultăţi de ordin economic, valoarea respectivei industrii scade sau creşte. Voi ce faceţi, în cazul acesta?
Bineînţeles că reacţionăm cât mai rapid şi încercăm să înlocuim plasamentele făcute în zone care nu mai sunt atractive cu altele mai eficiente, însă trebuie să fie încadrate în limitele noastre specifice şi în prudenţa strict necesară.

Şi asta nu afectează contul meu?

Pentru a nu fi afectat imediat, direct şi dramatic, sistemul impune o gamă mare de investiţii, multe instrumente. Scopul e să existe siguranţă maximă, stabilitate şi diversificare, aşa încât o schimbare către „negativ” a unui instrument să poată fi compensată de o creştere a altuia.

Adică ce pierzi aici câştigi în altă parte.
Nu, ce pierd aici, pe moment, e mai puţin decât aş câştiga în altă parte. Până la urmă câştigi bani, nu pierzi. Eventual, câştigi mai puţin azi şi mai mult mâine, dar de pierdut nu pierzi.

De ce?
Pentru că discutăm de perioade mari de timp, nu de o zi sau de o lună. Vorbim de ani de zile în care rezultatul se arată pozitiv şi dovedeşte acumulări substanţiale, nu pierderi.

Aşadar, transpunând situaţia în viaţa de familie, aş spune că, în situaţia în care eu mi-aş certa fetiţa că a luat o notă mică la şcoală, m-aş înţelege mai bine cu soţia, având în vedere faptul că am luat atitudine şi, ca urmare, copilul se va corecta. Per total, câştigăm toţi ca familie.
Corect spus, ai dreptate.

Să înţeleg că voi toţi aveţi interesul evident ca „averea” mea şi a tuturor participanţilor să crească.
Desigur. Mi se pare extrem de clar că, dacă din 100 lei reuşim să obţinem 200 lei, şi veniturile noastre din comisioane se dublează în timp. Dar nu uita că sunt doar 60 de bani la fiecare sută a ta.

Cred că merită. Eu să am banii şi voi să aveţi răsplata muncii pentru că îi administraţi.
Îţi mulţumesc pentru încredere. Merită.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce faceţi voi cu banii mei?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!