Asigurări
Ce se întâmplă când despăgubirile RCA depășesc limita maximă de răspundere?
Autor:Adrian MOŞOIANU
Luni, 03 Martie 2014

Cazul tragicului accident rutier de autocar din Muntenegru din iunie 2013, în care au murit 19 persoane, iar alte 29 au fost rănite, ridică unele probleme interesante din perspectiva legislației RCA.    

În iunie 2013, un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie, în Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 19 persoane, iar alte 29 au fost rănite. Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 kilometri pe oră, de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum.

19 persoane au murit și 29 au fost rănite în accidentul de autocar din Muntenegru, din iunie 2013.

Pretenții totale mai mari de 5 milioane euro

Solicitările beneficiarilor poliţei RCA OMNIASIG VIG pentru autocarul implicat în accidentul din Muntenegru din iunie 2013 depăşesc rezerva maximă de 5 milioane euro stabilită prin lege şi alocată de asigurător în urma acestui eveniment. OMNIASIG Vienna Insurance Group a luat act de finalizarea cercetărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind tragicul accident rutier produs la data de 23 iunie 2013, în Muntenegru. Autocarul implicat în accident era asigurat de OMNIASIG, printr-o poliţă de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) şi o poliţă de asigurare facultativă CASCO, se arată într-un comunicat al asigurătorului.
În urma accidentului, OMNIASIG a primit 40 avizări de daună în baza poliţei RCA, avizări aferente pasagerilor autocarului şi unui cetăţean din Muntenegru, pentru riscurile de vătămări corporale şi deces, o avizare pentru daunele provocate amenajărilor stradale din Muntenegru şi 38 avizări de daună în baza poliţei CASCO, pentru riscurile de accidente persoane şi deteriorarea bagajelor. Pentru poliţa RCA legislaţia stabileşte un plafon maxim al despăgubirilor de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
Drept urmare, compania a alocat rezerva maximă de 5 milioane euro, suma totală în care se vor încadra toate despăgubirile de această natură generate de respectivul eveniment. Întrucât sumele solicitate până în acest moment de către beneficiarii poliţei RCA sau de reprezentanţii lor depăşesc limita stabilită de lege, OMNIASIG face toate demersurile pentru soluţionarea cât mai rapidă a cererilor de despăgubire, se arată în comunicat.

5 mil. euro este limita de despăgubire pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Ce spune legislația în vigoare?

Începând cu anul 2012, limitele de răspundere RCA au fost setate de către supraveghetorul pieței la nivelurile maxime prevăzute de legislația europeană. Astfel, potrivit normelor în vigoare, pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 5 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României.
În cazul în care în unul și același eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane și valoarea totală a prejudiciilor depășește limitele de despăgubire specificate în polița RCA, despăgubirea va fi stabilită în funcție de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecărei persoane îndreptățite la despăgubire pentru prejudiciile suferite în același accident.
Despăgubirile plătite de o societate de asigurare unui terț păgubit într-un accident auto, în baza asigurării RCA încheiată pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depăși valoarea prejudiciilor cauzate și nici limitele maxime de răspundere la care s-a angajat asigurătorul. Asta înseamnă că, în situația în care valoarea daunei depășește limitele la care asigurătorul s-a angajat în schimbul primei de asigurare plătite, diferența nu este acoperită de către asigurător. În concluzie, coroborând normele RCA cu legislația civilă, sumele care depăşesc limita maximă de despăgubire prevăzută în poliţa RCA sunt suportate de către autorul accidentului, care poartă răspunderea civilă delictuală pentru întregul prejudiciu produs persoanei vătămate.

1,754 mld. lei este valoarea indemnizațiilor brute RCA plătite de asigurători în primele 11 luni din 2013, în creștere cu aproape 4% față de perioada similară.

Vinovat este șoferul decedat

Potrivit jurisprudenței românești, este puțin probabil ca instanțele de judecată din România să ofere urmașilor celor 19 persoane decedate în accidentul din Muntenegru, precum și celor 29 de răniți, despăgubiri care, cumulat, să depășească limita maximă de răspundere de 5 milioane euro stabilită de legislație pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial. Totuși, întrebarea din titlul articolului rămâne în picioare, ca problemă teoretică.
La jumătatea lunii trecute, Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au clasat dosarul privind accidentul rutier produs în 23 iunie 2013, în Muntenegru, stabilind că şoferul este de vină, întrucât a condus cu 80 km/h, o viteză mult mai mare decât cea permisă pe acel sector de drum.

52.883 lei este despăgubirea morală medie acordată de instanțele românești de judecată pentru decesul unei persoane, indiferent de relația de rudenie dintre decedat și persoana îndreptățită la despăgubire, potrivit Ghidului pentru soluționarea daunelor morale elaborat de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).

Cine plătește?

Pe baza probatoriului administrat în cauză, s-a stabilit că accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijenţei în trafic a şoferului autocarului, care nu a adaptat viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulaţie, la banda marcată pe şosea, la starea suprafeţei acesteia, şoseaua fiind umedă şi alunecoasă. Pe de altă parte, procurorii au constatat că nu există temei pentru declanșarea urmăririi penale, deoarece șoferul a decedat în accidentul de circulaţie în cauză.
În aceste condiții, dacă instanțele de judecată ar stabili că urmașii celor decedați și persoanele rănite în accident sunt îndreptățite să primească despăgubiri care, cumulat, ar depăși limita maximă de răspundere de 5 milioane euro, singurii împotriva cărora păgubiții s-ar putea îndrepta pentru a-și recupera restul de despăgubire cuvenită, peste partea asigurătorului, ar fi moștenitorii legali ai șoferului decedat. În cazul în care acesta nu are urmași, prejudiciații ar putea obține, tot în instanță, executarea bunurilor patrimoniale care au aparținut acestuia. Însă întrebarea rămâne fără răspuns în cazul în care vinovatul decedat nu are nici moștenitori și nici bunuri.

Relaxarea normelor privind rezervele de daună RCA

Anul trecut, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a modificat legislaţia secundară privind metodologia de calcul şi evidenţă a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurări generale, care stabileşte metodologia de calcul a rezervei de daune neavizate aferentă contractelor de asigurări obligatorii RCA pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie. Obligativitatea noilor metode de calcul este valabilă pentru asigurătorii care la data pentru care se efectuează calculul au subscris riscuri pe linia RCA de cel puţin cinci ani. Restul asigurătorilor urmează să utilizeze aceeaşi metodologie, folosind estimări statistice corespunzătoare unui istoric de cel puţin cinci ani. În vederea efectuării calculului se analizează datele trimestriale aferente dosarelor de daună pentru contractele de asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, înregistrate în ultimii 5 ani (respectiv 10 perioade semestriale) anteriori datei pentru care se efectuează calculul, se precizează în normă.
Potrivit normei, în calculul valorilor ajustate ale daunelor plătite, daunelor plătite cumulate si ale rezervelor de daune avizate, asigurătorul va putea exclude: dosarele de daune care au fost luate iniţial în calculul rezervei de daune avizate, iar ulterior asigurătorul a făcut dovada respingerii acestora la plată; dosarele de daune a căror valoare depășește 97,5% din distribuţia valorii daunelor înregistrate de asigurător.
În vederea motivării excluderii dosarelor de daună din calculul rezervei de daune neavizate, asigurătorul trebuie ca, la cererea instituției de reglementare, să prezinte, în format electronic, testele statistice utilizate pentru identificarea valorilor anormale și o evidență separată a daunelor excluse din calculul rezervei de daune neavizate. Pentru aceasta, asigurătorul este obligat să asigure arhivarea acestor date pe o perioadă de cel puțin 10 ani.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce se întâmplă când despăgubirile RCA depășesc limita maximă de răspundere?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!