eStyle
Ce sunt MOOC-urile?
Autor:Adina TUDOR
Luni, 02 Februarie 2015

Cursurile online gratuite, accesibile oricui are un calculator și dorește să învețe ceva nou, reprezintă un trend global care a început să ia amploare încă din 2012. Accesibilitatea, varietatea de subiecte oferite și, în unele cazuri, posibilitatea de a obține chiar un atestat certificat reprezintă unele dintre cele mai atrăgătoare avantaje ale MOOC-urilor.

Anul nou aduce, întotdeauna, nevoia unei schimbări. Fie că îți faci liste peste liste de „rezoluții de început de an” (pe care, două săptămâni mai târziu, le abandonezi printr-un sertar până la anul următor), fie că îți alegi un singur obiectiv și te apuci de lucru începând cu prima zi a lui ianuarie, nevoia de schimbare rămâne. Iar pentru cei care încă mai caută idei sau își doresc o provocare, înscrierea la un curs online ar putea fi o soluție.
MOOC-urile, un fenomen în creștere
Cu toate schimbările aduse de saltul tehnologic provocat de evoluția internetului, era inevitabil ca domeniul educației să nu fie afectat într-o formă sau alta. Iar unul dintre cele mai interesante fenomene este reprezentat de segmentul e-learning (învățământul online) și cu precădere de MOOC-uri: cursurile online deschise unui mare număr de participanți.
Conform unei definiții în general acceptate, un MOOC (Massive Open Online Course) reprezintă un curs online conceput pentru a putea fi urmat de către un număr nelimitat de persoane prin internet. În plus față de cursuri tradiționale care oferă video-uri, materiale de citit și seturi de probleme, MOOC-urile sunt completate, de asemenea, de forumuri interactive unde studenții pot interacționa între ei, dar și cu profesorii care predau cursurile respective.
Fenomenul MOOC nu are o istorie foarte lungă: deși termenul a apărut în 2008, se consideră că s-a dezvoltat cu adevărat pe scena învățământului online la distanță în 2012, acesta fiind considerat, de către publicații de specialitate, „anul MOOC”, ca urmare a apariției unor furnizori de servicii foarte bine finanțați, asociați unor universități de top, precum Coursera, Udacity și edX.
De atunci și până în prezent, acest format de e-learning a continuat să câștige din ce în ce mai multă popularitate. De exemplu, Coursera, unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de cursuri, lansat oficial în primăvara anului
2012, reușise să strângă, în mai puțin de un an, peste 2,7 milioane de studenți pentru cele 222 de cursuri oferite la acea vreme și un total de 62 de universități partenere, din America și din alte țări.

MOOC-urile în 2014

În 2014, furnizorii de servicii de tip MOOC și-au continuat ascensiunea, ajungând să dezvolte adevărate ecosisteme: sute de oameni angajați full-time, milioane de dolari în investiții și milioane de dolari în câștiguri, nota, într-un raport realizat la finalul anului trecut, portalul Class-central. Coursera, edX și Udacity au rămas liderii pe acest segment, deși cotele lor de piață au fost micșorate de dezvoltarea altor competitori.
În ceea ce privește tipurile de cursuri oferite, primele trei domenii de interes au continuat și în 2014 să fie științe sociale, informatică și programare, precum și management & business.

Avantajele cursurilor online

MOOC-urile au început, și uneori continuă și astăzi, să se desfășoare în paralel cu anumite cursuri „offline” de la universitățile care le organizează, având o dată de început și una de încheiere, precum și deadline-uri pentru proiecte și teme. Cu toate acestea, Udacity a fost primul furnizor de astfel de servicii care a abandonat formatul clasic și a optat, în 2012, pentru un model care lasă libertatea utilizatorilor să parcurgă materia în ritmul lor.
Indiferent de format însă, cursurile online oferă utilizatorilor flexibilitate și posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele despre un anumit domeniu sau de a dobândi abilități noi, urmând o structură organizată și beneficiind de sprijinul unei comunități cu aceleași interese.
Foarte multe astfel de cursuri sunt gratuite, ceea ce permite celor interesați de un anumit domeniu să experimenteze diverse subiecte fără a face o investiție financiară despre care nu sunt siguri că ar merita, într-un final. Coursera, de exemplu, oferă toate cursurile în sistem gratuit, dar a introdus, recent, și un sistem de specializare contra-cost. Acesta permite tuturor celor interesați să obțină un certificat pentru o anumită specializare, în urma parcurgerii unui set de cursuri și a unei evaluări speciale pentru atestare. Separat, aceleași cursuri introduse în specializare pot fi parcurse gratuit de toți ceilalți studenți, însă fără a obține o certificare, ci doar o diplomă de finalizare a cursului.
Surse:
New York Times, http://www.nztimes.com/2013/02/21/education/universities-abroad-join-mooc-course-projects.html
Class-central.com, https://www.class-central.com/report/moocs-stats-and-trends-2014/
Online learning insights, https://onlinelearninginsights.wordpress.com/2014/12/29/three-trends-that-will-influence-learning-and-teaching-in-2015/
EDTECH Magazine, http://www.edtechmagazine.com/higher/article/2014/12/10-online-learning-trends-watch-2015-infographic-0

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce sunt MOOC-urile?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!