Pensii
Ce trebuie să ştii despre pensia ta privată

Ce trebuie să ştiu despre fondul de pensii la care particip şi cum pot obţine aceste informaţii?

În primul rând, este bine să alegi tu însuţi fondul de pensii şi să nu aştepţi să fii repartizat “din oficiu” la unul. Legea îţi oferă un răgaz de patru luni, de la data primei angajări, pentru a adera la un fond de pensii de Pilon II. După expirarea acestei perioade, dacă nu ţi-ai exprimat nicio opţiune, vei fi repartizat de Casa Naţională de Pensii, prin intermediul sistemului computerizat de repartizare aleatorie. Pentru a face o alegere bună, te poţi informa folosind datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pe site-ul propriu, www.csspp.ro. CSSPP publică buletine informative lunare în care se regăsesc date privind performanţa investiţională a fondurilor de pensii, volumul activităţii lor, precum şi toate modificările aprobate de Comisie cu privire la administrator sau la caracteristicile fondului de pensii. În plus, tot pe site-ul CSSPP, în secţiunea “Registru”, se găsesc informaţii detaliate despre toate fondurile de pensii si companiile de administrare autorizate. Odată ce ai devenit participant la un fond de pensii, fie optând pentru un fond de pensii, fie prin repartizarea aleatorie, administratorul îţi va confirma în scris calitatea de participant la fond. Pentru aceasta, el poate alege mai multe mijloace de informare: SMS, e-mail, scrisoare. De asemenea, odată dobândită calitatea de participant la fond, vei căpăta dreptul de a folosi facilităţile online puse la dispoziţie de administrator pentru a te informa permanent asupra situaţiei “la zi” a contului tău de pensie privată. Pe site-urile tuturor administratorilor se găsesc informaţii detaliate privind procedura ce trebuie urmată în acest sens.

Ce obligaţii de informare are administratorul fondului la care particip?

Pentru informarea ta corectă şi permanentă, pe lângă informaţiile pe care le poţi obţine direct, folosind aplicaţiile online, administratorul are obligaţia legală de a te informa, în mod gratuit, astfel:

Să îţi trimită anual, la ultima ta adresă comunicată, scrisoarea de informare. Acest document are o formă standardizată de către CSSPP, prin care administratorul îţi va comunica date despre:

  • „activul personal, respectiv numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora”, cu alte cuvinte, despre situaţia contului tău de economisire pentru pensie;
  • „situaţia sa financiară, ca administrator al fondului” – aşa cum ştii, activele administratorului sunt complet separate de cele ale fondului, deci ele fac obiectul unei balanţe contabile diferită de cea a fondului de pensii;

Atenţie! Pentru a te asigura că primeşti scrisoarea anuală de informare, trebuie să comunici administratorului tău orice schimbare de adresă. Administratorul identifică şi gestionează banii tăi pe baza CNP-ului şi nu are altă posibilitate de a afla despre schimbarea adresei tale de corespondenţă.

Să îţi transmită ţie sau beneficiarului tău, în termen de 10 (zece) zile calendaristice, orice informaţie relevantă privind schimbarea regulilor schemei de pensii private;

Să pună la dispoziţia ta:

  • declaraţia privind politica de investiţii, conturile,
  • rapoartele anuale;

 

Să furnizeze, la cererea ta sau a beneficiarului tău, informaţii detaliate şi de substanţă despre:

  • riscul investiţiei,
  • gama de opţiuni de investiţii (dacă este cazul),
  • portofoliul existent de investiţii,
  • informaţii privind expunerea la risc şi costurile legate de investiţii.

Pot solicita şi alte informaţii administratorului fondului de pensii de Pilon II la care particip ?
Administratorul fondului tău de pensii are obligaţia legală de a-ţi furniza, la solicitarea ta explicită, şi alte informaţii decât cele cuprinse în documentele pe care el este obligat să ţi le prezinte anual. Întrucât aceste informaţii nu fac obiectul unei operaţiuni de comunicare curentă, administratorul poate percepe pentru furnizarea lor un tarif care să acopere cheltuielile ocazionate de extragerea, prelucrarea şi tipărirea datelor respective într-o formă accesibilă, costurile serviciilor poştale etc.

Atenţie! Tariful acestui serviciu la cerere se stabileşte anual de către CSSPP şi el nu poate depăşi costul efectiv al punerii la dispoziţie a informaţiilor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce trebuie să ştii despre pensia ta privată).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!