Eveniment Internaţional
CEA: Reconstrucția pieței asigurărilor
Autor: Vlad PANCIU
Sergio BALBINOT, Președinte CEA - Comité Européen des Assurances

Turbulenţele din economia mondială au generat un val impresionant de propuneri pentru a reforma supravegherea domeniului financiar. Reunind cei mai importanţi lideri şi autorităţile de supraveghere ale pieţelor de asigurări, Conferinţa anuală CEA a punctat modul în care reformele propuse vor contribui sau vor afecta relansarea industriei globale de profil, concluzii pe care le puteţi afla în următoarele rânduri…

Reforma în asigurări - oportunitate sau ameninţare? este tema celei de a 3-a ediţii a International Insurance Conference, evenimentul pe care CEA (Comité Européen des Assurances), Federaţia Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din Europa, l-a organizat în Atena, Grecia.
Evenimentul a avut în prim-plan numeroasele propuneri legislative pentru modificarea activităţii de reglementare şi supraveghere în domeniul serviciilor financiare, născute pe fondul crizei economice care a afectat sectorul financiar internaţional în ultimii trei ani. Majoritatea temelor supuse dezbaterii converg însă spre problema reducerii riscurilor sistemice care, deşi nu au fost declanşate de industria de asigurări, afectează inclusiv această piaţă.
Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor - APPA - a fost reprezentată la eveniment de Secretarul General al organizaţiei, Alexandru CIUNCAN, iar Media XPRIMM, de Vlad PANCIU, Project Manager, XPRIMM TV. De asemenea, Uniunea profesională a asigurătorilor români - UNSAR a fost prezentă la eveniment prin Florentina ALMĂJANU, Directorul General al asociaţiei.
Suntem implicaţi în tot ceea ce înseamnă dezbaterea politică internaţională privind reforma reglementărilor ce guvernează funcţionarea întregului sistem financiar-bancar, afectat de criză ca urmare a interconectării dintre diferitele industrii financiare, a explicat Peter BRAUMULLER, Preşedintele IAIS - International Association of Insurance Supervisors, în deschiderea evenimentului.
Declaraţiile reprezentantului IAIS vin să confirme o temere generalizată a industriei europene reprezentată la nivel de top în Atena. Astfel, conform unui sondaj ad-hoc realizat printre participanţii la eveniment, principala ameninţare la adresa industriei constă în "viitoare crize financiare", în timp ce un al doilea tip de risc îl reprezintă "schimbările climatice".

Asigurătorii europeni atrag atenţia asupra riscului de supra-reglementare
În contexul eforturilor de a îmbunătăţi legislaţia specifică asigurărilor, ca şi consecinţă a crizei financiare, tot mai multe companii de profil atrag atenţia asupra riscului de supra-reglementare şi, prin urmare, de îngreunare suplimentară a activităţii asigurătorilor.
Spre exemplu, Konstantin KLIEN, Preşedintele grupului austriac UNIQA, crede că, deşi asigurările de viaţă sunt viitorul businessului în Europa Centrală şi de Est, trebuie avut grijă ca regulile specifice impuse industriei să nu fie extrem de dure.
Suntem deja atât de concentraţi pe raportări, încât riscăm să pierdem legătura cu piaţa reală. Aceasta poate fi o povară suplimentară pentru cei ce operează în Europa Centrală şi de Est, a completat reprezentantul UNIQA.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Noul Preşedinte CEA are ca prioritate SOLVENCY II
Sergio BALBINOT, Managing Director al grupului GENERALI, a fost ales cu unanimitate de voturi în funcţia de Preşedinte al CEA. Numirea s-a produs în cadrul Adunării Generale de la Atena, BALBINOT urmând să aibă un mandat pe trei ani, înlocuindu-l în această calitate pe Tommy PERSSON.
Prioritatea lui BALBINOT va fi noul regim de reglementare, Solvency II, care va intra în vigoare în 2013 în ţările Uniunii Europene, despre care acesta afirmă că trebuie să fie un instrument care să consolideze şi să ofere o mai mare stabilitate financiară companiilor de asigurări din UE.
Trebuie să implementăm corect Solvency II. Toată industria de asigurări este hotărâtă să se alinieze la noile cerinţe de capital, dar o astfel de reglementare nu trebuie să dăuneze rolului strategic pe care asigurările îl au într-o economie modernă, a precizat Sergio BALBINOT. CEA se va asigura că principiile Solvency II sunt respectate şi că noul cadru de reglementare este rezonabil şi corect pentru scopul în care este creat, a adăugat acesta.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (CEA: Reconstrucția pieței asigurărilor).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!