eStyle

CeBIT 2015: Roboți și Internet of Things

Autor:Adina TUDOR
Vineri, 06 Martie 2015

Între 16 și 20 martie a avut loc la Hanovra, Germania, târgul expozițional de IT&C CeBIT 2015, iar tehnologii precum roboții controlați prin smartphone sau aplicațiile destinate îmbunătățirii procesului imprimării 3D, dar și cele create pentru a  facilita integrarea gadget-urilor în ”Internetul Lucrurilor” s-au numărat printre tehnologiile care au ieșit în evidență cu prilejul ediției din acest an.

CeBIT - Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation ("Centru pentru birotică, tehnologia informației și telecomunicații") este unul dintre cele mai cunoscute târguri internaționale de IT și tehnologia calculatoarelor din lume. Acesta se desfășoară începând din 1986 la Hanovra, în Germania, și reunește, în fiecare an, companii de profil care vin să prezinte cele mai recente produse lansate pe piață, dar și prototipuri pentru o serie de tehnologii noi.
Ediția din acest an s-a desfășurat între 16 și 20 martie și a reunit peste 3.300 de expozanți din peste 70 de țări. În mod deloc neașteptat, imprimarea 3D și ”Internet of Things”, două dintre cele mai dezbătute tehnologii în ultima perioadă, s-au aflat în lumina reflectoarelor și cu acest prilej. În continuare, vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante gadget-uri și tehnologii expuse la CeBIT 2015.

Robochop

Deși numele promite ceva mai mult, Robochop este, deocamdată, un braț de robot interactiv care poate fi controlat de utilizatori doar prin tabletă sau smartphone. Cu ajutorul aplicației instalate, vizitatorii din cadrul CeBIT și-au putut crea piese de mobilier sau elemente artistice pe care le-au construit și le-au transmis direct către Robochop, care le-a construit din cuburi cu latura de 50 de centimetri din polistiren. ”În următorii ani, sofware-ul le va permite utilizatorilor să preia controlul unor mașinării industriale fără a deține cunoștințele tehnice de care ar avea în mod normal nevoie pentru a controla un robot”, au declarat reprezentanții GFT Group, compania care se află în spatele proiectului Robochop, pentru AFP News Agency.
Proiectul Robochop este gândit ca o linie industrială de roboți de asamblare controlată direct prin intermediul smartphone-ului. Robochop este parte dintr-un viitor nu foarte îndepărtat în care sistemele inteligente vor permite oricui să manevreze tehnologii industriale, au adăugat reprezentanții companiei.
Pentru cei curioși, aplicația Robochop este disponibilă, în momentul de față, și direct în browser, pe site-ul www.robochop.com/chop, unde utilizatorii pot testa sistemul construind un model personalizat.

Bicicleta care salvează vieți

Deutsche Telekom și Canyon Bicycles au prezentat, în cadrul CeBIT, o bicicletă care cheamă ambulanța în cazul unui accident și îi arată proprietarului locația în cazul în care este furată. Aceasta este echipată cu un senzor GPS, un senzor de mișcare și o cartelă SIM. Astfel, dacă are loc un accident și biciclistul nu mai reacționează, bicicleta realizează un apel automat la ambulanță. De asemenea, sistemul monitorizează și starea pieselor bicicletei.
Tractorul fermier
În viitorul apropiat, intervenția umană se va reduce chiar și mai mult în domenii precum agricultura, având în vedere lansarea unor mașinării inteligente precum ....tractoare care pot inspecta singure starea plantelor dintr-o recoltă și pot monitoriza, la rândul lor, o flotă întreagă de vehicule specializate. Astfel, tractorul dezvoltat de compania Claas, prezentat cu prilejul CeBIT, este echipat cu o serie de senzori care măsoară nivelul nitrogenului din plante și determină cantitatea de îngrășământ necesară, după care eliberează îngrășământul dintr-un dispozitiv aflat pe spatele acestuia. Mai mult decât atât, tractoarele Claas se pot conecta, de asemenea, în mod virtual la o flotă de combine care adună recolta dintr-un lan de grâu. Acestea monitorizează cantitatea de grâu sau de secară încărcată de fiecare combină din flota respectivă și o redirecționează pe cea mai plină dintre ele către descărcare.

Apa din cadă, controlată cu o aplicație

Conceptul de ”casă inteligentă” înglobează multe elemente controlate de la distanță, cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil, iar unul dintre ele include și ... temperatura apei din cadă. Astfel, în cadrul CeBIT, Dornbracht a prezentat un sistem de control digital al băii, care permite, printre altele, alegerea temperaturii apei cu ajutorul unei aplicații. Aceeași aplicație alertează utilizatorul în momentul în care cada este plină.

Mașini de cusut automate

Procesele de producție industriale beneficiază din plin de conexiunea la internet. O mașină de cusut Durkopp Adler, destinată utilizării în fabrică, a fost echipată cu o conexiune la internet care le permite operatorilor să îi măsoare eficiența și să facă schimbări în funcție de necesități. Aceeași conexiune la internet permite, de asemenea, transmiterea unor modele de cusut direct către mașină.

Scanner 3D pe propriul telefon

Imprimarea 3D este pe cale să devină și mai accesibilă, cu ajutorul unui ”scanner 3D”. Cercetătorii din cadrul SWISS Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich) au prezentat, în cadrul târgului, o aplicație care ar permite transformarea unui smartphone obișnuit într-un scanner 3D, prin adăugarea unei camere și a unor senzori speciali. Astfel, orice utilizator poate salva o imagine 3D a oricărui obiect, fără a avea nevoie de gadget-uri adiționale, pe care ulterior, o poate imprima 3D.
Surse:
AFP News Agency
The Wall Street Journal, http://blogs.wsj.com/briefly/2015/03/18/5-five-things-from-the-internet-of-things/
Foto: http://www.cebit.de/

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (CeBIT 2015: Roboți și Internet of Things).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: