Asigurări
Cel mai mare nivel din ultimii cinci ani!
Autor:Alex ROŞCA
Luni, 05 Octombrie 2015

Primul semestru al anului aduce pieței locale cel mai mare volum al subscrierilor din ultimii cinci ani. Cu subscrieri de 178 milioane euro pe segmentul asigurărilor de viață la care se adaugă 793 milioane euro prime brute subscrise din clasele de asigurări generale, piața locală a realizat un volum al primelor de 971 milioane euro, cel mai mare din ultimii cinci ani.

81,4 milioane euro este plusul pe care l-au realizat asigurătorii români față de prima jumătate a anului trecut. Așadar, nu doar că evoluția nominală a condus piața la cel mai înalt nivel al ultimilor cinci ani, dar consemnăm în perioada analizată cea mai mare creștere din ultimii șapte ani, pentru perioadele similare din fiecare an.

În timp ce prima jumătate a anului 2009 aducea o scădere de peste 100 milioane euro, iată că încetinirea scăderii din ultimii ani a culminat în acest an cu o creștere în monedă europeană de peste 9%.

Coroborate cu mediul macroeconomic ce pare favorabil, cifrele primei jumătăți de an par a ne îndemna la un oarecare entuziasm. Dar, în acest context, ajungem să ne întrebăm: oare e mai bună pentru o piață o stagnare sănătoasă sau o creștere în proporție covârșitoare datorată RCA? Următorii ani ne vor da cu siguranță răspunsul, însă cifrele prezentului ne indică principalul „vinovat” pentru creșterea pieței: RCA!

Asigurările generale au crescut în perioada analizată cu peste 9%, până la un nivel al subscrierilor de 793 milioane euro, cu peste 68 milioane euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cumulat, clasele de asigurări non-life reprezintă 81,7% din piața asigurărilor, în timp ce, cu un volum al subscrierilor de peste 178 milioane euro, asigurările de viață reprezintă 18,3%.

Segmentul life a crescut în perioada analizată cu puțin peste 8%, asigurătorii au subscris cumulat pe clasele de asigurări de viață cu peste 13 milioane euro mai mult decât în primul semestru al anului 2014.

De unde provine creșterea pieței?

Asigurătorii români au subscris din RCA prime brute a căror valoare depășește 375 milioane euro în perioada analizată. Creșterea pe clasa menționată a depășit 20% față de perioada corespondentă a anului trecut și, în valoare absolută, asigurările obligatorii auto le-au adus companiilor cu peste 63 milioane euro mai mult față de primul semestru al anului 2014. Această evoluție urcă asigurările RCA cu peste 3,5 puncte procentuale ca pondere în totalul pieței. Clasa menționată reprezintă în prezent aproape 39% din totalul subscrierilor realizate de asigurători.

Sursa îngrijorării provine din caracterul puternic neprofitabil al celei mai importante clase de asigurări pentru piața locală. Astfel, potrivit ASF, rata combinată a daunei pentru cea mai importantă clasă din piață a fost de 127,83% în T2, de la 124,87% în T1, cu toate că, raportat la perioada corespondentă a anului trecut, rata combinată a daunei RCA s-a diminuat cu circa 4%.

Dauna medie plătită pentru vătămările corporale în S1 2015 a fost de 55.209 lei, în scădere cu 14,04% , potrivit informațiilor publicate de ASF.

În plus, despăgubirile pentru vătămări corporale și deces au reprezentat peste 21% din compensațiile totale plătite de asigurătorii din România pe linia RCA în perioada analizată. Valoarea acestora a depășit 50 milioane euro în perioada analizată.

Mai bine de jumătate din piața RCA este dominată de primii trei jucători din piață. Astfel, EUROINS România, ASTRA Asigurări și CARPATICA Asig dețin, cumulat, aproape 51% din piața RCA. În plus, EUROINS a consemnat o creștere de aproape 70% în perioada analizată, majorându-și cu peste 31 milioane euro volumul primelor brute subscrise din RCA și cota de piață cu aproape 6 puncte procentuale, până la 21% din totalul pieței.

Asigurările de incendii și calamități naturale reprezintă, în valoare absolută, a doua clasă din piață care contribuie la creșterea pieței. Cu subscrieri de aproape 110 milioane euro, companiile au subscris cu aproape 6 milioane euro peste valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, creșterea pe segmentul amintit depășește 5%, situându-se sub  media pieței, ceea ce determină o ușoară scădere a ponderii asigurărilor de incendii și calamități naturale în totalul pieței.

Potrivit ASF, la finele lunii a acestui an erau în vigoare 1,8 milioane polițe facultative de locuințe, dintre care aproape 1 milion au fost încheiate  în prima jumătate a anului în curs. În perioada similară a anului trecut numărul polițelor facultative de locuințe depășea 2,1 milioane. Pentru aceeași perioadă, numărul asigurărilor obligatorii de locuințe se cifra la circa 1,5 milioane.

Chiar dacă ponderea asigurărilor de accidente și boală, precum și a celor de garanții în totalul pieței este de sub 2%, aceste două categorii consemnează creșteri de două cifre, plusul pe segmentul asigurărilor de accidente și boală fiind de aproape 3 milioane euro, adică cu 30% peste valoarea consemnată în prima jumătate a anului trecut, în timp ce, pe segmentul asigurărilor de garanții, creșterea se apropie de 20%.

Asigurările de răspundere civilă generală: scădere cu două cifre!

Din păcate, asigurările de răspundere civilă generală, o categorie de asigurări de care în trecut se legau multe speranțe pentru creșterea pieței, ne aduc în acest semestru cea mai importantă scădere dintre clasele de asigurări. -15% este procentajul cu care s-a redus valoarea subscrierilor aferente acestei clase de asigurări. Practic, față de primul semestru al anului 2014, categoria amintită a scăzut cu aproape 6 milioane euro, de la 38 milioane euro în S1 2014, la 32 milioane euro în perioada analizată.

Nici asigurările CASCO nu au stat prea bine în primele șase luni ale anului. Subscrierile de peste 185 milioane euro din perioada analizată au reprezentat 19% din totalul pieței locale a asigurărilor, cu 2 puncte procentuale mai puțin decât ponderea în piață pe care o dețineau în perioada corespondentă a anului trecut. Asigurările CASCO au pierdut peste 5 milioane din volumul subscris, scăderea consemnată fiind de aproape 3%. Potrivit ASF, rata daunei CASCO a fost de 78,49% față de 81,46% în trimestrul doi al anului trecut, în timp ce rata cheltuielilor s-a menținut la 36,54%.

RCA propulsează o companie cu 4 poziții în topul pieței!

În ceea ce privește clasamentul companiilor în funcție de volumul subscrierilor, și aici RCA a determinat principalele modificări de clasament. Cu o modificare marginală a cotei de piață, ALLIANZ-ȚIRIAC rămâne liderul pieței cu o cotă de peste 12% din piață. Creșterea de peste 50% consemnată pe RCA urcă OMNIASIG pe locul secund în topul companiilor din perioada analizată. Compania câștigă aproape 1 punct procentual cotă de piață.

În timp ce restul companiilor din TOP 10 se mențin atât ca și cotă de piață în clasament, EUROINS România urcă patru poziții în top, până pe locul 5! Cu RCA de peste 96% din portofoliul companiei, EUROINS crește cu 62% și își majorează cota de piață cu aproape 3 puncte procentuale. Contrastant, scăderea de aproape 20% consemnată de CARPATICA Asig a condus compania trei poziții mai jos în clasament, până pe locul 8. 

Gradul de concentrare al pieței a urcat cu aproape 2 puncte procentuale. Primele 10 companii din piață au subscris, cumulat, circa 785 milioane euro, cu 12% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Această evoluție a condus la urcarea gradului de concentrare – cota de piață cumulată de TOP 10, de la 79% în S1 2014, până la 81% în prima jumătate a anului în curs.

Industria locală a asigurărilor a consemnat o densitate apropiată de 50 euro/locuitor, maximul ultimilor ani – și pe fondul diminuării populației, o pondere în PIB care, deși manifestă o creștere marginală, rămâne și în perioada analizată blocată oarecum în jurul valorii de 1,4%.

Ce va face piața în a doua jumătate a anului? Aceasta este o întrebare mai dificilă ca niciodată. A devenit, în același timp, din ce în ce mai greu să aflăm cifrele prezentului. . . Iată de ce orice prognoză despre viitor devine riscantă mai ales ca urmare a comportamentului greu previzibil al pieței după exitul ASTRA Asigurări. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cel mai mare nivel din ultimii cinci ani!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!