Evenimente
CFA Forecast Dinner
Luni, 04 Aprilie 2016

22 martie 2016

Specialiștii din domeniul financiar s-au reunit marți, 22 martie a.c., la Hotelul Marriott din București, în cadrul evenimentului CFA Forecast Dinner, pentru a dezbate situația actuală a economiei naționale, perspectivele pentru perioada următoare, dar și dinamica pieței financiare. Cu acest prilej, au fost prezentate și rezultatele celui mai recent sondaj macroeconomic al CFA România pentru 2016.
Printre temele dezbătute în cadrul CFA Forecast Dinner s-au numărat dezvoltarea economică a României în anul 2015 și evoluția piețelor financiare naționale în 2016, impactul măsurilor de relaxare a politicii monetare asupra dinamicii piețelor financiare, factorii de influență ai randamentelor piețelor financiare, dar și evoluțiile geopolitice și influențele lor asupra performanței claselor de active. 
În prezent creștem economic, pentru că avem un consum care crește cu rate mari și investiții care își revin. Vreau totuși să spun un lucru: după reducerea TVA, comerțul alimentar a crescut cu aproape 20%. Cea care a mărit consumul a fost populația săracă, nu cea înstărită, a precizat Lucian CROITORU, Consilierul Guvernatorului BNR, în cadrul evenimentului.
Am reușit, de la un deficit bugetar estimat de Comisia Europeană la aproximativ 1,1% din PIB în 2015, să întoarcem direcția, a mai precizat acesta. Astfel, așteptările în privința deficitului sunt de peste 3% în acest an și mai mult de 4% în 2017.
În același timp, băncile locale se mențin la o expunere ridicată față de stat, „de importanță sistemică”, conform lui Ionuț DUMITRU, Economistul Șef al RAIFFEISEN Bank, aceasta reprezentând circa 21% din totalul activelor băncilor locale. Această expunere începe să scadă, pe fondul accentuării creditării economiei reale, iar acest trend este așteptat să continue, a mai precizat Ionuț DUMITRU.
Specialiștii prezenți la eveniment au estimat că inflația în acest an se va încadra în limitele 0,5 - 1%, iar cursul leu – euro se va menține la un nivel stabil, de circa 4,5 lei pentru un euro. De asemenea, aceștia apreciază că bursa locală va cunoaște,  în acest an,  o evoluție modestă, în teritoriu pozitiv, dar care nu va depăși o creștere de 10 procente. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (CFA Forecast Dinner ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!