Asigurări
Cine sunt cei mai reclamaţi asigurători?
Autor:Andreea RADU
Luni, 03 Noiembrie 2014

Două companii de asigurări au adunat peste jumătate din numărul reclamaţiilor înregistrate la ASF în primele şase luni din acest an, majoritatea fiind soluţionate în favoarea petenţilor. Clienţii nemulţumiţi se plâng, în principal, de neplata daunelor pentru poliţele RCA.

În perioada ianuarie – iunie 2014, Direcţia Protecţia Asiguraţilor din ASF a înregistrat un număr total 6.278 de petiţii în mod unic pe petent, în scădere cu 8,99% faţă de aceeași perioadă a anului 2013, se arăta într-un raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cele mai multe nemulţumiri s-au referit la asigurările RCA, iar aspectul cel mai reclamat a fost plată parţială sau neplata despăgubirilor. Din total, 5.889 de petiţii au fost transmise de către asiguraţi/păgubiţi și 389 solicitări au fost trimise de către service-urile auto.
Din raport reiese că două companii de asigurări – EUROINS şi ASTRA – cumulează 56,93% din totalul petiţiilor primite în primele şase luni ale acestui an. O altă surpriză este urcarea CITY Insurance pe poziţia a treia în topul celor mai reclamate societăţii din piaţă, având o creştere de peste 79% a numărului de petiţii înregistrate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, cea mai importantă scădere a numărului de petiţii (-48,6%) a fost raportată de OMNIASIG VIG.
Per ansamblu, Direcţia Protecţia Asiguraţilor din ASF a înregistrat un număr de 9.426 de petiţii. Cifra agregată include și solicitări de informaţii, reveniri/completări la petiţii deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competenţă a ASF sau solicitări referitoare la alte direcţii de specialitate (și care au fost transmise acestora).
Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare la ASF se constată că cele 6.278 de petiţii înregistrate în perioada ianuarie - iunie 2014, reprezintă 1,5118% din numărul total de daune avizate de către asigurători și 0,0404% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare în perioada analizată.

Topul asigurătorilor cu cei mai mulţi clienţi nemulţumiţi

 Situaţia primelor zece societăţi de asigurare pentru care s-au înregistrat cele mai multe petiţii transmise de asiguraţi/păgubiţi și unităţi service, în perioada ianuarie – iunie 2014, arată că EUROINS a primit 1.934 petiţii, ASTRA - 1.640 petiţii, CITY Insurance – 525 petiţii, UNIQA Asigurări – 506 petiţii şi OMNIASIG VIG - 459 petiţii.
Topul primelor zece societăţi de asigurare pentru care s-au înregistrat cele mai multe reclamaţii este completat de ASIROM - 332 petiţii, CARPATICA Asig -286 petiţii, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări - 198 petiţii, GROUPAMA - 127 petiţii şi GENERALI Romania - 83 petiţii.

A. Petiţii transmise de asiguraţi/păgubiţi

Evoluţia lunară a celor 5.889 de petiţii transmise de către asiguraţi/păgubiţi,  analizate şi soluţionate în mod unic pe petent în perioada ianuarie – iunie 2014, arată faptul că numărul petiţiilor a scăzut cu 6,20% faţă de aceeași perioadă a anului 2013.
Aspectul cel mai des reclamat de către petenţi, în semestrul I 2014, a fost plata parţială sau neplata despăgubirilor/valorilor de răscumpărare, acesta făcând obiectul a 5.620 de petiţii (95,43% din total). Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și nerespectarea condiţiilor contractuale/normelor RCA, precum şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor.
În ceea ce priveşte modalitatea de finalizare a petiţiilor înregistrate în perioada ianuarie – iunie 2014, un număr de 4.272 de petiţii au fost soluţionate în favoarea petenţilor, urmare a intervenţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, reprezentând un procent de 72,54% din totalul înregistrat în această perioadă. Totodată, au fost constatate ca neîntemeiat formulate un număr de 1.617de petiţii (27,46% din totalul perioadei analizate).

Structura petiţiilor în funcţie de clasa de asigurare

Cea mai mare pondere în totalul petiţiilor înregistrate la ASF, în perioada ianuarie - iunie 2014, o deţin cele înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 5.812 (98,69% din total), în scădere cu 6,21% faţă de aceeași perioadă a anului 2013. Pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde s-au înregistrat 4.112 de petiţii, reprezentând 69,83% din total, în scădere cu 5,32% faţă de aceeași perioadă a anului 2013.
Cele 4.112 de petiţii înregistrate şi soluţionate în semestrul I 2014 reprezintă aproximativ 0,1097% din numărul contractelor RCA încheiate (3.749.853) și, respectiv, 3,0244% din numărul dosarelor de daună RCA avizate (135.962), conform datelor raportate de către asigurători la ASF.
Pe clasa asigurărilor obligatorii RCA și Carte Verde au fost soluţionate în favoarea petenţilor un număr de 3.227 de petiţii (78,48% din totalul petiţiilor înregistrate pe această clasă), din care un număr de 2.219 (68,76% din totalul pe această clasă) au fost finalizate prin plată. Totodată, 885 de petiţii (21,52%) au fost constatate ca fiind neîntemeiat formulate.
Procentul ridicat de soluţionare a petiţiilor în favoarea petenţilor (asiguraţi/păgubiţi) reprezintă o îndreptare din partea societăţilor de asigurare a situaţiilor semnalate de către petenţi referitoare la procesul de lichidare a daunelor, dar în egală măsură situaţia factuală trebuie privită de către societăţile de asigurare care fac obiectul sesizărilor asiguraţilor/păgubiţilor cu maximă seriozitate şi responsabilitate, precizează ASF.
Pe clasa asigurărilor facultative CASCO s-au înregistrat 1.290 de petiţii în semestrul I 2014, în scădere cu 1,53% faţă de aceeași perioadă a anului 2013, în timp ce pe clasa asigurărilor de incendii și alte daune la proprietăţi s-a înregistrat o scădere cu 33,96% faţă de anul 2013.
Pe clasa asigurărilor de viaţă s-a constatat o scădere cu 4,94% a numărului de petiţii înregistrate în semestrul I 2014 faţă de semestrul I 2013.

Structura petiţiilor în funcţie de societatea de asigurare reclamată

În perioada ianuarie – iunie 2014, un procent de 99,34% din numărul petiţiilor analizate au fost îndreptate împotriva societăţilor de asigurare, în timp ce petiţiile înregistrate împotriva brokerilor de asigurare au reprezentat 0,66% din total.
Situaţia primelor zece societăţi de asigurare pentru care s-au înregistrat cele mai multe petiţii transmise de către asiguraţi/păgubiţi în semestrul I 2014 este asemănătoare situaţiei generale, unde primele locuri sunt ocupate de EUROINS, ASTRA şi CITY Insurance.
Ca urmare a intervenţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, s-a realizat un procent de peste 50% al petiţiilor finalizate în favoarea petenţilor pentru următoarele societăţi de asigurare: EUROINS SA (87,09%), CITY Insurance SA (80,87%), ASTRA SA (76,38%), UNIQA Asigurări SA (69,68%), ASIROM VIG SA (62,34%), CARPATICA Asig (65,11%) și ALLIANZ – ȚIRIAC (54,30%).
Analiza numărului de petiţii înregistrate la ASF, pentru primele zece societăţi de asigurare care au înregistrat cele mai multe petiţii în perioada ianuarie – iunie 2014, efectuată în raport cu numărul contractelor în derulare și numărul daunelor avizate, evidenţiază faptul că EUROINS SA înregistrează cea mai mare pondere a numărului de petiţii în raport cu indicatorii analizaţi, deși are o cotă totală de piaţă de 5,60%, care reprezintă 45,27% din cota totală de piaţă înregistrată de ALLIANZ - ȚIRIAC SA (12,37%).

B. Petiţii transmise de către unităţile service reparatoare

Separat, faţă de cele 5.889 de petiţii înregistrate de către asiguraţi/păgubiţi au fost analizate şi evidenţiate 389 de solicitări primite din partea unităţilor reparatoare care au prezentat mandate/împuterniciri din partea păgubiţilor. Dintre acestea, un număr de 171, reprezentând 43,96%, au fost soluţionate favorabil, restul fiind constatate ca neîntemeiat formulate.
Petiţiile primite din partea unităţilor reparatoare care nu au prezentat mandate/împuterniciri în formă originală sau certificată/legalizată din partea păgubiţilor sau care se referă la nerespectarea/respectarea defectuoasă de către asigurători a condiţiilor prevăzute în contractele/convenţiile de colaborare încheiate între părţi (contracte de natură comercială și care nu se supun normelor ASF) au fost clasate, întrucât unităţile reparatoare reclamante nu au făcut dovada calităţii în dosarele de daună respective.
Primelor zece societăţi de asigurare pentru care s-au înregistrat cele mai multe petiţii transmise de unităţi reparatoare sunt: ASTRA (137 petiţii), urmată de EUROINS (52), CITY Insurance (44), OMNIASIG (38), UNIQA (31), ASIROM (24), GROUPAMA (14), ALLIANZ – ȚIRIAC (12), CARPATICA (8) şi GENERALI (7).
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cine sunt cei mai reclamaţi asigurători?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!