Pensii
CNP poate însemna Cum Ne Pensionăm
Autor:Ioan VREME, CEO, GENERALI Pensii
Ioan VREME, CEO, GENERALI Pensii


Am avut zilele trecute un interesant dialog cu un amic şi, in urma conversaţiei, recunosc că nu mai ştiam dacă e cazul să zâmbesc sau să fiu îngrijorat. În cele din urmă am decis că trebuie să fiu bucuros şi mulţumit. Bucuros pentru că acel prieten mi-a amintit de multe alte situaţii în care ai noştri clienţi, participanţi, au nedumeriri similare şi noi încercăm să îi lămurim şi asta înseamnă că oamenilor le pasă de contul lor individual la fondul de pensii. Mulţumit deoarece am reuşit în vorbe mai puţin tehnice să risipesc – poate doar parţial - ceaţa din jurul acestui subiect.
Mă întrebase prietenul meu ce am vrut sa spunem în articolul precedent, ce să priceapă el din obligaţiile de informare ale administratorului şi din obligaţiile lui de participant. I-am raspuns că cel mai important e să înţeleagă că e proprietarul unor sume provenite din contribuţiile sale, acumulate de el şi nu de altcineva, gestionate pentru el şi nu pentru altă persoană.
-    Adică pe CNP-ul meu?
-    Exact.
-    De unde stiţi voi CNP-ul meu? Nu e o informaţie cu caracter personal?
-    Ba da, este. Dar nu uita că ai completat un act de aderare unde ai scris tu însuţi aceste date şi, în plus, ne-ai furnizat o copie semnată a actului de identitate. Aşa cum ţi-am spus, codul CNP e esenţa gestiunii.
-    Voi sunteţi operatori din aceia autorizaţi pentru date personale?
-    Desigur, suntem operatori înregistraţi conform legii şi nu folosim aceste date personale decât în scopul administrării relaţiei cu tine ca şi client şi cu autorităţile din domeniu. Nu vei primi nici în poştă reclame la săpun datorită bazei noastre de date şi nici spam-uri în căsuţa ta de email.
-    Sora mea mai tânără nu a semnat niciun act de aderare şi totuşi a primit o scrisoare prin care i se spune că e la un fond. Cum au aflat cei de la fond de ea?
-    Te rog să citeşti şi tu scrisoarea aceea. Sunt convins că e precizat clar în text că a devenit participant din cauza indiferenţei ei faţă de această opţiune şi, deci, a ajuns să fie distribuită la un fond; e un procedeu legal. Popular spus, e vorba de aşa-zisa loterie a celor care nu decid singuri, nu aleg ei un fond. E tânără şi trebuie să fie înscrisă la un fond administrat privat, asta e legea.
-    Şi dacă nu vrea? Dacă nu vrea să piardă bani?
-    Dar tu constaţi că pierzi bani? Ai văzut că ai mai mulţi decât ai plătit? Ai văzut că s-au adunat la tine în cont bănuţi şi se tot înmulţesc în fiecare lună? Sora ta greşeşte crezând că e inutil, de fapt e un sistem care ne obligă pe toţi să ne umplem puşculiţa pentru pensie.
-    Chiar e obligatoriu? Cum se poate asta? Am mai auzit şi pe alţii că sunt miraţi de obligativitatea asta.
-    Dragul meu, legea nu e rea deloc. Gândeşte-te mai bine. Dacă încep să cadă ţiglele de pe casă nu te simţi obligat să repari? Nu te simţi obligat să îţi protejezi familia şi bunurile? Doar ai muncit destul de mult pentru căsuţa ta.
-    Ba da.
-    Şi atunci cred că poţi înţelege că e cazul să punem acoperiş mai trainic casei tale de pensionar. Să nu aştepţi să cadă ţiglele când vei avea 65 de ani şi nu vei mai putea urca pe scară să repari. Să fii pregătit.
-    Şi vrei să zici că există o lege care mă obligă să construiesc o casă solidă?
-    Ai înţeles corect. Şi pentru case chiar există standarde şi legi. La pensii avem legi similare puse în funcţiune din 2007 şi putem spune că şi sora ta şi tu sunteţi obligaţi să puneţi cărămizi serioase, încă de pe acum, statutului vostru de pensionari.
-    Ei hai, că acum faci filosofie.
-    Deloc. Doar îţi spun că, dacă te uiţi în magazin pe raft şi alegi marfa şi după preţ şi după calitate, e bine să faci la fel şi cu economiile tale. Preţul e mic, adică nu te împovărează contribuţia la pensie absolut deloc, iar calitatea e foarte bună, banii tăi sunt bine administraţi.
-    Acum îmi vei spune să nu mai intru în orice magazin.
-    Nu, prin anumite magazine eşti obligat să treci. Şi asta e bine, mai ales dacă şi înţelegi care e oferta şi sistemul. Te invit chiar să treci prin toate magazinele, să faci comparaţii şi să cumperi de la toate. Însă să citeşti şi eticheta, sunt convins că vei înţelege ce scrie.
-    Stai că aici nu am înţeles.
-    Du-te la bancă şi economiseşte în contul tău. Cumpără şi o poliţă de asigurare şi protejează-te. Analizează şi pensiile facultative, informează-te şi găseşte resurse să aduni bani pentru tine. Verifică-ţi contul tău de pensie obligatorie şi bucură-te că picatură cu picatură îţi umpli sacul. Sistemele există. Foloseşte-le.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (CNP poate însemna Cum Ne Pensionăm).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!