Eveniment Internaţional
Comunitatea Economică Euroasiatică prinde contur în Est
Autor:Oleg DORONCEANU
Miercuri, 15 Mai 2013

Rusia, Kazakhstan şi Belarus intenţionează definitivarea creării Comunităţii Economice Eurasiatice până în anul 2015, care va avea efecte semnificative inclusiv asupra pieţelor financiare din aceste state. Integrarea şi armonizarea acestor pieţe, inclusiv cea a asigurărilor, a reprezentat subiectul major al dezbaterilor din cadrul Conferinţei Internaţionale de Asigurări din Asia Centrală, de la Alma-Ata.

 

Declaraţia privind înfiinţarea pieţei economice unice între cele 3 state a fost semnată în anul 2010, urmând definitivarea înfiinţării Comunităţii Economice Eurasiatice până în anul 2015, fiind elaborat un plan complex de acţiuni în acest sens.
    Astfel, până în 2013 urmează să fie încheiat acordul privind cerinţele către companiile care activează în domeniul financiar, inclusiv societăţile de asigurare şi condiţiile de acordare a licenţelor în domeniu, a precizat în cadrul evenimentului, Amirbec SANKUBAEV, Director al Departamentului Pieţe Financiare din cadrul Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice. În acelaşi sens, potrivit lui Sergey SARCHISOV, Preşedintele Congresului Organizaţiilor de Asigurare Eurasiatice, în prima etapă al congresului ar trebui să reducem cerinţele privind ratingul companiilor de reasigurare în vederea deschiderii pieţei unice de reasigurare. Mai mult, problema transfrontalieră privind asigurările de răspundere civilă auto ar putea fi soluţionată prin crearea unei baze informaţionale unice pentru întreg spaţiul economic.
De asemenea, un subiect important dezbătut în cadrul evenimentului de către asigurători, autorităţile locale şi experţii internaţionali a fost introducerea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale. În acest sens, au fost prezentate modelele aplicate deja în Turcia, Azerbaijan şi România, urmând să fie identificată cea mai viabilă soluţie, care să corespundă realităţilor existente în Kazakhstan. Pornind de la acest subiect, a fost abordat şi subiectul reasigurării riscurilor de catastrofă, în special ţinând cont de competitivitatea portofoliilor de reasigurare a celor 3 ţări membre ale Uniunii.
Conferinţa s-a desfăşurat în perioada 11-12 aprilie şi a devenit deja o tradiţie pentru liderii din asigurări şi reasigurări din Asia Centrală, ţările CSI şi Europa Centrală şi de Est. Ca în fiecare an, Revista PRIMM - Asigurări & Pensii a sprijinit evenimentul în calitate de Partener Media, fiind reprezentată de către Adriana PANCIU, CEO, şi Oleg DORONCEANU, International Markets Coordinator, Media XPRIMM.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Comunitatea Economică Euroasiatică prinde contur în Est).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!