Lex
Condiţii generale privind acordarea de către asigurători a despăgubirilor în baza RCA, pe teritoriul României
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Luni, 02 Decembrie 2013

Partea a II-a

În continuarea prezentării situaţiilor de despăgubire, menţionăm că, suplimentar despăgubirilor pentru daune morale pe care persoanele vătămate în accidente rutiere (altele decât cele care se fac vinovate de producerea accidentului) sunt îndreptăţite să le solicite, acestea pot obţine şi despăgubiri materiale şi, după caz, cheltuieli de judecată. Aceste despăgubiri vizează atât cheltuieli pe care părţile vătămate le-au efectuat pentru a-şi reface sănătatea şi modul de viaţă afectat prin accidentul produs, cât şi cheltuielile ocazionate de procesul de judecată (atunci când despăgubirile nu au fost recuperate pe cale administrativă).
Ordinul CSA nr. 14/2011 stabileşte că, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii sunt obligaţi să acorde despăgubiri în formă bănească. În Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule aprobate prin ordinul menţionat anterior, în conformitate cu dispoziţiile art.49 pct. (1), la stabilirea despăgubirilor acordate  pentru vătămări corporale se vor avea în vedere următoarele:

  •  diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea şi/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării şi a concediului medical;
  • venitul mediu lunar net realizat din activităţi desfăşurate de persoana vătămată, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
  •  salariul de bază minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;
  •  eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, spitalizarea, recuperarea, protezele, alimentaţia suplimentară, medicaţia, şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare;
  •  cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacităţii de muncă, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de bază minim brut pe economie.

Daune RCA 2012
 417 mil. euro

În aceste situaţii asigurătorul răspunde pentru şoferul vinovat de producerea accidentului, pentru cea mai uşoara culpă (vinovăţie) a acestuia (culpa levis), chiar dacă nu are o culpă penală.
Având în vedere importanţa înţelegerii acestor condiţii avute în vedere la acordarea despăgubirilor în cazul atragerii răspunderii civile a asigurătorilor în cazul accidentelor rutiere, vom încerca detalierea lor în numerele viitoare ale revistei, susținute de  jurisprudența în materie.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Condiţii generale privind acordarea de către asigurători a despăgubirilor în baza RCA, pe teritoriul României).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!