Lex
Condiţii privind despăgubirea în baza RCA
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Vineri, 01 Noiembrie 2013
Claudiu GIAMBAŞU Avocat, Daniel Florea & Asociaţii

Având în vedere situaţiile frecvente în care persoanele deţinătoare de autovehicule sunt implicate în evenimente rutiere soldate cu avarierea autoturismelor sau vătămarea şi/sau decesul unor persoane implicate în aceste evenimente, considerăm că este util a fi cunoscută procedura de acordare de către asigurători a despăgubirilor  către persoanele îndreptăţite a le primi, în condiţiile legii.
În primul rând, dorim să menţionăm că despăgubirile acordate în baza poliţei RCA a persoanelor îndreptăţite se pot acorda atât pentru prejudicii patrimoniale (daune materiale), cât şi pentru prejudicii nepatrimoniale (daune morale).
Actele normative care reglementează în prezent obligaţiile acordării de despăgubiri civile pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule sunt  Legea nr.136/1995 cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinul 14/2011 de aprobare a normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
În cazul daunelor materiale, asigurătorii acordă despăgubiri în baza RCA pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de reparaţiile autovehiculului avariat din culpa celuilalt conducător auto. Acestea pot fi acordate numai pe bază de documente justificative şi trebuie să se încadreze în limitele de despăgubire stabilite conform legii.
În ceea ce priveşte despăgubirile acordate pentru daunele morale de către asigurătorii emitenţi de RCA pentru persoanele implicate în evenimente rutiere, acestea se acordă pentru durerile psihice şi fizice, moartea, atingerile aduse cinstei, prestigiului, onoarei, reputaţiei sau demnităţii unei persoane, respectiv restrângerea posibilităţilor unei persoane de a se bucura de satisfacţiile vieţii.
În cazul producerii unor prejudicii rezultate în urma unui eveniment rutier, persoanele implicate în eveniment, cu excepţia persoanei vinovate de producerea evenimentului, pot formula şi depune la asigurător o cerere de despăgubire.
Despăgubirile se acordă în baza unei cereri care trebuie să fie înregistrată la asigurătorul care a emis poliţa RCA pentru autovehiculul persoanei vinovate de producerea accidentului. Cererea se formulează obligatoriu în formă scrisă şi se depune la asigurător, acesta având obligaţia legală de a o înregistra.
Procedura de despăgubire implică formularea unei cereri de despăgubire în baza unei poliţe valabile emise de un asigurător în România. 
Astfel, în temeiul legii, se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele teritoriale prevăzute la art. 11 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sau asigurarea obligatorie RCA.
Pentru acordarea despăgubirilor în baza poliţei RCA, o importanţă deosebită o prezintă dovada existenţei poliţei de asigurare, valabilitatea acesteia, limitele de despăgubire, perioada asigurată, riscurile acoperite de poliţă şi excluderile de la despăgubire.
Întrucât fiecare dintre aceste aspecte enumerate prezintă o importanţă aparte pentru angajarea răspunderii asigurătorului, le vom trata separat în numerele viitoare ale revistei.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Condiţii privind despăgubirea în baza RCA).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!