Eveniment Internaţional
Conferinţa CEIOPS: Solvency II - un prag de trecut
Jonathan FAULL, Director General al DG Internal Market and Services
Gabriel BERNARDINO, Preşedinte, CEIOPS
Vlad PANCIU, Manager XPRIMM.TV

În 17 noiembrie a avut loc ultima Conferinţă CEIOPS. Ultima, nu pentru că şirul evenimentelor organizate anual de Comitet în cadrul EURO FINANCE WEEK s-ar încheia la ediţia din acest an, a VI-a, ci pentru că, începând de anul viitor, ele vor avea loc sub sigla EIOPA, denumirea noului organism european, cu puteri lărgite, care va lua locul CEIOPS. Publicaţiile PRIMM au fost prezente la Frankfurt, în calitate de Partener Media, alături de nume prestigioase ca Frankfurter Allgemeine Zeitung, International Herald Tribune, IPE sau televiziunea CNBC.

Viitorul serviciilor financiare depinde în mare măsură de capacitatea supraveghetorilor europeni de a conlucra în cadrul noilor autorităţi europene de supraveghere, care vor intra în funcţiune începând cu 2011, a declarat Gabriel BERNARDINO, Preşedintele CEIOPS - Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors, în deschiderea evenimentului. Actualele comitete de nivel 3 - CEIOPS, CEBS şi CESR - vor fi înlocuite de trei autorităţi noi, cu prerogative sporite: European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), European Banking Authority (EBA) şi European Securities and Markets Authority (ESMA). Crearea EIOPA reprezintă o „piatră de hotar” pentru siguranţa serviciilor financiare europene, oferindu-ne un nou cadru pentru a gestiona servicii mai sigure, a subliniat Jonathan FAULL, Director General al DG Internal Market and Services din cadrul Comisiei Europene.
Printre preocupările majore legate de viitorul pieţelor financiare europene, FAULL a citat introducerea unei directive care să aducă o minimă standardizare a schemelor de garantare în asigurări, astfel încât fiecare ţară să aibă măcar o formulă de garantare (de genul fondurilor de garantare), care să protejeze drepturile asiguraţilor. Acesteia i se adaugă revizuirea IMD - Directiva serviciilor de intermediere în asigurări, ca parte a demersurilor de îmbunătăţire a protecţiei acordate consumatorilor. În acest domeniu vor urma reguli privind transparenţa produselor, conţinutul de bază al documentelor de promovare şi vânzare a produselor financiare de către intermediari, având ca sferă de aplicare în special asigurările de viaţă.

Suntem gata pentru Solvency II?

Aplicarea Solvency II rămâne totuşi subiectul zilei pentru lumea asigurărilor. Apropierea datei de implementare a noului sistem de evaluare a solvabilităţii, după mulţi ani de pregătire, consultări şi studii de impact succesive, este privită cu oarecare nelinişte, atât de supraveghetori, cât şi de operatorii din piaţă.
Din cele 5.000 de companii de asigurări din Europa, aproximativ 3.600 vor intra sub incidenţa Solvency II de la 1 ianuarie 2013, însă numai 65% dintre acestea au participat la studiile cantitative de impact QIS5. În ceea ce priveşte implicarea autorităţilor de supraveghere, CEIOPS a desfăşurat numai în ultimul an peste 20 de seminarii de pregătire, pentru care a cheltuit peste 5% din bugetul Comitetului.
Totuşi, în ambele „tabere” mai există încă destul de multe nelămuriri sau chiar dezacorduri privind aspectele practice pe care le presupune introducerea noului regim de solvabilitate. Putem trece la implementarea Solvency II pe baza unui nivel rezonabil de acurateţe şi trebuie să ne aşteptăm că oricum va trebui să mai adaptăm standardul, pe măsura ce punerea lui în practică ne va semnala diverse imperfecţiuni, a declarat Karel Van HULLE, Head of Unit Insurance and Pensions, DG Internal Market and Services, Comisia Europeană. Pe de altă parte, Jonathan FAULL a completat, arătând că evenimentele din ultimii ani demonstrează că anumite aspecte ale Solvency II ar trebui deja îmbunătăţite. Totuşi, chiar dacă unele amendamente sunt necesare, Directiva oferă un cadru general adecvat pentru un management de risc mai eficient.
Potrivit lui Alberto CORINTI, Deputy Director General and Director Economics and Finance în cadrul CEA, pregătirile pentru Solvency II sunt avansate, însă este evident că mai sunt destul de multe aspecte asupra cărora nu există un acord total sau care mai necesită clarificări. Astfel, în opinia CEA, există trei aspecte asupra cărora trebuie să se insiste în procesul de implementare:
•    întregul proces de aplicare şi de adaptare trebuie să rămână consecvent, în ton cu o abordare bazată pe risc;
•    sistemul trebuie să devină funcţional pentru toate pieţele şi toate companiile, motiv pentru care CEA este în cautarea unor modalităţi de a simplifica, pe cât posibil, formulele de calcul;
•    aplicarea Solvency II de către supraveghetori trebuie să respecte filosofia de bază a acestui sistem, întemeiată pe o abordare economică, dinamică şi flexibilă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Conferinţa CEIOPS: Solvency II - un prag de trecut).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!