Eveniment Internaţional
Conferinţa Internaţională a Insurance Europe Esenţa reglementării: echilibru şi consecvenţă
Autor:Adina TUDOR, Alexandru CIUNCAN
Vineri, 04 Iulie 2014

Industria de asigurări trebuie să accepte şi să depăşească provocările pe care le are de înfruntat, au arătat specialiştii participanţi la cea de a şasea ediţie a Conferinţei Internaţionale organizate de Insurance Europe. Reunind speakeri de renume şi profesionişti de nivel internaţional, Conferința reprezintă un eveniment anual cheie pentru asigurătorii şi autorităţile de profil din întreaga lume.

Cea de a VI-a Conferinţă Internaţională a Asigurărilor, organizată de Insurance Europe pe 12 iunie a.c., în Malta, s-a desfăşurat sub genericul „The challenge of change: global insurance trends”. Cu acest prilej, profesioniştii, specialiştii şi reprezentanţii autorităţilor de supraveghere care au participat la eveniment au analizat tendinţele globale înregistrate la nivelul asigurărilor, precum şi impactul schimbărilor continue cu care acest domeniu se confruntă în momentul de faţă. Astfel, teme precum rata scăzută a dobânzilor, reglementările din asigurări şi necesitatea de a ţine pasul cu tehnologia au fost punctul central al discuţiilor în cadrul sesiunilor de lucru şi al dezbaterilor interactive.
Florentina ALMĂJANU, Director General, UNSAR, a participat în calitate de reprezentant al asociaţiei profesionale a asigurătorilor români, în timp ce publicaţiile XPRIMM au fost reprezentate la Conferință de către Adriana PANCIU, CEO, şi Alexandru CIUNCAN, Managing Partner.

Corectitudinea, claritatea şi eficienţa trebuie încurajate la toate nivelurile, pentru a ajuta companiile de asigurări să protejeze cu adevărat consumatorul.

O reglementare echilibrată: esenţială pentru protecţia consumatorilor

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că traversăm o perioadă importantă, în care încercăm să consolidăm stabilitatea economică pe un fundal aflat în continuă schimbare. Într-un astfel de mediu, prezervarea rolului fundamental al industriei de asigurări, cel de investitor pe termen lung, ar trebui să devină un scop comun. Iar pentru a obţine acest rezultat, este nevoie de o reglementare echilibrată, clară şi consecventă, a declarat Sergio BALBINOT, Preşedintele Insurance Europe, în deschiderea conferinţei.
Am promovat întotdeauna un principiu în ceea ce priveşte calitatea serviciilor: corectitudinea, claritatea şi eficienţa trebuie încurajate la toate nivelurile, pentru a ajuta companiile de asigurări să protejeze cu adevărat consumatorul, precum şi întregul mediu economic, a adăugat Sergio BALBINOT.
Preşedintele Insurance Europe a atras, de asemenea, atenţia că, în cazul în care nu sunt dezvoltate cu atenţie, reglementările care vizează domeniul asigurărilor pot avea consecinţe neprevăzute şi nefaste. Autorităţile trebuie să fie foarte atente pentru a evita consecinţele nedorite: reglementări construite greşit sau necalibrate se pot transforma într-un obstacol pentru performanţa economică a companiilor financiare şi de asigurări, a precizat acesta.

Asigurătorii trebuie să accepte noi provocări

Vom vedea schimbări la nivelul industriei, în ceea ce priveşte modelele de business şi, în viitor, vom avea o piaţă de asigurări diferită. Va exista o standardizare a produselor şi vor apărea mai multe parteneriate în industrie, sub influenţa noilor tehnologii şi a utilizării „datelor mari” - dar, pe de altă parte, vor fi dezvoltate produse mai complexe pentru acei clienţi care au nevoie de ele, a declarat Gabriel BERNARDINO, Preşedintele EIOPA.
Trebuie să acceptăm provocările pe care industria le are de înfruntat şi să le depăşim - de exemplu, conflictele de interese, o situaţie întâlnită în industrie. Transparenţa este cheia, a adăugat Gabriel BERNARDINO.

Companiile de asigurări nu au motive să nu fie pregătite pentru Solvency II

Noul regim de reglementare Solvency II va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, iar companiile de asigurări nu au motive să nu fie pregătite, conform lui Michel BARNIER, Comisar European pentru Piețe Interne şi Servicii.
Dacă acum un an aveam dubii legate de Solvency II - şi dacă directiva urma să existe vreodată -, acum avem, prin Omnibus II, un acord politic între instituţiile europene competente şi ştim sigur că Directiva Solvency II se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. În acest context, nu există nici un motiv pentru care companiile de asigurări să nu fie pregătite pentru a implementa această directivă, a declarat Michel BARNIER.
De asemenea, acesta a mai subliniat că asigurătorii sunt printre cei mai importanţi investitori pe termen lung, ceea ce este esenţial pentru crearea de locuri de muncă în Europa. Ca supraveghetori, avem datoria de a facilita acest rol, respectând principiile prudenţiale.

Directiva Solvency II se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. Companiile nu au motive să nu fie pregătite.

Schimbarea, oricât de dificilă, poate fi un lucru bun

Schimbarea poate fi un lucru bun pentru industria asigurărilor, indiferent de cât de multe provocări ar aduce, a subliniat Peter BRAUMULLER, Preşedintele IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, arătând că mediul global, aflat într-o rapidă transformare, impune deja modificări la nivelul modului în care autorităţile financiare trebuie să dezvolte noi reglementări.
Astfel, industria de asigurări va deveni mai globală, mai consolidată şi mai interconectată, nemaifiind dominată de două pieţe tradiţionale, a explicat Peter BRAUMULLER. Conform cifrelor SWISS Re, în 2007, aproape 75% din piaţa globală de asigurări era deţinută de două regiuni: America de Nord şi Europa. Peste doar 5 ani, în 2012, peisajul s-a schimbat dramatic: deşi Europa şi America de Nord au rămas cele mai mari pieţe, acestea au pierdut, împreună, peste 11,5 puncte procentuale din cota de piaţă deţinută anterior.
Astfel, companiile de asigurări mari s-au îndreptat spre pieţele emergente pentru a dezvolta creşterea. Pe măsură ce sectorul de asigurări devine din ce în ce mai globalizat, autorităţile de supraveghere trebuie să ţină pasul cu această tendinţă, personalizând măsurile de supraveghere pentru a face faţă acestor firme mari. Atunci când au în vizor astfel de companii de asigurare foarte mari şi astfel de pieţe de asigurări puternic interconectate, nu este suficient ca autorităţile să dezvolte reglementări punctuale la nivel de ţară, a adăugat Peter BRAUMULLER.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Conferinţa Internaţională a Insurance Europe Esenţa reglementării: echilibru şi consecvenţă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!