Eveniment Internaţional
Conferinţa Internaţională de Asigurări CEA - Ediţia a II-a
Marti, 13 Iulie 2010

Cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale „ Insurance in a Changing World”, care s-a desfăşurat vineri, 11 iunie, la Londra, organizată de CEA – Comitée Européen des Assurances, a avut loc în contextul în care, comparativ cu alte segmente ale pieţei financiare, industria de asigurări a înfruntat cu brio criza economică, dând dovadă de rezistenţă în faţa „furtunii”. Totuşi, trebuie reţinute anumite concluzii de pe urma acesteia, atât de către asigurători, cât şi de către autorităţile de supraveghere. Un lucru este cert, şi anume faptul că aşteptările şi nevoile clienţilor s-au schimbat. În această perioadă de reorganizare a afacerilor, precum şi a politicilor de reglementare, consumatorii de servicii, autorităţile de supraveghere şi reprezentanţii industriei de profil au dezbătut asupra posibilităţilor de adaptare a sectorului la noile realităţi ale pieţei, precum şi în ceea ce privește oportunităţile, dar şi ameninţările cu care se vor confrunta.

Uniunile profesionale ale pieţei româneşti de asigurări au fost reprezentate de Bogdan ANDRIESCU - Preşedinte, UNSICAR, Florentina ALMĂJANU - Director General, UNSAR, şi Constantin NĂSTASE - Director Executiv, UNSICAR, în timp ce Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor - APPA a fost reprezentată la eveniment de Secretarul General al organizaţiei, Alexandru CIUNCAN.

Media XPRIMM a fost reprezentată la această Conferinţă de Adriana PANCIU, CEO, şi Alex ROŞCA, Redactor Şef al Publicaţiilor PRIMM.

Tommy PERSSON: Industria asigurărilor nu a generat criza

Deşi afectată de criza financiară, industria asigurărilor nu este cea care a generat-o. Tocmai de aceea, CEA este de părere că măsurile de întărire a supravegherii sistemului financiar-bancar în plan european nu ar trebui să fie extinse şi asupra asigurătorilor, a declarat Preşedintele CEA, Tommy PERSSON, în deschiderea evenimentului.

Necesitatea majorării capitalizării, principala ameninţare

Creşterea cerinţelor de capital - aceasta este, în opinia participanţilor la evenimentul de la Londra, cel mai important motiv de îngrijorare pentru asigurătorii europeni. Astfel, conform unui sondaj realizat chiar în cadrul Conferinţei, circa 64% dintre cei prezenţi s-au aratat îngrijoraţi de capitalizarea de care asigurătorii vor avea nevoie după intrarea în vigoare a Solvency II.

Care este principala preocupare pentru asigurători în contextul noilor reglementări?

1. Creşterea cerinţelor de capitalizare - 64%
2. Impunerea unor noi taxe - 15%
3. Noi cerinţe de guvernare corporativă - 14%
4. Solicitări de raportare suplimentare - 7%

În acelaşi timp, doar 15% sunt îngrijoraţi de majorarea fiscalităţii la nivelul industriei de profil, iar 14% au în vedere o posibilă introducere a unor noi reglementări privitoare la guvernarea corporativă.

Având în vedere climatul macroeconomic actual, cel mai mult vor avea de suferit companiile de asigurare ce urmăresc obiective pe termen scurt, de tipul cotei de piaţă. Criza a dovedit industriei că trebuie să se concentreze pe subscriere pe criterii tehnice, pe core-business-ul pe care îl cunoaşte şi să îşi asume riscuri pe care le înţelege, a declarat John KEOGH, CEO, ACE Overseas General, SUA, în cadrul conferinţei CEA.

Ameninţări majore pentru asigurătorii europeni

În industria asigurărilor, modelul de business este diferit de orice altă industrie financiară, motiv pentru care în acest domeniu ar trebui să existe reglementări specifice. Astfel, industria de asigurări poate fi afectată de pericolul riscurilor sistemice, însă particularitatea este că acestea provin din alte industrii, a declarat Peter BRAUMULLER, Preşedinte IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor.

Care caracteristică a modelului de business din asigurări - în contrast cu activitatea din sectorul bancar – este cea mai importantă pentru stabilitatea financiară a asigurărilor?

1. O abordare investiţională pe termen lung - 26%
2. Capacitatea de a sincroniza activele cu răspunderile - 31%
3. Limitarea riscului de lichiditate - 21%
4. Un sistem de finanţare prin intermediul primelor - 21%

Totuşi, asigurătorii europeni vor trebui să facă faţă în următorii doi ani celor 4 ameninţări majore: tendinţelor inflaţioniste ce afectează majoritatea economiilor, scăderii randamentelor investiţionale, creşterii cerinţelor de capital ca urmare a înăspririi reglementărilor în vigoare şi modului în care s-au adaptat la noul climat economic din 2007 şi până acum, este de părere Steven WEISBART, Vicepreședinte în cadrul Insurance Information Institute din SUA.

Lecţiile învăţate de pieţele europene de asigurări, urmărite cu interes la Conferinţa CEA de către reprezentanţii României

Mă bucur că am putut participa la lucrările Conferinţei CEA, ca reprezentant al pieţei româneşti de brokeraj în asigurări. Am descoperit cu plăcere că, la nivel internaţional, atitudinea faţă de intermediarii în asigurări şi faţă de rolul lor în piaţa de profil este una pozitivă şi extrem de deschisă, a declarat Bogdan ANDRIESCU.

Participarea la această Conferinţă aduce reale beneficii ţărilor reprezentate. Cu acest prilej, se prezintă lecţiile învăţate ca urmare a crizei de pieţele de asigurări din întreaga lume, lecţii cu atât mai importante cu cât, în acest climat în plină schimbare, se pregătesc şi modificări ale unei părţi din legislaţia europeană, urmând ca din 2012 să se aplice Directiva Solvency II, a precizat Florentina ALMĂJANU, Director General al UNSAR.

Dialogul dintre panelişti şi participanţii la eveniment a fost unul interactiv și, în plus, fiecare subiect de discuţie a constituit parte a unui chestionar al cărui conţinut, concretizat în sinteza răspunsurilor date de public, le puteți parcurge în aceste pagini.

Care sunt criteriile de selecţie pentru un client când caută acoperire prin asigurare?

1. Preţul produsului - 29%
2. Notorietatea asigurătorului/ brandul - 22%
3. Designul produsului - 17%
4. Complexitatea informaţiilor furnizate - 17%
5. Puterea financiară a asigurătorului - 15%

Este necesar ca protecţia oferită asiguratului să fie consolidată?

1. Da - 48%
2. Nu - 31%
3. Nu ştiu - 21%

Prin ce poate fi consolidată cel mai bine protecţia asiguratului?

1. Măsuri macro-prudenţiale - 23%
2. Reglementări micro-prudenţiale - 24%
3. Informare şi transparenţă - 32%
4. Măsuri de protecţie - 4%
5. Introducerea unor scheme de garantare a asigurării - 17%

Cum poate fi prevenit colapsul unei companii din sectorul financiar?

1. Creşterea cerinţelor de capitalizare - 6%
2. Înăsprirea supravegherii - 10%
3. Guvernare corporativă întărită, alături de un bun risk management- 84%

Care este calea optimă pentru convergenţa reglementărilor în plan internaţional?

1. Stabilirea unor standarde minime globale - 51%
2. Dezvoltarea dialogului formal dintre supraveghetori - 35%
3. Schimburi de experienţă între supraveghetori - 7%
4. Lobby realizat de către companiile multinaţionale pe lângă
autorităţi/supraveghetori - 7%

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Conferinţa Internaţională de Asigurări CEA - Ediţia a II-a).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!