Eveniment Internaţional
Congresul Anual PIA – Presse Internationale des Assurances
Marti, 13 Iulie 2010

Congresul anual PIA – Presse Internationale des Assurances, asociaţia internaţională a publicaţiilor specializate în asigurări, a avut loc anul acesta în Sofia, evenimentul fiind găzduit de portalul insurance.bg.

Media XPRIMM a fost reprezentată la eveniment de Daniela GHEŢU, Director Editorial al Publicaţiilor PRIMM, Mihaela CÎRCU, Redactor Şef al Buletinelor Informative XPRIMM, şi Oleg DORONCEANU, International Markets Coordinator.

Cele trei zile ale evenimentului au constituit un bun prilej pentru reprezentanţii celor mai importante publicaţii de asigurări din Europa de a se familiariza cu realităţile pieţei bulgare de asigurări, iar întâlnirile cu reprezentanţii asociaţiei asigurătorilor şi ai autorităţii de supraveghere din ţara gazdă au oferit o imagine completă a pieţei de profil din Bulgaria.

Detalii referitoare la evoluţia principalilor indicatori din sectorul asigurărilor din ţara vecină pot fi citite în Numărul Special al Revistei PRIMM, “CEE Insurance Markets Survey 2009”, care poate fi descărcat la adresa http://1asig.ro/CEE-Markets- Survey-93,182.htm.

Cu această ocazie, Daniela GHEŢU, Directorul Editorial al Publicaţiilor PRIMM, a fost desemnată Vicepreşedinte al PIA.

Cred că PIA trebuie să fie o oglindă a peisajului actual în asigurări, cu toate interferenţele sale globale. De aceea, ne propunem să dăm o mult mai mare deschidere asociaţiei, facilitând accesul la schimbul de informaţii de pe cât mai multe pieţe de asigurări internaţionale, depăşind graniţele „bătrânei Europe”. În paralel, vrem să dăm asociaţiei o mai mare relevanţă în relaţia cu organismele europene de specialitate, astfel încât publicaţiile membre să beneficieze de o comunicare cât mai bună la acest nivel, a declarat noul Vicepreşedinte PIA.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, participanţii la reuniune au hotărât că următorul oraş gazdă al întâlnirilor PIA va fi Sinaia, evenimentul urmând să aibă loc în cadrul Ediţiei 2011 a FIAR - Forumul Internaţional Asigurări - Reasigurări. Onoarea de a găzdui evenimentul anual al PIA a revenit României, care a avut drept contracandidat Mexicul.

Faptul că a 56-a întâlnire a membrilor PIA se va desfăşura în România, la Sinaia, nu poate aduce decât beneficii pieţei româneşti de asigurări. Jurnalişti specializaţi din întreaga lume vor veni la noi, vor cunoaşte piaţa românească de profil şi vor scrie despre ea şi despre oportunităţile de business pe care le oferă. Vizibilitatea României prin intermediul PIA este cu atât mai importantă cu cât obiectivul asociaţiei este acela de a se extinde şi către state din alte regiuni ale lumii, cum sunt ţările ex-sovietice şi cele din Orientul Mijlociu, a declarat Daniela GHEŢU.

Revista PRIMM - Asigurări & Pensii şi Buletinele Informative XPRIMM sunt membre ale PIA - Presse Internationale des Assurances începând cu anul 2003, ca o recunoaştere din partea membrilor asociaţiei internaţionale a jurnaliştilor de asigurări a calităţii publicaţiilor româneşti editate de Media XPRIMM.

Înfiinţată în anul 1954, la Paris, PIA numără în prezent peste 35 de membri din ţări precum Grecia, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, Portugalia, Elveţia, Croaţia, Polonia, Marea Britanie, Cehia, Finlanda, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi, nu în ultimul rând, România.

Piaţa asigurărilor din Bulgaria, prima scădere după 6 ani

În 2009, pentru prima dată în ultimii şase ani, piaţa de asigurări din Bulgaria a cunoscut o contracţie a volumului de afaceri, de circa 8,2%, comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere Financiară din Bulgaria.

Astfel, volumul total al subscrierilor realizate de asigurătorii de la Sud de Dunăre a fost de circa 850 milioane euro.

Pe clase de asigurări, poliţele de viaţă s-au contractat cu 19,3 puncte procentuale, până la 115 milioane euro. Totodată, indemnizaţiile brute plătite de asigurători au scăzut cu 1,2%, până la 47 milioane euro. În acelaşi timp, asigurătorii de viaţă bulgari au înregistrat în perioada analizată un rezultat tehnic de 5,36 milioane euro, respectiv un rezultat financiar de 12,05 milioane euro. Spre deosebire de segmentul de asigurări de viaţă, pe linia asigurărilor generale, daunele avizate şi plătite de asigurători au crescut cu circa 10%, până la 347 milioane euro. De asemenea, societăţile de asigurare care comercializează poliţe RCA au raportat subscrieri în creştere cu 14%, dar şi o majorare a daunelor cu 30%.

Trendul pieţei de asigurări generale a fost tot unul descrescător. Astfel, asigurările non-viaţă au consemnat în 2009 un recul de 6,2%, aceste poliţe comprimându-se până la 735 milioane euro, în valoare nominală, cu 48 milioane euro mai puţin decât cu un an înainte.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Congresul Anual PIA – Presse Internationale des Assurances).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!