Lex
Creşterea despăgubirilor pentru daune morale afectează dezvoltarea pieţei de asigurări
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Vineri, 15 Martie 2013

Acordarea despăgubirilor materiale pentru daune nepatrimoniale de către instanţele de judecată constituie în prezent o ameninţare. Inexistenţa unor repere prestabilite de natură legală pentru stabilirea întinderii şi/sau limitării acordării acestora oferă posibilitatea legală multor persoane să îşi exercite în mod abuziv şi speculativ acest drept, solicitându-se uneori sume uriaşe drept despăgubiri.

Acordarea unor astfel de despă-gubiri se face pe baza unei analize subiective a completelor de judecată investite în cadrul instanţelor pentru judecarea acestor cereri de despăgubire. Motivul îl constituie lipsa unor criterii obiective sau a unor plafoane valorice reglementate de lege prin raportare la anumite categorii de urmări ale accidentelor rutiere. Suplimentar, lipsa posibilităţii legale de a invoca prece-dentul judiciar este de natură să ducă în anumite cazuri la pronunţarea unor soluţii diferite în litigii similare.
Poate că ar fi indicat să se urmeze în stabilirea cuantumului valoric al acestor tipuri de despăgubiri materiale pentru prejudicii nepatrimoniale mecanisme juridice similare celor folo-site în procesele penale pentru individualizarea pedepselor. Ar putea prezenta relevanţă în individualizarea cuantumului pretenţiilor, situaţii de fapt referitoare la urmările concrete ale evenimentelor rutiere, cum ar fi gradul de suferinţă pe care l-a suportat persoana vătămată, costurile şi durata tratamentului, prejudiciul estetic, vârsta persoanei vătămate etc.
Efectele creşterii despăgubirilor acordate cu titlu de daune morale pot pune în dificultate creşterea pieţei asigurărilor în România sau, altfel spus, creează o impredictibilitate în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a companiilor de asigurări. Pe de altă parte, un efect direct ar putea fi creşterea valorii primelor de asigurare, fapt care ar face asigurarea inaccesibilă pentru un segment semnificativ din persoanele asigurate în prezent. Renunţarea treptată şi pe termen lung la asigurări prezintă riscuri în ceea ce priveşte întregul sistem, afectând construcţia acestuia, în sensul că lipsa asigurătorilor în piaţă ar crea o presiune foarte mare asupra F.P.V.S. - Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii, care ar deveni principala entitate responsabilă pentru despăgubirea victimelor accidentelor rutiere. În aceste condiţii, lipsa interesului asigurătorilor pe piaţa locală ar duce la o insuficienţă a fondurilor de despăgubire a F.P.V.S. şi, în final, la o posibilă şi probabilă prăbuşire financiară a acestuia.
Modul de judecată a cererilor în pretenţii pentru vătămări corporale din culpă şi decese este grav afectat de apariţia în piaţa serviciilor juridice a unor profesionişti poate “prea interesaţi” de recuperarea unor despăgubiri uriaşe de la asigurători, fără respectarea unor proporţii ale urmărilor directe ale evenimentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor solicitate, aceştia folosind ca reper unanim plafonul maxim de despăgubire stabilit prin lege.
Pentru aceştia, piaţa asigurărilor reprezintă o sursă de îmbogăţire nedreaptă, menită să descurajeze dezvoltarea pieţei asigurărilor în România.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Creşterea despăgubirilor pentru daune morale afectează dezvoltarea pieţei de asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!