Interviu

Cristian ROȘU, Vicepreşedinte Sectorul Asigurări-Reasigurări, ASF

Luni, 21 Ianuarie 2019

PRIMM: Care sunt prioritățile ASF, în anul care urmează, în ceea ce privește asigurarea unei stabilități a industriei, în beneficiul consumatorului?

Cristian ROȘU: Având în vedere că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca principal obiectiv supravegherea piețelor în beneficiul consumatorului final, unul dintre principalele obiective pe care le avem pentru anul 2019 este asigurarea stabilității pieței. În acest sens, ne îndreptăm atenția în special în zona consumatorului final, consumator care va trebui să fie elementul central al atenției asigurătorilor și distribuitorilor de asigurări, în accepțiunea Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări și a Directivei IDD. Autoritatea a elaborat și normele secundare de aplicare a legii, astfel încât elementele esențiale care vor concura la buna desfășurare

a activității asigurătorilor și distribuitorilor de asigurări să conducă la un consumator final care să știe ce cumpără, cum cumpără, în ce condiții, care sunt riscurile aferente acestor produse, să fie cu adevărat servisat corespunzător.

Odată cu apariția normelor care reglementează distribuția în asigurări, o altă parte componentă extrem de importantă este supravegherea, care, de data aceasta, trebuie să fie una proactivă, nu reactivă. O supraveghere bazată pe evaluarea riscurilor și dimensionarea acestora, astfel încât toți indicatorii de stabilitate și prudențialitate să fie respectați și, în felul acesta, să fie preîntâmpinate orice fel de derapaje care pot să apară voit sau nevoit.

PRIMM: Acestea sunt prioritățile ASF în ceea ce privește clienții și siguranța și securitatea lor. Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru acest mandat?

C.R.: Discutăm de un mandat de cinci ani, deci am putea dezvolta pe termen mediu cele spuse puțin mai devreme, apreciind acest termen mediu la nivelul celor cinci ani. Pe termen scurt și mediu, va trebui să acționăm în sensul creării unui cadru legal adecvat - și, aici, nu mă raportez la acțiuni administrative, ci la acțiuni legislative. Nu mă refer numai la legislația primară, acolo unde prevederile unor legi în vigoare va trebui să fie revizuite, ci, în special, la legislația secundară, unde se are în vedere crearea unui cadru performant, astfel încât actorii acestei piețe - și, când mă refer la actori, vorbesc de toți: asigurători, brokeri ș.a.m.d. -, să își poată desfășura liniile de business într-o libertate controlată. Cum spuneam puțin mai devreme, supravegherea trebuie să fie una proactivă.

De asemenea, va trebui să găsim acele metode și mijloace – pe unele dintre ele le-am identificat deja -, pentru a mări gradul de cuprindere în asigurări, gradul de penetrare a acestora în Produsul Intern Brut, densitatea asigurărilor. Sunt lucruri interesante care se ascund în spatele acestor câteva elemente și pot să devoaleze tendințe ale pieței românești și ale comportamentului consumatorului român de asigurări.

PRIMM: Cu alte cuvinte, o Românie mai asigurată...

C.R.: O Românie mai asigurată, o Românie mai sigură și o Românie care merită mai mult, având în vedere dimensiunea ca populație și dimensiunea actuală a PIB-ului. Gradul de penetrare și de cuprindere în asigurări trebuie să crească, pentru a crea și posibilitatea dezvoltării zonei asigurărilor și utilizarea surselor și fondurilor necesare în economia reală.

PRIMM: Care ar fi principala tendință pe care ați observat-o în 2018 și care a fost principala provocare pentru piață?

C.R.: Piața asigurărilor nu s-a modificat semnificativ și nici nu se va modifica semnificativ în 2019, față de evoluțiile care au avut loc, cel puțin pe datele statistice pe primul semestru al anului 2018. Din statisticile primului semestru 2018, constatăm că primele brute subscrise au rămas la un nivel aproximativ constant: 5,04 miliarde lei, raportat la aceeași perioadă a anului 2017. Asigurările generale au dominat în continuare topul asigurărilor, având o pondere de 79% din totalul PBS, iar segmentul asigurărilor de viață are o pondere de aproximativ 21%. Ce aș putea spune despre provocările anului 2019 este doar raportat la faptul că ne dorim să stimulăm în continuare creșterea asigurărilor de viață, care pot să reprezinte undeva până la 35% din totalul asigurărilor, astfel încât aportul de capital care s-ar putea reinvesti în economia reală să poată să crească și să ajute efectiv în acest sens.

PRIMM: Cum arată gradul de penetrare în asigurare și densitatea asigurărilor în România comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană?

C.R.: Tot vorbim de gradul de penetrare, să încercăm să explicăm ce înseamnă. Este raportul dintre volumul primelor brute subscrise și Produsul Intern Brut. Avem un grad de penetrare de aproximativ 1,21% din PIB, în vreme ce în țările dezvoltate merge până la aproape 6% din PIB. Discutăm, de asemenea, de densitatea asigurărilor, care reprezintă raportul dintre PBS și numărul de locuitori - prima medie pe cap de locuitor. Dacă ne raportăm, potrivit statisticilor din 2016, la situațiile din Austria, care are 2.024 euro, Franța - 3.954 euro, Germania - 2.433 euro, vedem că România are 104 euro. Distanța este foarte mare. La o primă analiză este un fapt negativ, dar este un fapt îmbucurător, ceea ce ne arată că potențialul pieței este foarte mare și avem mult loc de

dezvoltare.

PRIMM: Ori a crescut PIB-ul prea repede, ori gradul de creștere la nivelul asigurărilor a fost prea lent?

C.R.: Ar putea fi și aici o explicație. Îmi doresc, evident, ca PIB-ul să crească foarte repede, dar nu depinde neapărat de zona de asigurări. Piața asigurărilor este cea care a crescut încet. Piața asigurărilor nu a crescut suficient de mult din mai multe motive. Este adevărat și că, odată cu românii plecați, s-a diminuat numărul celor care se pot asigura, dar cred că factorii care au influențat foarte mult au fost nivelul de cunoaștere a produselor, tipul de asigurări, modalitatea în

care clientul a fost servisat și nemulțumirea acestuia vizavi de serviciile post-încheiere contract de asigurare care i-au fost oferite. De aici, a venit și o zonă de recul, o zonă de refuz din partea foarte multor cetățeni de a-și încheia asigurări, precum și din partea asigurătorilor, care nu au generat produse noi și tentante pentru diferitele nișe cărora li se puteau adresa. Toate aceste lucruri se regăsesc într-un studiu analitic și vom lua, cu siguranță, anumite măsuri. Aici, nu mă refer la măsuri administrative, ci de ordin legislativ, care să permită degajarea acestor elemente noi în contextul Directivei IDD.

O altă oportunitate pentru anul viitor este și legea privind societățile mutuale de asigurare, proiect care se află în dezbatere. Putem să discutăm și despre micro-asigurări, care se vor referi la nișe de populație cu venituri reduse, care vor putea să acceseze astfel de asigurări, încercând prin această inițiativă să creștem gradul de cuprindere în asigurare.

PRIMM: Cum vedeți evoluția tehnologică în piața locală? Va conduce ea la creșterea vânzărilor în asigurări?

C.R.: Cu siguranță, aplicarea digitalizării în zona asigurărilor este domeniul viitorului - nu al viitorului îndepărtat, ci al viitorului previzibil și predictibil. Este foarte adevărat că nivelul de cunoaștere și nivelul de percepție a acestei digitalizări nu este unul care să genereze o efervescență foarte mare la acest moment, dar, cu siguranță, el reprezintă viitorul. Nu putem să nu ținem cont de acest element indispensabil vieții noastre, după cum observăm că telefonul a devenit un element vestimentar de 24 de ore din 24, și această digitalizare ne va urmări 24 de ore din 24.

Toți actorii pieței, începând de la supraveghetori și terminând cu distribuitori, va trebui să se adapteze noilor tendințe ale tehnologiei moderne, dar, până să ajungem să le implementăm, va trebui să consolidăm și să fructificăm avantajele și oportunitățile pe care le avem în activitatea reală și concretă din aceste momente. Se tot vorbește despre lipsa autostrăzilor, digitalizarea nu vine pe autostrăzi, dar parcă nici 4G n-a venit pe autostrăzi și iată că totuși în România se pregătește infrastructura pentru 5G. Dacă ne gândim la 5G, înseamnă că există acele autostrăzi pe care digitalizarea le va ajunge din urmă și, dacă nu vom fi pregătiți, ne va lua prin surprindere. Numai prin digitalizare putem extinde gama asigurărilor și penetrarea lor la nivel de masă.

PRIMM: Schimbările climatice nu ocolesc România, așadar, ce apreciați că ar trebui făcut pentru creșterea numărului de locuințe asigurate obligatoriu și facultativ? În condițiile în care, România, conform datelor publice, o locuință din cinci este asigurată obligatoriu.

C.R.: Discuția este mult mai complexă și comportă o abordare mult mai amplă. Discutăm de o locuință din cinci, deci 20% asigurate obligatoriu, iar aceasta este o penetrare extrem de mică. Analiza profundă a nefuncționalității legii trebuie să fie elementul de bază de la care trebuie să pornim, să vedem care sunt motivele care au condus la o astfel de stare de fapt. Lucrăm acum, în cadrul autorității, la identificarea elementelor necesare în vederea îmbunătățirii legislației în vigoare în acest moment.

Nu vreau să intru în detalii, dar pot să vă asigur că, în primăvara anului 2019, vom provoca dezbateri intense pe acest subiect. Din ceea ce am discutat și cu colegii mei, s-au desprins unele idei pe care aș vrea să le punem în aplicare, cred că vor genera o modificare substanțială a acestor elemente. Trebuie să înțelegem însă, că, aceste asigurări obligatorii de case au o ușoară tentă socială. Deci, la 10 euro sau 20 euro, nu putem să discutăm de o asigurare complexă.

PRIMM: Ce i-ați sfătui pe asigurători și pe brokeri pentru anul 2019? Care ar fi principalul lucru pe care ar trebui să îl schimbe în activitatea lor?

C.R.: În primul rând, comportamentul față de asigurat.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cristian ROȘU, Vicepreşedinte Sectorul Asigurări-Reasigurări, ASF).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: