Cover Story
Cronica unei partide fără câştigători!
Autor:Alex. ROŞCA
Luni, 03 Martie 2014

Ultimele săptămâni au plasat domeniul asigurărilor în topul subiectelor de presă. Emisiuni dedicate, breakingnews-uri, percheziţii, reţineri, comunicări spectaculoase ale DNA, toate acestea condimentate cu un meci  mediatic presărat cu epitete colorate. Totul pare desprins, parcă, dintr-un scenariu de film.
Din păcate, este realitatea tristă la care privim surprinşi întrebându-ne în fiecare zi... oare ce va mai urma?

Privim, parcă, un simultan la şah. Partide în care mutările se fac în acelaşi timp, pe table diferite, toate având un numitor comun: Autoritatea de Supraveghere Financiară, implicit piaţa asigurărilor! Justiţia arbitrează meciuri începute de mult, scoate la suprafaţă probleme cronice ale unei industrii aflate pe pierdere constant în ultimii ani... un domeniu al cărui potenţial îl comentăm de ani buni dar care niciodată nu s-a concretizat! Privind la luptele de culise şi practicile scoase la suprafaţă de comunicatele DNA şi conţinutul dosarelor, se naşte o dilemă paradoxală: de ce aşa o luptă pentru un domeniu aflat pe pierdere? Un domeniu al asigurărilor aflat pe val până în 2008 dar slăbit în 5 ani de tot ce a reprezentat criza financiară în această perioadă.

Cum a început totul?

Ancheta A.S.F. – CARPATICA!
28 ianuarie 2014

Departamentul Național Anticorupție (DNA) anunța efectuarea de percheziții în 17 locații din București și Sibiu. Cauza viza suspiciuni privind săvârșirea de către mami multe persoane a unor infracțiuni de corupție. Bilanțul zilei: Marian MÎRZAC, Radu MUSTĂȚEA și Ilie CARABULEA reținuți pentru 24 de ore. Alături de cei trei, se dispunea începerea urmăririi penale asupra Laurei CHIȚOIU, Director al Direcției de Avizări din cadrul ASF, pentru infracțiunea de abuz în serviciu și asupra lui Ovidiu Ioan GIURGEA, Funcționar în cadrul ASF.

29 ianuarie 2014

Tribunalul Bucureşti dispune arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Ilie CARABULEA şi Marian MÎRZAC, la propunerea procurorilor DNA. Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu MUSTĂŢEA a primit interdicţie de a părăsi ţara pe o perioada de 30 de zile.
30 ianuarie 2014
ASF dispune o serie de măsuri, urmare a anchetei DNA: Reevaluarea contractelor de reasigurare ale CARPATICA Asig şi solicitarea de informaţii cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate. În plus, autoritatea de supraveghere a sesizat Parlamentul României cu privire la situaţia lui Marian MÎRZAC.

4 februarie 2014

Judecătorii Curtii de Apel Bucuresti resping recursurile faţă de măsura arestării preventive formulate de Ilie CARABULEA şi Marian MÎRZAC. De asemenea, judecătorii au respins recursul făcut de procurorii DNA împotriva deciziei de cercetare în libertate a lui Radu MUSTĂŢEA. Decizia este definitivă. La judecarea recursurilor, omul de afaceri Ilie CARABULEA, care controlează Grupul CARPATICA, a declarat că nu a săvârşit nicio ilegalitate şi că societatea de asigurări nu avea probleme financiare. "Fac precizarea că societatea CARPATICA Asig are stabilitate financiară. Societatea are în conturile bancare aproape 90 milioane lei", a declarat Ilie CARABULEA, în faţa instanţei.

12 februarie 2014

Marian MÎRZAC demisionează din funcţia de Membru neexecutiv în Consiliul ASF

Primele zvonuri despre probleme la ASTRA Asigurări!

7 februarie 2014

MEDIAFAX anunţă existenţa unor probleme grave sesizate de ASF la ASTRA
Agenţia de presă MEDIAFAX publică un material potrivit căruia ASF suspectează ASTRA Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.
ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane euro, conform MEDIAFAX, care citeaza raportul amintit.
Potrivit autorităţii de supraveghere, ASTRA a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (PANAMERICAN Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, ASTRA ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări "non-tradiţionale", fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

7 februarie 2014

ASF neagă existenţa documentului citat de MEDIAFAX care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul autorităţii
În replică la informaţiile prezentate de către MEDIAFAX,  ASF precizează că "nu există până în acest moment un document precum cel pe care MEDIAFAX îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF", însă nu neagă direct existenţa documentului.

9 februarie 2014

ASTRA declară că este "o companie solida, care îşi respectă clienţii şi partenerii de afaceri"
Aparent fără legătură cu materialele apărute în presă, ASTRA Asigurări a anunţat că "este o companie solida, care îşi respectă clienţii şi partenerii de afaceri". În acelaşi comunicat, se precizează că asigurătorul a decis să-şi auditeze rezultatele financiare consolidate cu una dintre cele mai mari patru firme de servicii profesionale din lume. După prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31.12.2013, principalii indicatori estimativi vor fi:

 • coeficient lichiditate - asigurări generale: 2,13 (faţă de 1,00, minimul legal);
 •  active admise - asigurări generale: 1,27 miliarde lei;
 •  coeficient marjă solvabilitate - asigurări generale: 2,42 (faţă de 1,00, minimul legal);
 •  capital social - 436,9 milioane lei (cel mai mare capital social din piaţa românească de asigurări)", se explică în comunicatul de presă.

Totodată asigurătorul anunţă că, "în funcţie de dezvoltarea companiei la nivel intern şi internaţional, acţionarii companiei îşi exprimă disponibilitatea totală de a susţine activitatea cu majorări de capital pentru consolidarea şi extinderea businessului".

13 februarie 2013

Victor PONTA, mesaj pentru piaţa asigurărilor: Să nu ajungem într-o situaţie de tipul "too big to save"
Ar fi trebuit să citesc un manual de pieţe de capital, ca să îmi reamintesc cunoştinţele din facultate. Nu am avut timpul necesar şi atunci am revăzut un film, 'Too big to fail' (n. red. Prea mare pentru a se prăbuşi) şi m-am gandit că dacă altora li se poate întâmpla - unora mult mai deştepţi, cu mai multă experienţă decât noi - să greşească fundamental, aş vrea ca nouă să nu ni se întâmple, nici pe piaţa de capital, sau, dacă ni se întâmplă pe altă piaţă, să zicem a asigurărilor, să nu ne aflăm în situaţia 'too big to save' ", a declarat Victor PONTA.

14 februarie 2013

ASTRA Asigurări anunță intenția de majorare a capitalului social
ASTRA Asigurari vrea să îşi majoreze capitalul social cu 20 milioane lei, până la un total de 212,7 milioane lei, conform unui convocator publicat de companie în cotidianul România Liberă. ASTRA Asigurari are un capital social de 192,7 milioane lei. Principalii acţionari ai companiei sunt The NOVA Group Investments Romania SA - 72,68% şi EPSILON Estate Provider SRL- 27,02%, ambele companii fiind controlate indirect de Dan ADAMESCU.

18 februarie 2013

ASF plasează ASTRA Asigurări sub administrare specială iar KPMG Advisory este compania desemnată să gestioneze redresarea liderului pieței!
Consiliul Director şi cel de Supraveghere al Companiei sunt suspendate, iar administratorul special va proceda la:

 •  inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări;
 • luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
 •  interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie;
 •  interzicerea înstrăinării bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare fără aprobarea prealabila a ASF;
 •  luarea măsurilor necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului (n. red. 110 milioane lei către Medien Holding, controlat de Dan ADAMESCU, care editează cotidianul "România Liberă") şi interzicerea acordării de noi împrumuturi;
 • inventarierea şi evaluarea, conform normelor în vigoare, a creanţelor înregistrate în evidenţele societăţii şi anularea creanţelor din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate şi înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii;
 •  reanalizarea politicii de reasigurare şi plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute;
 •  efectuarea unui audit de către un auditor reputat.

Conform calculelor ASF, ASTRA Asigurări va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.
Decizia are la bază un raport cu privire la activitatea ASTRA Asigurări, întocmit de ASF care arată că, în cazul unui eveniment major ASTRA nu îşi va putea onora obligaţiile. Raportul de control şi Nota Direcţiei Supraveghere şi Stabilitate Financiară au făcut obiectul unei evaluări comune cu BNR şi Ministerul Finanţelor Publice.
De asemenea, ASF anunta că a îndeplinit toate procedurile legale privind urmărirea respectării termenelor stabilite prin planul de măsuri impus de fosta conducere CSA în sarcina ASTRA Asigurări. Prin nota de control s-a constatat că planul de măsuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.
Dan ADAMESCU sustine că ASF nu a respectat normele legale
În replică la anunţul făcut de ASF, Dan ADAMESCU a calificat această măsurădrept incredibilă şi incalificabilă". Acesta a mai anunţat că va contesta în instanţă decizia ASF de punere sub administrare specială a asigurătorului.
Vom merge în instanţă să desfiinţăm această decizie. Primul pericol: suntem în România. ASTRA are 2.800 de angajaţi, în jur de 16.000 de agenţi şi 400 de brokeri. Avem sucursală în fiecare judeţ. Cum vor reacţiona ei? Ce se întâmplă mâine dacă agenţii nu ne mai dau banii? Angajaţii noştri se opresc pentru că sunt nesiguri. Agenţii vând alte asigurări, a comentat Dan ADAMESCU.
Pericolul unei decredibilizări este uriaş. Dacă clienţii nu au încredere în noi, nu existam. ASTRA are 4,6 milioane de clienţi. Şocul internaţional la care ei nu se referă (n. red. ASF) a fost uriaş. Partenerii străini cu care lucrăm ne urmăresc, ne controlează, ne ştiu datele, apreciază Dan ADAMESCU.
După legislaţia română şi după cea a ASF există paşi care trebuie respectaţi atunci când o companie de asigurări are probleme. Trebuia să ne ceară o mărire de capital, dar ei au sărit acest pas, peste propria normă. Pericolul este un dezastru natural, a mai precizat ADAMESCU.
Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea ASTRA va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleagă situaţia ASTRA, a spus ADAMESCU.
RUŞANU îl acuză pe fostul şef al CSA că a protejat ASTRA Asigurări
Unul dintre motivele nerespectării de către ASTRA Asigurari a normelor în vigoare este lipsa de reacţie din partea autorităţilor de supraveghere anterioare.
În ultimii cinci ani, ASTRA Asigurări nu a fost controlată aproape deloc. A fost un control început în 2012 şi finalizat în 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, în condiţiile în care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am găsit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de măsuri eşalonat pe nouă luni, până la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel TUDOR probabil că va avea multe de răspuns. Domnul Daniel TUDOR a fost cel care a protejat ASTRA, a mai spus Dan Radu RUŞANU. De asemenea, acesta a mai arătat că, în ultimii ani, ASTRA Asigurări a fost auditată de o "firmă de apartament".
În replică la afirmaţiile lui Dan Radu RUŞANU, Daniel TUDOR a confirmat controlul efectuat de CSA, care a durat aproximativ 5 luni şi dispunerea în sarcina ASTRA a unui plan de măsuri menit să corecteze deficienţele identificate de echipa de control până la data de 31 decembrie 2013. Măsura luată de ASF este efectul activităţii de control a CSA al cărei preşedinte am fost până în aprilie 2013 şi rezultă din nerespectarea de către ASTRA Asigurări a planului de măsuri dispus de către Consiliul CSA, a declarat Daniel TUDOR. Acesta a mai menţionat că, după înfiinţarea ASF, exercitarea activităţii de control asupra entităţilor de pe toate cele trei pieţe supravegheate a fost preluată în integralitate de o directie nou creată, aflată în subordinea directă a Presedintelui ASF, Dan Radu RUSANU.

19 februarie 2014

Replici acide între Preşedintele României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară
Preşedintele Traian BĂSESCU a solicitat Parlamentului "revocarea imediată" a întregii conduceri a ASF. Traian BĂSESCU a afirmat că cere Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat această instituţie, organizând un sistem de desemnare a conducerii Autorităţii şi a personalului care să elimine clientelismul şi incompetenţa. Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde euro. Preşedintele a afirmat că ASF este o cloaca, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi. Afirmaţiile Preşedintelui vin după ce, în perioada 10-14 februarie, în presă au apărut informaţii cu privire la salarizarea membrilor din conducerea ASF şi a unora dintre angajaţii instituţiei.
ASF răspunde printr-un comunicat de presă: Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul iîn care ASF a luat o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrator special pentru societatea ASTRA.
Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piaţa asigarărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare şi ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privinţa indiciilor infracţionale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuţii in acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale. Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru Preşedintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este "o cloacă'' iar patronul  ASTRA este ''domnia sa''.

21 februarie 2014

DNA anunţă începerea urmăririi penale împotriva lui Președintelui ASF
Procurorii DNA au demarat începerea urmăririi penale împotriva lui Dan Radu RUŞANU pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "CARPATICA".
Potrivit DNA, Președintele ASF este acuzat că a întreprins demersuri pentru înlăturarea din cadrul Consiliului ASF a fostului Vicepreședinte ASF, Daniel TUDOR și înlocuirea acestuia cu Marian MÎRZAC, acceptând implicit protejarea frauduloasă a intereselor CARPATICA Asig. Concret, RUȘANU este acuzat că a influențat și determinat modificarea OUG nr. 93/2013 potrivit intereselor sale personale și de grup. Pe de altă parte, Dan Radu RUŞANU, din poziţia de Preşedinte al ASF, este suspectat că a exercitat presiuni asupra mai multor societăţi de asigurări, "urmărind şi reuşind impunerea" lui Radu MUSTĂŢEA la conducerea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

22 februarie 2014

RUȘANU răspunde acuzațiilor într-o emisiune televizată!
Preşedintele ASF pune pe seama deciziilor radicale legate de liderul pieţei campania media privind salarizarea angajaţilor autorităţii de supraveghere: Vom vedea dacă vizavi de acţiunea nejustificată de la ASTRA a avut drepate conducerea ASF sau Preşedintele Traian BĂSESCU. Comentând situaţia în care se află liderul pieţei, Presedintele ASF a precizat ca s-au parcurs toti pasii legali până la intrarea sub supraveghere specială: Mi s-a sugerat că e bine să nu mă iau de ASTRA pentru că e liderul pieţei. Atât din piaţă, cât şi din interiorul ASF. Toţi cei care au încercat un conflict cu ASTRA au plecat din poziţiile deţinute. Nu e uşor să iei măsuri faţă de acest colos. Până în octombrie 2013 când s-a schimbat conducerea entităţii de asigurări nu s-a facut nimic faţă de acest capitol. Ni s-a sugerat sa fim înţelegători cu ASTRA, iar în momentul în care am iniţiat o procedură de verificare mai adâncă şi când am mers mai departe cu investigaţiile lucrurile au luat o altă amploare.

25 februarie 2014

DNA solicită începerea urmăririi penale împotriva lui Daniel CHIŢOIU
DNA anunță sesizarae Camerei Deputaților în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale a lui Daniel CHIȚOIU pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat în perioada în care avea calitatea de Ministru al Finanţelor.
Potrivit DNA, CHIȚOIU a inițiat adoptarea ordonanței de urgență al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracțional constituit pentru favorizarea intereselor CARPATICA Asig.

25 februarie 2014

Preşedintele ASF, Dan Radu RUŞANU, retinut pentru 24 de ore.
Principalele acuzații: Cunoscând faptul că Daniel TUDOR, la acea data Vicepreședinte ASF nu își echivalase studiile efectuate în afara țării, a impus și obținut modificarea legislației în sensul introducerii ca și condiție pentru ocuparea funcției de membru în Consiliul ASF experiența profesională în domeniul financiar de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.
Totodată, RUȘANU este acuzat de concentrarea sub autoritatea sa exclusivă a deciziei de declanșare sau nu a unor controale la societățile de asigurări, îngrădind atribuțiile vicepreședinților sectoarelor supravegheate. Potrivit DNA, în acest mod Dan Radu RUȘANU, a urmărit și obținut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept aducând vătămări ASF cât și lui Daniel TUDOR.
Propunerea de arestare preventivă a lui Dan Radu RUŞANU, formulată de procurorii anticorupţie, a fost respinsă de Tribunalul Bucuresti.

2 martie 2014

Președintele României reia  atacurile la adresa ASF
Într-o intervenție publică, Președintele l-a acuzat pe Primul-Ministru de trafic de influenţă în adoptarea ordonanţei de modificare a structurii ASF. În opinia lui Traian BĂSESCU, adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea structurii ASF nu poate fi catalogata ca decizie politică greşită şi ridică nivelul acuzaţiilor la nivelul de trafic de influenţă. Nu cred că în cazul ordonanţei ASF putem vorbi de o decizie politică greşită. Toată justiţia dorea o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codului de procedură penală şi a solicitat modificarea unui articol, iar acea ordonanţă nu s-a putut da. Într-o noapte, cu Radu RUŞANU, vă pot spune că a fost implicat şi Viorel HREBENCIUC... Premierul a aprobat a doua zi ordonanţa în condiţiile în care nu a avut un aviz pozitiv de la Ministerul Justiţiei. Când semnezi, se presupune că ştii ce semnezi şi, de regulă, actele normative se discută în pregătire mai ales că era vorba de ASF.

4 martie 2014

Judecătorii Curţii de Apel Bucuresti decid ca Dan Radu RUŞANU să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

5 martie 2014

Dan Radu RUŞANU demisionează din funcţia de Preşedinte al ASF

Cum s-a ajuns aici? Ce va urma?

Probabil că suita evenimentelor recente n-ar mai fi avut loc dacă anumite decizii privind rezolvarea unor probleme la nivelul pieței ar fi fost asumate din timp. Toată această bătălie n-ar fi fost posibilă în absența unor probleme cronice, despre care se discuta de mult în piața asigurărilor. Cristian CONSTANTINESCU, fost Președinte UNSAR, fost Director ALLIANZ-ȚIRIAC și... pentru câteva ore... candidat la Președinția Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a fost una dintre vocile proeminente care a vorbit și vorbește tranșant de problemele existente la nivelul pieței: Am vorbit foarte direct despre problemele aflate in discutie in prezent legate de piata asigurarilor. Am discutat in cunostinta de cauza si aveam informatii. Ultima mea declaratie a fost acum 3-4 ani. La acel moment, am afirmat ca erau cel putin 3-4 societati care erau moarte si nimeni nu indraznea sa le scrie certificatul de deces, preciza recent CONSTANTNESCU. Și adaugă: Administrarea speciala ASTRA Asigurari este o masura absolut necesara. Informatiile erau publice. Era suficient sa se analizeze datele oficiale publicate. Era o abatere majora fata de media pietei in ceea ce priveste sumele cedate in reasigurare, ceea ce se traduce prin asumarea unei retineri proprii mult disproportionate fata de puterea financiara reala.
Probleme cronice ale domeniului, neasumate și nerezolvate, suprapuse intereselor politice și economice fac din piața asigurărilor o miză în aceste zile. Ancheta este departe de a se fi încheiat, războiul declarațiilor va continua iar spațiul public este inundat de stenograme furnizate pe surse... toate acestea, cumulate, fac doar rău unui domeniu în care stabilitatea și încrederea sunt cuvintele cheie. În timp ce persoanele de la conducerea supravegherii sau a companiilor sunt vremelnice... din păcate... neîncrederea în domeniu va fi mult mai greu de înlăturat.

ASTRA Asigurări vs. ASF

24 februarie:

Opinia acționarului ASTRA Asigurări

 

25 februarie:

Reacţia ASF

Decizia ASF, din data de 18 februarie 2014, prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară ASTRA Asigurări, suspendarea drepturilor de acţionar al TNG România şi numirea KPMG Advisory ca administrator special este nelegală, excesivă şi depăşeşte prerogativele stabilite de lege. Orice altă acţiune diferită faţă de cele întreprinse de Autoritatea de Supraveghere Financiara ar fi însemnat ignorarea legii pentru care ASF a fost înfiinţată.
Administratorul special a fost desemnat, prin decizie, de către ASF în temeiul art. 16 din Legea nr. 503/2004 şi a Ordinului Preşedintelui CSA nr. 3.122/2005.
Pe lângă imparţialitatea faţă de ASTRA Asigurări, în desemnarea administratorului special s-a ţinut cont şi de capacitatea de a gestiona un caz complex, fiind astfel contactate 3 companii cu reputeţie internaţională în restructurarea companiilor de asigurări generale şi de viaţă.
ASTRA a adoptat şi a prezentat ASF un plan de măsuri care prevede inclusiv o majorare de capital compusă dintr-un aport al acţionarilor existenţi şi din fuziunea cu societatea achiziţionată AXA România care va determina creşterea capitalului ASTRA cu peste 150 milioane lei. ASTRA a solicitat autorităţii în repetate rânduri să aibă în vedere acest plan de măsuri, însă răspunsul la acest plan de măsuri a venit abia după deschiderea procedurii de redresare financiară.
În ciuda faptului că implementarea măsurilor propuse prin planul de măsuri începuse deja, societatea convocând adunarea generală extraordinară a asociaţilor la data de 12 februarie 2014, aspect comunicat către ASF prin rapoartele curente şi a adreselor de informare, autoritatea a acţionat abuziv suspendând dreptul la vot al acţionarilor, zădărnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social şi de satisfacere a necesităţilor imediate de lichidităţi ale societăţii. Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiară de la scopul acesteia şi a adoptat această măsură căreia i-a oferit caracter sancţionator şi distructiv, cu încălcarea normelor în vigoare.
Incălcând principiile transparenţei şi aplicării unitare, fără să dea efect planului de redresare propus de societate, aşa cum avea obligaţia conform legii, ASF a ales măsura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL).

ASTRA nu a depus niciodată la ASF o solicitare privind fuziunea dintre societăţile ASTRA şi AXA, ci a depus o cerere pentru aprobarea tranzacţiei de cumpărare a societăţii AXA.
ASTRA a transmis, în datele de 3 februarie 2014 şi 7 februarie 2014, Hotârarea Consiliului de Supraveghere şi Decizia de Directorat din 31.01.2014, potrivit cărora ar urma să fie demarat un proces de majorare de capital social de 20 de milioane de lei. Planul de măsuri cuprindea estimarea acţionarilor ca, în urma unei potenţiale fuziuni, societatea ASTRA ar beneficia de operaţiunea de majorare de capital social a AXA în sumă de 21 de milioane de euro.
La planul transmis ASF, în data de 7 februarie 2014, Direcţia de Supraveghere şi Stabilitate Financiară a răspuns, în data de 14 februarie 2014. În răspuns, ASF a comunicat societăţii că planul financiar propus de ASTRA nu are o fundamentare tehnică, neexistând niciun indicator economic cuantificat care să conducă la rezultatele prezentate în planul respectiv. În plus, procesul de achiziţie al societăţii AXA Life Insurance SA nu rezolvă necesarul de lichidităţi al societăţii ASTRA şi că din plan nu rezultă preocuparea potenţialului achizitor pentru întărirea capacităţii financiare proprii în scopul asigurării respectării obligaţiilor asumate prin contracte de asigurare şi preocuparea pentru protejarea intereselor asiguraţilor companiei. În urma neregulilor cu impact financiar constatate la societatea ASTRA prin controalele ASF, ASTRA a avut termen de implementare a planului de măsuri până la data de 31 decembrie 2013. Conducerea ASTRA nu a dus la îndeplinire planul de măsuri, ceea ce a constituit un argument în plus pentru aplicarea legii care a impus instituirea procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

Controlul pretins inopinat, care a dus la instituirea redresării financiare asupra societpţii ASTRA, a fost demarat în momentul notificării intenţiei de preluare a companiei AXA România. În loc să aprobe achiziţia companiei AXA România şi fuziunea cu societatea ASTRA, şi crearea unei companii de asigurări mai bine capitalizate, ASF a hotarât să blocheze tranzacţia prin măsuri abuzive.
Societatea a depus, la data 28 noiembrie 2013, în faţa autorităţii documentele relevante cu privire la achiziţie, în vederea evaluării potenţialului achizitor şi a proiectului de achiziţie de către ASF. Deşi cadrul legal instituie autorităţii un termen de 60 zile în care aceasta să se pronunţe pe cererea de autorizare a fuziunii, aceasta a amânat succesiv acest termen până la data în care a dispus măsura intrării în redresare financiară.
Incă dinainte de data începerii controlului care a dus la decizia din data de 18 februarie 2014, decizia reprezentanţilor ASF era luată, controlul neavând un caracter real şi neurmărind adoptarea unor măsuri benefice societpţii, ci preconstituirea unui înscris pentru a justifica măsura abuzivă hotarâtă încă din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezultă din minuta întâlnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF şi în cadrul căreia preşedintele ASF aducea la cunostinţa reprezentanţilor societăţii decizia ASF de a institui administrarea specială.
Drept urmare, prin acest şir de abuzuri, acţiunile ASF duc la concluzia că nu se doreşte întărirea financiară a societăţii de asigurări. ASF periclitează astfel interesele celor peste 4 milioane de asiguraţi ASTRA şi se joacă într-un mod iresponsabil cu întreaga stabilitate a industriei asigurărilor contribuind la distorsiunea gravă a pieţei asigurărilor.
Potrivit normei privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 16/2012, cu modificările şi completările ulterioare, potenţialii achizitori trebuie să dispună de o situaţie financiară care să le permită onorarea obligaţiilor lor patrimoniale şi care să asigure premizele pentru susţinerea activităţii asigurătorului din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acestuia se deteriorează. Cu alte cuvinte, înainte ca ASF să poata aproba un contract de cumparare a unei societăţi de asigurare de către o altă societate, potenţialul achizitor trebuie să facă dovada solidităţii sale financiare. În situaţia de faţă, ASTRA trebuie să facă dovada soliditpţii sale şi nu viceversa.
Deşi societatea ASTRA porneşte în elaborarea Planului de măsuri transmis şi de la premisa că procesul de achiziţie al AXA SA ‘’presupune o infuzie de capital de 21 de milioane de euro, precum şi preluarea activelor societăţii AXA’’, majorarea de capital de la AXA nu poate fi folosită pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi al societăţii ASTRA, aceasta fiind destinată reconstituirii activului net al AXA SA până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social, conform prevederilor art. 153 din Legea societăţilor comerciale nr.31/1990 republicată. Majorarea de capital social de 21 de milioane de euro este destinată asigurării stabilităţii financiare proprii a societăţii AXA şi nu a companiei ASTRA.
ASF doreste să informeze că prevederile legale sunt clare şi că, în cazul unei fuziuni, activele categoriei de asigurare de viaţă nu pot fi transferate automat categoriei de asigurări generale, potrivit Legii 32/2000, ci doar cu aprobare legală, în anumite condiţii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară se află în interiorul termenului legal pentru a aproba sau respinge cumpărarea societăţii AXA de către ASTRA.
TNG în calitate de acţionar căruia i-au fost vătămate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO în ceea ce priveşte proprietatea acţionarilor semnificativi, va acţiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalităţii şi atragerea răspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea ASTRA Asigurări prin adevărate acţiuni criminale

ASF a respectat toate prevederile legale care impuneau deschiderea procedurii de administrare specială pentru societatea ASTRA; O acţiune diferită a ASF ar fi însemnat încălcarea legii pentru care supreveghetorul naţional a fost înfiinţat şi o tolerare a neregulilor constatate la ASTRA; Denumirea de către acţionarul majoritar al ASTRA a deciziilor ASF drept ‘’adevarăte acţiuni criminale’’ reprezintă un demers de defăimare a rolului şi scopului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cronica unei partide fără câştigători!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!