eStyle
Cu smartphone-ul la volan: aplicaţii dedicate şoferilor
Autor:Adina TUDOR
Luni, 03 Februarie 2014

Tehnologia evoluează rapid. Vorbim deja despre sisteme telematice care îţi monitorizează stilul de a conduce şi chiar despre maşini fără şofer. Dar până când şoselele vor aparţine doar vehiculelor automate, orele în trafic s-ar putea dovedi ceva mai uşoare cu puţin ajutor: aplicaţiile pentru smartphone create pentru şoferi.

Pentru navigarea în trafic

Waze

Prin intermediul Waze, poţi verifica traficul şi îţi poţi identifica traseul pe hartă, apoi poţi parcurge, cu ajutorul indicaţiilor vocale, un anumit traseu. Însă, spre deosebire de Google Maps, aplicaţia mai are un avantaj: permite utilizatorilor să introducă în sistem condiţiile de trafic din zona în care se află. Prin urmare, ca şofer, ai acces la o hartă şi un sistem de navigare vocal, în stil GPS, dar poţi vedea şi eventualele probleme de pe drum, actualizate în timp real de către ceilalţi şoferi din comunitatea Waze. Mai mult, aplicaţia încurajează implicarea utilizatorilor prin acordarea de puncte pentru informaţiile introduse în sistem. Un dezavantaj îl reprezintă consumul mai rapid al bateriei telefonului.

 • Disponibil: Android, iOS
 • Preţ: Gratuit
 •  Alternative: Trapster

Pentru întreţinerea maşinii/ înregistrarea cheltuielilor

Car Minder Plus

Vrei să ştii când ai schimbat ultima oară uleiul? Te întrebi care e consumul tău zilnic de benzină? Dacă ai nevoie de o aplicaţie prin care să îţi administrezi toate activităţile de întreţinere ale maşinii, să înregistrezi toate vizitele la service sau operaţiunile de reparaţie, să calculezi consumul de combustibil, Car Minder Plus te aşteaptă pe iTunes. Aplicaţia e ideală pentru programarea vizitelor la service sau pentru a identifica activităţile necesare de mentenanţă, dar şi pentru stabilirea mediei consumului, în raport cu kilometrajul parcurs. Interfaţa uşor de utilizat reprezintă un mare plus. Iar dacă eşti de partea norocoşilor cu un garaj plin, încă o veste bună: prin intermediul Car Minder Plus, poţi „administra” chiar şi mai multe maşini.

 • Disponibil: iOS
 • Preţ: 3 USD
 •  Alternative: My Cars (Fuel logger++) şi aCar (pentru Android)

Pentru găsirea maşinii parcate

Parkdroid

Ai uitat unde ţi-ai parcat maşina? Nicio problemă – o găseşti cu Parkdroid. Aplicaţia depistează automat locul, prin GPS (sau îl poţi introduce manual), ţi-l plasează pe hartă şi ulterior îţi dă indicaţii despre cum să ajungi acolo. În plus, îţi poate arăta alte locuri de parcare din zonă şi îţi permite să setezi o alarmă în cazul parcărilor cu plată (calculând cât timp mai ai la dispoziţie). Similar cu Waze şi mizând pe ideea de comunitate dezvoltată din ce în ce mai mult ca urmare a evoluţiei social media, şi Parkdroid permite utilizatorilor săi să îşi ajute comunitatea, introducând noi regiuni de parcare pentru a îmbunătăţi harta oraşului. Un inconvenient: consumul mai rapid al bateriei atunci când aplicaţia rulează în background.

 • Disponibil: Android
 • Preţ: Gratuit
 • Alternative: Honk (pentru iPhone şi iPad)

Pentru depistarea serviciilor auto din zonă

Auto.ro

Aplicaţiile care depistează service-urile (şi alte facilităţi auto) din zona în care se află şoferul sunt populare şi foarte utile. O versiune autohtonă care include astfel de funcţii de localizare, dar nu numai, este Auto.ro. Programul te ajută să găseşti serviciile auto din apropiere, „pentru orice oraş din Romania”, de la birouri de constatări auto, benzinării şi parcări până la service-uri şi staţii ITP. În plus, poţi seta reminder-uri privind expirarea RCA-ului, ITP-ului sau a altor alerte şi ai acces la anunţuri de vânzare şi cumpărare autovehicule/ piese de schimb. Desigur, poţi profita de funcţiile de localizare şi de harta disponibilă pentru a folosi Auto.ro şi pe post de navigator.

 • Disponibil: iOs, Android
 • Preţ: Gratuit
 • Alternative: Auto (Android)

Pentru alternative la camera video

Witness driving

Sistemele video instalate pe maşină, care îţi permit să înregistrezi tot ce se întâmplă în trafic, te pot ajuta în cazul unui accident sau chiar pentru a identifica o posibilă fraudă în asigurări. Însă dacă nu ai bani de investit în ceva atât de complex, de ce nu ţi-ai folosi propriul smarthpone? Cu Witness driving (şi un suport de parbriz pentru telefon), poţi înregistra foarte simplu deplasările cu autovehiculul, corelate cu mai mulţi parametri: aplicaţia calculează viteza maşinii, identifică locaţiile şi acceleraţia şi chiar poate trimite un e-mail de notificare în cazul unui accident. Poţi înregistra până la o oră în trafic în variantă video HD, având opţiunea de a modifica setările pentru economisirea spaţiului şi a consumului bateriei.

 • Disponibil: Android, iOS
 • Preţ: 1 USD
 • Alternative: iCarBlackBox (iOS)

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cu smartphone-ul la volan: aplicaţii dedicate şoferilor).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!