Asigurări
Cum asigurăm creşterea economică?
Vineri, 10 Septembrie 2010

Contextul economic intensifică dezbaterile pe fondul măsurilor optime pentru relansarea economiei. Inconsistenţa măsurilor luate de autorităţi, pe fondul scăderii economice şi al absenţei încrederii într-un reviriment economic pe termen apropiat, ne conduce la întrebarea: Cum asigurăm creşterea economică?

Indiferent de rezultatul actualelor măsuri, autorităţile ar trebui să mizeze în perioada următoare pe trei paliere de acţiune: reluarea creşterii economice pe o bază sustenabilă, reformarea marilor sisteme publice - educaţie, sănătate şi protecţie socială -, concomitent cu modernizarea administraţiei centrale şi locale.

Performanţa managerială trebuie să fie un obiectiv fundamental al oricărui stat, iar guvernarea trebuie realizată, pentru că tot discutăm în contextul asigurărilor, similar managementului de risc: proactiv, nicidecum reactiv!
Vă propunem comentariile pe marginea acestui subiect venite din partea a trei lideri din domeniul asigurărilor: Ileana HORVATH, Preşedinte – Director General, UNIQA Asigurări, Cristian FUGACIU, CEO, MARSH România, şi Cătălin STROE, Director, Divizia de Vânzări Alternative, ASIROM.

Ce-ar trebui să facă autorităţile?

Ileana HORVATH: Măsurile ar trebui să vizeze crearea unui cadru favorabil mediului economic, prin promovarea unor măsuri sectoriale cu efect de antrenare a economiei. Reducerea cheltuielilor publice, prin restructurarea celor bugetare, redimensionarea rolului statului - şi nu prin reducerea salariilor şi pensiilor. Totodată, acţiunile trebuie să vizeze sporirea veniturilor bugetare, precum şi reducerea evaziunii fiscale. Eficientizarea sistemului de management şi control pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene. Până acum, autorităţile au ignorat faptul că mediul de afaceri trebuia consultat cu privire la aplicabilitatea practică şi la impactul măsurilor de austeritate în economie”.
Măsurile luate, prin care se impun noi cerinţe de înregistrare şi declarare a agenţilor de asigurare, măsurile referitoare la angajarea răspunderii altor persoane ce se fac vinovate alături de contribuabil de nedeclararea şi/sau neplata obligaţiilor fiscale, deşi evocă în principiu deziderate corecte, sunt de natură să nască reale îngrijorări în privinţa aplicării lor practice şi în obţinerea efectelor scontate de combatere a evaziunii fiscale.
Concentrarea măsurilor de austeritate pe combaterea fraudei şi pe nerespectarea legislaţiei în materie de TVA, printr-o mai bună gestionare a arieratelor fiscale în creştere şi prin sporirea controlului marilor contribuabili, are şanse minime de reuşită în combaterea procesului de evaziune la nivelul economiei româneşti, având în vedere că marii contribuabili îşi plătesc de regulă cu rigurozitate obligaţiile fiscale.

Cristian FUGACIU: Stabilitate fiscală şi legislativă! Facilităţi fiscale pentru domeniul privat, atât consumatori, cât şi companii. De fapt, TVA-ul şi nivelul cotei unice sunt factorii decisivi în modelarea consumului intern. Un sistem facil de accesare a fondurilor europene ar putea finanţa multe dintre companiile private şi ar genera locuri de muncă şi creştere economică. Măsurile luate până acum de autorităţi sunt controversate şi doar timpul le va dovedi eficienţa”.

Cătălin STROE: Măsurile de austeritate luate de curând de către executiv, deşi erau inevitabile şi nu sunt singulare în rândul statelor europene, nu sunt suficiente în vederea relansării economiei. Acestea vor genera, pe termen scurt, scăderi ale veniturilor populaţiei disponibile pentru consum şi, implicit, ale veniturilor destinate cheltuielilor pentru asigurări. Măsurile ar trebui să vizeze impulsionarea producţiei şi sprijinirea investiţiilor.

Impactul majorării TVA-ului asupra pieţei asigurărilor

Ileana HORVATH: Majorarea TVA-ului de la 19% la 24% a determinat o creştere a inflaţiei la 7,14% în iulie, faţă de 4,38%, cât se înregistra în luna anterioară. Totodată, şi preţurile de consum au crescut, în medie, cu 2,58%, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Costurile companiilor care practică asigurări generale vor fi afectate negativ, atât în ceea ce priveşte costul daunelor, cât şi costurile administrative. Şi, având în vedere că volumul primelor brute subscrise este în continuă scădere, consider ca rezultatele pieţei asigurărilor din acest an vor fi mai slabe decât ne-am fi aşteptat.

Cristian FUGACIU: Impactul majorării TVA-ului are două componente. Prima este legată de obiceiurile de consum ale românilor, ale căror bugete de cheltuieli au fost astfel modificate. Astfel, investiţia în asigurări este o ţintă uşoară în faţa unei nevoi crescute de a face economii, întrucât aceştia se văd nevoiţi să se concentreze tot mai mult asupra nevoilor primare. A doua componentă este legată de creşterea directă a despăgubirilor, deci şi a daunalităţii. Odată cu creşterea acesteia va exista şi o corecţie a cotelor de primă aferente.

Cătălin STROE: Întrucât primele de asigurare sunt scutite de TVA, piaţa asigurărilor nu va fi afectată în mod direct. Impactul indirect provine, însă, de la faptul că facturile de reparaţie ale bunurilor dăunate, atât pentru poliţele curente, cât şi pentru cele viitoare, vor aduce costuri mai mari cu daunele (societăţile de asigurare neputând recupera TVA). Deci, pe termen mediu sau chiar scurt, va fi necesară revizuirea tarifelor de prime.

Când vin din partea operatorilor din domeniul privat, propunerile privind relansarea economică sunt orientate pe următoarele fundamente, iar comentariile de mai sus nu fac excepţie: un stat minimal, cu rol redus de agent economic, care trebuie limitat la stabilirea cadrului legislativ şi, cel mai important, taxe şi impozite stimulative pentru mediul privat!

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cum asigurăm creşterea economică?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!